Ya Allah, Aku Rinduuu..!

Menyelak lembaran Facebook
Aku terkedu,rasa hiba dan diam2 aku cemburu
Mengimbas memori lalu
Mengenang2 secebis kasih itu
Aku keliru
Apakah sebenarnya rasa itu?

Sungguh ..aku tak tipu
Aku rindu..tersangatlah rindu
Rindu pada wajah-wajah itu
Wajah yang dahagakan ilmu
wajah mulus yang sentiasa inginkan perhatianku
Perhatian manusia2 sepertiku
Seakan ibu..tempat mereka mengadu

Rindu
Terlalu rindu pada momen momen itu
Saat memekik memetir pada anak itu
saat membelai,mengasuh jiwa2 itu
Saat memujuk ,membasuh luka di hati2 itu
Terlalu rindu
Oh, aku benar rindu

Aku rindu
Bila kau pamer emosi tak puas hati
Bila kau memberontak seolah tunjuk benci
Bila kau merajuk dan bawa diri
Ingin diberi perhatian barangkali
Ingin menagih kasih agar bertahta di hati.

Aku rindu
Pada bunyi loceng yang kerapkali berdeting
Pada jerit-pekik ..riuh-rendah suara itu
Pada bauan keringat yang melintasi deria pernafasanku
Pada kepetahan dan kelincahan anak-anak
yang menjamu penglihatanku.

Aku rindu
Riak-riak gembira anak-anak itu
Riak-riak duka dan kecewa pada wajah itu
Riak kenakalan dan kebuasan itu
Riak kecomelan dan keanak-anakan itu
Sentiasa ada dalam kenang-kenanganku

Masihkah kau ingat padaku?
Samakah rasa rinduku dengan rasa rindumu
Wahai anak-anakku?
Kau terus melangkah maju
Mengukir mimpi-mimpimu
Sedang aku semakin terasa tua dengan usiaku

Teringat aku pada kisahmu
Yang manis dan pahit sentiasa di hatiku
Saat kau mengadu sukarnya meniti remajamu
Saat kau curah segala impian dan harapanmu
Saat kau dambakan semangat dan dorongan dariku
Saat kau tagih kasih dan sayangku
Sebagai ibu keduamu

Sungguh aku rindu
Mencurah ilmu yang lama terbuku
Tersimpan kemas dalam dadaku
Mengasuh jiwa kecil itu
Mendidik hati dan laku
Agar jadi seindah dan sehebat idolaku
Idola kepada agamaku

Aku rindu!













7 selfie face yg korang selalu buat?? ke

Sapa sini suka Selfie? Put Up your hand! hahaha..

Tak kisah la korang tu comel ke, tak ke kan? tapi kalau dah selfie bukan2 tu..Annoying okey? Rasa macam nak tampar je laju2 muka tu.Kwang3X..kejam tak?

Ce tengok, kat tangga berapa tahap annoying selfie yang korang selalu  buat tu?




  Pig Nose Pose

# (1) Yang nie muka mintak pelempang.Rasa nak lempang je lelaju.Selaju 150km/j !!


                                                                'Sama tak kami?'



Dog Face

# (2)Yang nie kalau tak kena tempeleng, I bagi Kickboxing.Haiyakkkkk!!amek kau.

dog face

'Cute tak kalau macam ni?'



Cow Tongue

# (3)Macam x wujud je nama ni.Kwang3x tak pe tapi ce tengok gambar kat bawah ni? serupa ke tak ek? Rasa macam nak kerat2 je lidah tu buat Sup Lidah!


cow tongue

'La..Lidah lembu rupanya!'




Monkey Face

# (4)Mawas pun Mawas lahh..Yang ni comel gak..Macam siapa yer?

monkey face

'Alo2x..so adorable'



Donkey Face

# (5)Yang nie tayang gigi macam Donkey.Tambah bunyi..Eeeeokkk..eee..okkk!!

donkey face

'We're the hottest in town!'



Duck Face

# (6)Yang nie pulak muka acah2 comey.Ingatkan ada rupa Angelina Jolie tapi..macam Anjing Lina Juling !!

duck face

                                                                  Siapa lagi comel?Itik ke orang?



Fish Face

# (7)Cute? Awww..huhu.Ini ikan Buntal Okey.Bahaya tau! Duri dia beracun.

fish face

'Rasa Comel?Pikir balik ye'



p/s:post ni tak ada kena mengena dengan yang masih hidup atau yg telah lama mati.ini khas untuk peringatan diri aku sendiri.Kalau ada yg termakan cili rasa pedas tu rasakanlah sendiri! hihi:Don't get it wrong okeyh? Islam Itu Sederhana, jd bersederhanalah.Don't get over!! peace :)


Kau tahu apa itu Syukur?

Kau tahu apa itu syukur?
Kau rasa kau ni golongan yang tahu bersyukur?
Baik  kau check balik!

Kau jalan pergi shopping mall, kau belek barang itu, barang ini
kau hulur duit, kau amik duit baki,
Bila kau nampak ada orang beli handbag lagi lawa dari kau
mata kau juling2 tengok brand apa dia beli,
kau tengok uii LV!
Kau pun mula rasa dengki

beg LV

Kau pikir ramai orang kaya.Kau saja yang susah.Kau tak dapat beli beg LV kau TAK PUAS HATI.

HAKIKATNYA- Kau tahu tak banyak lagi gelandangan, fakir miskin kat luar yang tak rasa apa yang kau rasa.Nak makan pun tak berduit ini pulak nak shopping beg berjenama! Tapi kau buta.Asik pandang yg di atas saja.Asyik mendongak atas sampai tak nampak yg bawah dan yg hidup lebih miskin hina.

kau nampak kedai mamak
kau rasa macam nak makan
tapi kau fikir tak standard
kau cari restoran yg nampak macam ada kelas
kau lepak dua tiga jam,kau order itu ini
minum pun sampai bergelas2

bila kau buka fesbuk
nampak pulak kawan update status
dinner hotel 5 star ,siap tayang gambar!
jantung kau pun bergetar, rasa macam tercabar!

CRYSTAL CROWN

Kau rasa mereka makan best2 kat hotel, gaji besar,kereta besar, semua besar.Kepala pun besar!Kau pikir mereka bahagia. Kereta lawa, baju lawa, beg lawa, kasut lawa,rumah lawa.Kau pulak dapat tengok dan telan air liur je

HAKIKATNYA- depa duk siang malam kerja, keluar jumpa client, client dato2 ,mana nak makan kedai mamak,demi tugas..layankanlah juga.Padahal hujung bulan pun korek tabung, makan megi, hutang kad kredit habis kena potong gaji.Hutang sana hutang sini.Nak tidur pun tak lena.Pikir hutang nak bayar camner?



UTM konvo

Kau balik rumah, on Fesbuk kau tengok kawan sekolah rendah update status konvo.
Kau yang keje kerani cabuk kat Jabatan kerajaan dah masuk enam tahun baru sekali naik pangkat rasa iri hati.Rasa dengki.Rasa benci.

HAKIKATNYA- kau tahu tak yg konvo tu lg jealous tgk kau ada duit sendiri, ada kerja bergaji, ada duit simpanan lagi! padahal depa duk pikir mana la nak keje nanti? tergagau-gagau ,tercari-cari masa depan sendiri.
Memang hakikat manusia tak pernah nak rasa puas hati!




CIKGU LAWA

Kau tengok instagram, ko nampak kawan ko tayang muka happy.Bukan main lagi suka-suki.Kau pun dengki.Siap kau maki2 dalam hati.Kau pikir dia hidup senang hati.Goyang kaki.

HAKIKATNYA- kau tak tahu realiti.Kerja kat sekola punya berlambak sampai kebas2 kaki.Yang mana jauh terpisah dok dekat ulu ,seberang laut sana berbulan2 tak dapat jumpa anak2 dan laki, siang malam kerja tak pernah henti.Key-in data, semak buku, sediakan report, update rekod, kursus sana kursus sini sampai terpaksa korbankan masa cuti.
Kau tahu tak berapa ramai rasa macam nak berhenti? tapi terpaksa bertabah demi nak cari sesuap nasi!


BEST BOSS

Kau view ex bf punya fb kau nampak dia bahagia.Jadi bos besar dah rupanya.Kau pk dia hidup kaya-raya.gembira.Kau pulak masih terluka.Masih berduka lara.Nak move on tapi masih tak jumpa cara.Kau rasa dunia tak adil sebab buat kau derita.

Hakikatnya-Kau tak tahu yang kaya tu, nak tidur susah, nak bangun pun susah.Nak tido pk kerja, pk harta, takut kena rompak, takut kena tipu.Tido tak cukup, rehat tak cukup.Apa pun tak boleh.Cuti lama takut rugi, bisnes tak jadi.Klien lari,Last2 sakit hati.

Lepas tu pulak dapat penyakit sana-sini.Masuk hospital beratus2 ribu rugi.Duit boleh cari kesihatan mana nak cari ganti? Menyesal seksa diri.

Teringin sangat nak jadi mcam dulu.Duit tak banyak tapi ada masa untuk diri sendiri, ada masa untuk family, ada waktu untuk bercuti, tak risau pasal bisness untung rugi, tak payah pk duit hilang atau klien lari.

Kau nampak tak kat sini.Bila kau di atas, kau pk untungnya jadi yang di bawah.Bila kau di bawah kau selalu meminta-minta untuk duduk di atas.Hakikatnya kau perlu satu saja-sentiasa bersyukur dengan apa yang kau ada.


Sebab tak semua yang orang lain ada ,kau pun ada dan ...
tak semua yang kau ada, orang lain pun ada!

( *p/s:post ni tak ada kena mengena dengan yang masih hidup atau yg telah lama mati.ini khas untuk peringatan diri aku sendiri.Kalau ada yg termakan cili rasa pedas tu rasakanlah sendiri! hihi)

LAMBAKAN GRADUAN PENDIDIKAN

konvo utm


Berapa peratus Graduan Universiti Awam berjaya mendapat jawatan yang diidamkan seiring dengan apa yang dipelajari semasa belajar di Universiti?Graduan Engineering, Graduan Komunikasi, Graduan Sains Komputer. Apakah anda berjaya diterima baik dalam pasaran kerja?
Mungkin ramai yang berpendapat Graduan pendidikan tidak menghadapi masalah pengganguran dan lebih mudah mendapat kerja.Tahukah anda hakikat yang sebenarnya? Hatta Graduan Perubatan sekalipun berdepan dengan risiko pengangguran!
graduan tesl

guru menganggur

penempatan guru

guru tak dapat kerja


Baru-baru ini, isu yang hebat dibincangkan dikalangan adik-adik dan kakak-kakak kita dalam bidang pendidikan adalah lambakan Graduan pendidikan di IPTA & IPTS menyebabkan pengangguran! Sebenarnya, saban tahun graduan menghadapi permasalahan yang sama  dan masalah itu berulang-ulang sehingga 2016!

Dan tahukah anda,Dasar pengambilan guru tidak boleh dibuka kepada semua siswazah pendidikan termasuk daripada Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) memandangkan terdapat kuota pengambilan jawatan itu.

Cuba anda kira ada berapa Universiti Awam di Malaysia, dan berapa pula yang menawarkan kos pendidikan? Tak termasuk ambilan J-Qaf, KPLI, DPLI dan terbaru khabarnya ada ambilan guru untuk program Tahfiz pula? Isu penempatan guru ini bukan menyebabkan graduan sahaja yang pening kepala, tapi pihak KPM, SPP, JPN, PPD dan ramai lagi!Aduhai Pak Menteri  dan Mak-mak Menteri!
Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Joseph Entulu Belaun berkata pada masa ini graduan pendidikan lepasan Universiti Awam dan Institut Pendidikan Guru (IPG) juga agak melebihi kekosongan yang ada.
"Oleh sebab itu susah kita hendak buka ruang kepada pelajar IPTS yang dilatih (dalam bidang pendidikan) untuk diambil menjadi guru di sekolah menengah dan rendah," katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2016 peringkat jawatankuasa bagi Jabatan Perdana Menteri di Dewan Rakyat semalam.

Beliau menjawab soalan yang dibangkitkan oleh Datuk Hasbullah Osman (BN-Gerik) mengenai dasar pengambilan guru agar dibuka kepasa semua calon siswazah pendidikan pada sesi perbahasan sebelum ini.
Bagaimanapun beliau berkata pengambilan guru dibuat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) manakala Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) hanya melaksanakan urusan pelantikan.
"Pengambilan guru tertakluk kepada kekosongan yang dimaklumkan oleh KPM," kata Joseph.
Sementara itu menjawab soalan Datuk Zainudin Ismail (BN-Jelebu) yang membangkitkan kelewatan penyampaian perkhidmatan kerajaan, Joseph berkata kerajaan sentiasa berusaha meminimumkan kerenah birokrasi yang boleh menjejaskan reputasi dan imej agensi kerajaan.
"Selaras dengan usaha kerajaan untuk merakyatkan perkhidmatan awam, usaha mengurangkan kerenah birokrasi fokus kepada aspek pemerkasaan, proses dan prosedur kerja di semua peringkat agensi kerajaan.
"'Business Process Reengineering' (BPR) merupakan peningkatan strategik untuk meningkatkan perekayasaan proses dan prosedur kerja melalui penghapusan langkah-langkah yang tidak cekap, syarat paling ketat dan tidak menyokong objektif kerajaan, undang-undang lapuk serta borang yang banyak.
"Semua ini dinilai semula untuk memberi kesenangan kepada rakyat untuk berurusan dengan agensi kerajaan," katanya.
- Bernama.

Sanggupkah anda perjudikan masa depan saudara mara, sepupu sepapat, adik-adik atau cucu-cicit anda dalam situasi sebegini? Pikir-pikirkan dan ingat, setiap tindakan anda adalah tanggungjawab anda.








SPECTRE 007 - Berhantu!

Al kisah..semalam pergi late night movie.James Bond 007-Spectre.

James bond 007


Tak tahu la kenapa rasa 'kureng'.Ntahlah..rasa hambar je..Dalam pejalanan balik rumah duk membebel je kat hubby.Tapi hubby tak komen apa pun.Cuma satu je dia cakap.

pelakon pompuan dia tua. Pastu heroin tu  cam tak matang? Kuang3X. Ada2 je la..

I tengok watak James Bond tu sendirik pun macam tua.Kah3..Bukan apa..nampak cam klasik sket. Rasa mcm penah tengok hero filem ala-ala james bond ni badan tegap, tinggi, pastu nampak moden.Ni macam retro classic james bond je.Hoho.

Okeylah..not bad.Bolehlah you all tengok. Hm..tak banyak konflik.Tak terlalu banyak action yang make me interesting. Perjalanan cerita macam agak liner.Tak ada kejutan bagi I. Boleh teka mesti ada orang dalam  yang bersubahat dengan organisasi luar untuk manipulasikan organisasi tu.

Dari awal lagi dah rasa lain macam dengan watak yang digelar 'C'. Rupanya memang betul 'C' ni adalah rakan komplot.Cuma yang membuatkan penonton rasa tertanya-tanya siapa dalang sebenar dalam organisasi yang dinamakan 'Spectre' ni??

Ingatkan Alien.Sebab awal2 tengok gambar sotong kurita menari bagai.Kikiki.Rupanya makhluk biasa gak..Manusia.Hahaha. Sotong kurita tu Simbolik di sebalik organisasi rahsia yang bertindak nak manipulasi perisikan dan melumpuhkan organisasi perisikan sedia ada yang dianggap ketinggalan zaman.

Kalau korang nak tahu lebih lagi..kenalah pergi ke panggung wayang.Panorama dalam filem tu best oo..Mexico city, Austria, London..banyaklah tempat2 menarik dan venue menarik.


mexio

dead festival mexico

007 scene

hospital 007

scenen bond in heli


Le' American' ha..ni pun interesting jugak! kenalah tengok eh!!

Tapi yang paling  BERHANTU untuk I ni..Lagu Tema filem ni! Fuh.. dah terjatuh Cinta pulak rasanya dengan lagu dia yang mendayu-dayu tu..

Cer Korang dengar sendirik!

video

'Writing on The Wall ' by Sam Smith - ( James bond 007 )
 
I’ve been here before
But always hit the floor
I’ve spent a lifetime running
And I always get away
But with you I’m feeling something
That makes me want to stay

I’m prepared for this
I never shoot to miss
But I feel like a storm is coming
If I’m gonna make it through the day
Then there’s no more use in running
This is something I gotta face
If I risk it all
Could you break my fall?
How do I live? How do I breathe?
When you’re not here I’m suffocating
I want to feel love, run through my blood
Tell me is this where I give it all up?
For you I have to risk it all
Cause the writing’s on the wall
A million shards of glass
That haunt me from my past
As the stars begin to gather
And the light begins to fade
When all hope begins to shatter
Know that I won’t be afraid
If I risk it all
Could you break my fall?
How do I live? How do I breathe?
When you’re not here I’m suffocating
I want to feel love, run through my blood
Tell me is this where I give it all up?
For you I have to risk it all
Cause the writing’s on the wall
The writing’s on the wall
How do I live? How do I breathe?
When you’re not here I’m suffocating
I want to feel love, run through my blood
Tell me is this where I give it all up?
How do I live? How do I breathe?
When you’re not here I’m suffocating
I want to feel love, run through my blood
Tell me is this where I give it all up?
For you I have to risk it all
Cause the writing’s on the wall

Black Rose

Korang suka bunga ros tak? suka? ke tak?
Kalau suka, warna apa yang Korang suka? Merah? Pink? Kuning? Putih? Purple?
Atau mungkin korang ni berjiwa misteri suka warna Biru atau Hitam?

http://www.novelmelayukreatif.com/index.php/karya-kreatif/novel/cinta/item/1298-black-rose


Betul ke wujud ros warna Hitam dan Biru? Sebenarnya, warna hitam dan biru pada ros adalah dari pewarna tiruan.Memang tak adalah warna biru n hitam kan? Kalau layu pun warna coklat..ye dak?

Okey..simbolik Black Rose?

Penah dengar Black Rose? Adakah benar wujud atau cuma satu perumpamaan dan gelaran yang direka-reka? Berikut sedikit info tentang Black Rose.

In the Vampire Diaries, the Black Rose refers to "Black Magic", the only non-blood beverage vampires can drink. It tastes the same as blood. Many of the main characters use this to survive.

In the Night World series, the Black Rose is the symbol for made vampires, as opposed to the black iris for lamia (or born vampires).

In Revenge (Season 2, Episode 18), Black Roses are a symbol for dying love.

According to the soundtrack released by Nintendo Power, "The Black Rose" is the title for the background music in the fifth level of Eternal Darkness: Sanity's Requiem.

In Phantom of the Opera ,The Black Rose symbolizes extreme and undying love.

In the Babylon 5 episode "Passing Through Gethsemane", a Black Rose is given to a monk as a symbol of death, and later placed in the mouth of a murdered woman.

In MTV Splitsvilla's seventh season, black roses are given to girls to eliminate them from the show.

"Black Roses" was a song on British pop singer Charli XCX's debut studio album True Romance.


Nak tahu lagi pasal Black Rose? Haa.. leh la rerajinkan jemari runcing korang tu ke sini.

Pie Sardin

Holla..hm, tekak teringin nak makan pie tapi..tak nak pie yang manis2.Google resepi kat Mr. Google Pie Ayam, Pie Daging and mostly guna sos ala Spegetthy.Bukan apa, sos tomato tu buat I cepat muak. Hari tu buat Lasagne pun I makan sikit je sebab muak dengan sosnya.Hmm tulah..tekak Melayu yang tak berapa nak Orang Putih..tapi nak jugak makan ala-ala orang puteh..gini la jadinya!

So, I decide try je resepi sendirik.Oleh sebab I malas nak buat Sos daging or sos ayam, so I amik alternatip lain..Guna Sardin ajelah..Labuuu...

Caranya? Sonang aje..sesuai sangat untuk orang yang malas macam I ni.Kih3x.



Bahan2 :

(Inti 1)

1 tin sardin Ayam Brand saiz kecik.Paling kecik.
5 ulas bawang putih (diblend/ tumbuk)
4 labu bawang Merah (diblend/ tumbuk)
10 biji Cili padi/api (kalau nak kurang pedas or tambah pedas pepandai ler adjust) putih (diblend/ tumbuk)
Air asam jawa.
Minyak untuk menumis.

(inti 2)

Enam biji ubi kentang sederhana besar ( buang kulit dan rebus)
Seketul kiub ayam knorr.
2 sudu butter
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih
Daun bawang

Pastri

250 g tepung gandum
150 g mentega
secubit garam
secubit gula
Setengah cawan air sejuk (dari freezer/water cooler)
Hirisan keju (topping pizza)
Kuning telur (untuk di sapu atas doh siap dibentuk)

Cara2:

1) Mula2  sementara menyediakan bahan tumis, rebus kentang yang telah dikupas kulit
    tadi sehingga empuk dalam rebusan Kiub ayam knorr.


kentang lenyek, mashed potato


2) Kemudian, dalam kuali lain, tumis bawang dan cili yang dah diblend /
     tumbuk tadi dengan minyak.Guna api sederhana.jangan hangus!

3) Masukkan Sardin dalam tin.Hancurkan sardin (jangan hancur sangat) dan gaul.

4)Tuang Air asam jawa (untuk elak bau dan rasa  hanyir  sardin) gaul sekata atas kuali.

5) Tunggu sehingga naik bau dan kuah kering sedikit.Tutup api.


sardin


6) Sediakan doh pastry.Masukkan mentega ,garam,gula dan tepung, uli sehingga sebati.
   Tuang air sejuk agak2 tepung boleh dibentuk.Jangan terlalu lembik.

7) Apabila ubi kentang empuk, angkat dan tos airnya.

8) Lenyek kentang (ala-ala buat mashed potato)

9) Campurkan butter dan gaul.

11)Tabur daun bawang yang dipotong cincang dan gaul rata.

12) Masukkan serbuk lada hitam dan lada sulah.Gaul lagi.Siap!

13) Canai doh leper.Letakkan dalam acuan.Letakkan inti 1 dan 2 berselang seli.

14) Bahagian atas kulit pie, sapukan dengan kuning telur dan taburkan hirisan keju.

15) Bakar pada suhu 180 C Selama 20 minit.



pie sardin

                                                           Siap untuk di makan!




How To Explore Gold Coast & Beyond Like A Local In 5 Days?!!

GOLD COAST

Love to travel? Gold Coast Australia? Why not ? Get more Info about Gold Coast trip here

Can you answer 4 simple questions? Great. You might just win a GoPro Hero4 Session!

Nak menang hadiah mudah? siapa yang tak nak kan? Ha..Ford Malaysia nak bagi you all menang dengan menjawab 4 soalan mudah.Apa soalan tu? kenalah tengok sini!

new ford

Win a GoPro Hero4 Session!

8 Chef Wanita Paling ‘Hot’ & Cantik

hot chef

Siapa cakap mostly  the beauty born with no brain? Bukan sahaja cantik malah mereka ini berbakat!! Jom kenali chef2 yang comel ini dengan lebih dekat.Siapa mereka?

Cermat, Kedekut, atau Pelupa??

Hai blogger comel semua.Hahaha.. kali ni I nak tanya sikit , kategori mana satu you all ni? Ahah!! pelik? tapi benar? Okey2 perkara pertama yang  nak minta tolong you all adalah check sikit, peti ais korang tu.. yup, freezer!! but why? Ini I nak cerita sikit.


expired


1) I slalu lupa yang I ada simpan kek/ dessert in my freezer sampaikan satu masa bila check balik, oh
    my!! nak berkulat dah!

2) Kalaukat kitchen tu slalu simpan barang dalam container / tupperware .Lepas tu bekas asal macam
    kotak or wrapper dia yang ada tulis expired date tu I buang.Bila nak guna balik, check2 dah tak
    elok..Expired!!

3) Kadang2 beli coklat, serbuk koko, serbuk pewarna etc untuk baking.Lepas tu bila nak guna, time
   tu jugaklah tengok expired date!! oh my-- dah tamat tempoh!!

4) Simpan buah / sayur dalam freezer sampaikan dah kering & ada yang membusuk!! sebab tersorok,     terlupa, tak nampak, last busuk je :(

5) Beli susu kotak ,lupa nak minum-- expired!!

6) Ini paling kerap!! beli roti Gardenia, konon nak makan, last2 separuh je makan, separuh lagi
    masuk bakul sampai, dah due date---expired!!

APA PENDAPAT you all? Membazirkan?? nak buat macam mana, kadang2 busy sampai terlupa benda2 tu wujud dalam freezer, dalam drawer, dalam cointainer.Kadang2 tak sempat nak masak, kepenatan, balik singgah kedai makan, then sampai rumah tertido...zzzzzz!!Oh MY!! SIAPA ADA PROBLEM macam I ce angkat Kaki!! hihohoh!!

Jom baca lagi benda apa yang kita2 ni selalu lupa nak habiskan sampaikan berbulan2 baru sedar dah EXPIRED??

Mysterious call

Hi guys!! morning.afternoon, night.Huhuhu.

Did you had ever receive a call from these numbers?

+60320750000
+60327874200
+60320366888
+60390768193

Did you know who's the caller? Hm, I'm getting mad & tension receive call from this unknown numbers starting from 2 days ago till today!! I'm not gonna to answer the call of course! Especially when I check it with google & website!!

tanda tanya


Did you know what did I found? Someone had report it was a SPAM  & various report shown that certain call from this Operator number was made to selling their product like a bank loan, credit card, Insurance etc.

Whatever!

But the most crucial part that I want to ask you is, why should they call me again & again since they know that i'm not gonna answer their call? So , I make a decision I'm not gonna reject the call but I will answer it. Let see what will happen.

I will attack them back and take a revenge for stealing time and peace of my day..beware!

spam

Menghampakan!! sangat mengecewakan !!!- Polis Evo

POLIS EVO

Nak dijadikan cerita, dah dua tiga kali sejak filem ni keluar, My Hubby ajak tengok. Tapi macam biasalah I, bukannya suka tengok filem Melayu!  Dahlah jalan cerita ntah apa-apa, mengarut, pastu tak ada nilai-macam sampah!!

Tapi, lepas dengar cerita ni meletup, macam tergerak jugaklah nak tengok..Jujur cakap- ini 1st filem Melayu yang I pergi tengok dekat pawagam setelah sekian lama asyik layan Hollywood etc.

Okey, kami pergi berenam okey, dengan adik2 ipar dan anak2 buah.So, 1st of all macam biasalah - apa lah sangat filem Melayu ni? Masuk je pawagam, I pun cebik.Huh? Tengok 1st babak je rasa lain cikit, hu..ada gaya filem Barat lah..Time orang tua misteri tu jahit peta dalam baju coklat yang lusuh dia, ditemani bunyi dendangan muzik klasik dia di dalam kediamannya yang terletak di celah2 lorong gelap tu...misteri.Huhuhu..konon!!

Pastu muncul plak adengan tembak menembak Shahizey Sam ( I bukan minat sangat dia ni-serius!! sebelum ni rasa mamat ni POYO sesangat!!) TAPI, dalam filem ni rasa dia macho & Bergaya la plak kan? kikiki.Kiranya Shahizey Sam ni Hero dalam filem ni la.POLIS okey? yang penting dalam ni HERO nya diangkat sebagai polis CONTOH!! itu yang penting--BUKAN Samseng, atau Gangster atau TAIKO besar yang hebat!! TENGOK & FAHAM betul2 okey!!!

Ini yang perlu REMAJA2 & ADIK2 akak kat luar tu tengok, IDOLA korang sepatutnya bukannya MAT2 Dadah, Bukan TAIKO besar, Bukan BAPAK2 AYAM, BUKAN GANGSTER & BUKAN SAMSENG!!

Okey tipulah kalau dalam dunia realiti ni tak ada TAIKO besar Gangster n Samseng kan? Tapi tak payahlah nak OVER sangat angkat kehebatan depa tu dalam filem , karang bawak pengaruh buruk lebih lak!!

I puji FILEM POLIS EVO ni.Lengkap dengan nilai persahabatan, kerjasama, kekeluargaan, tanggungjawab, amanah dengan tugas,memang 5 bintang !! Adengan tembak-menembak, bom mengebom, terbakar semua masih boleh diterima akal fikiran- tak adalah berlebih-lebihan dan melampau macam sesetngah filem melayu tu!!
dan yang penting, elemen gurauan dan lawak yang bijak,bersahaja dan santai- bukan dibuat2 dan bukan memperbodohkan penonton berjaya menggeletek hati penonton, spontan!! 

Gurauan sinis rakan sekerja, adengan ejek mengejek adik beradik, sindir-menyindir, semuanya terasa dekat dengan kehidupan realiti.Tak adalah rasa mengarut,terawang-awangan dan rasa janggal sangat! 

I memang suka filem aksi, tapi bukan yang OVER acting dan POLIS EVO memang berjaya tambat hati I.Skripnya bagus, lakonan yang mantap, pelakon yang hebat walaupun sekecil-kecil watak, semuanya berjaya membawakan watak masing2 dengan hebat dan bermutu!!

Dalam filem ni, SHAHIZIEY SAM yang dulu I anggap poyo, tak lagi jadi mamat poyo, ZIZAN RAZAK pun lawaknya nampak bersahaja dan santai, NORA DANISH cakap Terengganu memang comey, dan paling penting gandingan 2 hero filem ni memang menjadi!!

budu

OKEY-Part ni klaka betul masa Zizan campak ikan goreng pada Sam suruh cicah budu.


Oh tak lupa juga, watak Hitam-Orang jahat tu memang Awesome walaupun dalam filem ni mereka tetap tewas di tangan polis!

Pendapat peribadi I, TAK HAIRANLAH kutipan filem ni semakin tinggi sebab ia memang layak mendapatnya.Filem ni memang ada KELAS nya yang tersendiri,Ada kelebihan dan terselit nilai murni, morality, tak melebih-lebih, tidak keterlaluan , dan yang penting masih logik dan dapat diterima akal fikiran I ni.

Macam mana pulak dengan you all?--- Kecewa & hampa sebab ternyata pandangan skeptikal I tentang kehebatan Filem ni jauh tercampak dari realitinya-- > FILEM ni AWESOME, ok?? 


video



Wow!! 10 best Ideas on how to decorate your small house!

Hello! hi, bloggers.

Thank you for visiting my blog! Love you all..heheheh!

Today, I would like to discuss about 10 quick ways  to decorate your small house.Yeah, your small apartment  / terrace house! Small spaces can be a challenge to decorate.  The wrong color can make you feel like in a caves, too much furniture can feel chaotic, and the wrong patterns just feel too busy.

Do you know,narrow spaces can appear wider by using paints in a lighter color. When choosing paint, consider not only the wall color but also the color for the trim. To ensure that the narrow hallway does not feel claustrophobic, choose colors for the door trim that recede, rather than stand out against the wall colors. The idea is to visually create a more spacious walkway.


(1) Colors That Create Space

Is it a good idea to use dark color for small room? Dark paint or light paint in a small room? It's a designer's ultimate debate. But these five pros prove that picking a paint color is like choosing a type of ice cream: You can't go wrong as long as you pick what you like!Don't be afraid to bring color into your small bedroom, where you can use it to create a cozy or soothing retreat.

Any light shade of color will increase the feeling of space. White is standard but not the best choice because it shows all scuffs and hand prints. Light greens and blues have the most calming effect on people. Take a look on this color pallet:

You can choose color combination in this chart ,mix and match them to create harmony  and sweet looks.
                                                     
                                                                    Sweet color
                                                                   (for Internal)


COLOR SHEME



LIVING ROOM DECO

Living room

DINING ROOM DECO

Dining room 

OLIVE GREEN BEDROOM

Kids bedroom




Sweet color
                                                                        (for External)

EXTERNAL PAINT COLOR SHEME


SMALL HOUSE

Small house external color.


Red is Hot! For those who want to create some  difference, it is not impossible to experiment with this hot color.These warm color can add  sensual attraction and passionate into your cute room but please make sure you use correct decoration and a right way in choosing furniture.

                                                                         

Warm Color
( for Internal)
WARM COLOR SCHEME



MAGENTA BEDROOM

Master Bedroom 

BLUE COLOR BATHROOM

Bathroom

PURPLE KITCHEN

Kitchen



Warm Color
( for External)





Small house 



Mix color
(for Internal)






Master Bedroom


Kitchen.


Living room


Mix color
(for External)




External paint


(2) Clever multifunctional furnishings

Don't place too many pieces of furniture in a small space. A love seat may work better than a full-size sofa depending on the size and shape of the room. Pushing furniture up against the wall makes everything look and feel cramped. Even just few inches in between the wall and your bigger items can make the space look more open and don't forget to make use of hidden storage and multi-purpose items.It's a good thing if you can put some multifunctional furnishings in your room.

If you want to buy a sofa for your living room, use this tips :Instead of a sofa with a skirt or boxy chairs, bigger pieces with exposed legs are perfect for a small space. Show off those legs! 



 Kids bedroom Idea


Master Bedroom idea



(3) Create the illusion of wide space by usage of mirror.

Placing a mirror across from a window is the best way to reflect light and make the room feel larger.They not only reflect images, they reflect light and color.Another trick is to use mirror tiles to mirror an entire wall.Your room will appear to double in size. Good lightening effect through the mirror will reflect the room is bigger than its original size.



Use large mirror in living room.


Mirror in dining room.


Mirror in bathroom trick.



(4)  Lighting techniques.


Lighting is a key element in opening up a space.Take advantage of natural light as much as you can, which will open up your space.By allowing natural light to flow freely inside the room, you will be surprised at how this will open up the interior and make it look larger. Make sure window coverings are sheer, or are pulled back, to bring more light in.


MIRACLE EFFECT

Lighting effect on glass door.


If you do not have a lot of natural light, you can add some creative lighting effects.Lamps will bring in special color and focus attention.Here are some strategies to make your space appear larger with light:



LIGHTING EFFECT


(A) Light the Beyond the Room:

In a narrow hall, think about lighting an object beyond the space, such as a staircase, half-landing or a feature under a staircase, to draw the eye to this area and create a more open feeling.



(B) Light Two Opposing Walls:

Room can appear wider by lighting two opposite walls to make the other two unlit walls appear darker, thus giving the illusion of a broader space.

(C) Uplight the Ceiling and Walls:

Uplighting a room provides a more diffused light and increases the feeling of volume and airiness.  For effective uplighting,  the light source should not be too close to the ceiling but it must be above eye level to avoid glare.Don’t install uplights in a room with low ceilings. A better solution would be recessed floor uplights concealed by a piece of furniture In a sloping ceiling such as a loft, a more diffused uplight works, such as a low-level light with frosted glass.

(D) Light the Corners of a Room:

In small, low spaces, it's recommends putting narrow beam uplights in the corners of the room, either recessed uplights or small portable lights behind an object. Always provide enough sockets in the corner of the rooms for lamps and plug-in lights to uplight corners to add dimension.



(5) Pattern Play


PATTERN PLAY

Stripes pattern in Bathroom


WALL DECORATION

Wall decoration.


WALLPEPER

Creative wall design.



(6) Wall-to-wall storage

Consider adding floor-to-ceiling or wall-to-wall storage. This trick will expand how high your ceilings look, plus it’s a great way to add storage.An added bonus is that high-mounted shelves and storage compartments will make the room appear taller – just make sure they are in light colors so that they don’t provide too much contrast and cut the walls.


WALL STORAGE

Kitchen.

MULTI FUNCTION FURNITURE

Living room.



Come on! don't be afraid to use try & error concept .You will be amaze with the result. 


to be continue..