Memaparkan catatan dengan label Malaysia. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Malaysia. Papar semua catatan

Kampung Vs City: Which Lifestyle Fits You The Best?


Membesar sebagai anak kampung tentu berbeza berbanding membesar di bandar. Siapa setuju? Lihat sahaja permainan tradisi dulu2.Siapa antara kita membesar seiring dengan permainan ini?- percayalah pasti zaman kanak2 kita rasa lebih berharga!



lompat tali

congkak

gasing

permainan guli

baling tin

ting ting


Rindu zaman kanak2?Teringat waktu berkubang di dalam sungai, panjat pokok, main masak2 dan pondok2? 




                                       Paling best mestilah masakan kampung.sapa setuju?




jom try quiz? Mana satu yang lebih best untuk kamu?

klik2




Rugi Tak Baca!:


Kisah Bangla, Nepal, Indon dan Orang kita

Salam 1 Malaysia!

Erk..dah macam hape daa..

Mat Afrika, Negro


Ok ,assalamualaikum,lebih manis dan awesome! Sekali lagi I ucap TQ beribu2 lemon sebab sudi singgah Blog yg tak berapa nak glamer nih.

Bukan nak cerita apa. Nak kupas sikit2 je..sambil cicah roti kering dengan air kopi tanpa gula.
Kupas apa? Ala..isu yang tengah Hot sekarang Laa. Isu bawak masuk Bangla.

K, pertama sekali I nak tanya pendapat You all lah,.Antara Indon, Bangla and Nyammar mana lagi yang jahat you all rasa?

Ha...ini bukan soalan rasis ya? Kalau ada sini yg punya sedara mara dari negara2 kat atas ni or u all sendiri dari negara yg I sebut dekat atas ni, I harap jangan kecam I yer?

Penah tak korang tengok berita, baca surat khabar, internet ke.. tentang kes samun. Ya..samun di negara kita lah..takkan kat negara diaorang pulak!!

Okey, soalan pertama.

Antara ketiga2 warganegara /pendatang dari kalangan di atas, mana satu yang paling kejam jenayahnya? Yang paling ngeri kesan trauma atas kesalahan dan perlakuannya?

Lazimnyalah kan. yang sering kita dengar.

1) Kes ngorat, bawa lari anak dara orang, cabul kehormatan- BANGLA
2) Kes bunuh, rompak, samun bersenjatakan parang ,tetak putus kaki/kepala/ anggota badan-INDON
3) Kes rogol, cabul, samun, gaduh,rusuhan sesama bangsa -MYAMMAR
4) Kes dadah, samun berprofile tinggi, jenayah berat antarabangsa- NEGRO


perompak, pendatang asing, Indon
Hah, nampak tak kat sini?

Sebenarnya pengambilan pendatang asing untuk memenuhi keperluan industri tu ada PRO dengan KONTRA nya.

BUKAN nak katalah I sokong 100% bawa masuk pendatang asing banyak2..of kos tak!!!

Tapi , realitinya di depan mata I sendiri , I nampak akan keperluan mereka di negara kita terutama dalam Industri Pembinaan, Perkilangan, Pertanian, Perlombongan, Perusahaan, Pertukangan dan juga Kerja awam seperti pembersihan.

Contoh di kawasan perumahan tempat ibubapa saya menetap kini. Tiap petang akan ada pekerja pembersihan yang memebersihkan kawasan sekitar, mengutip sisa buangan dan sampah dari kawasan tempat tinggal penduduk. Jika tidak mereka yang sanggup melakukan pekerjaan yang dianggap jijik dan kotor serta bergaji rendah itu, takkan nak harapkan anak-anak remaja kita pula?

Mahukah tuan2 dan puan2 benarkan anak2 atau isteri atau suami puan2 menolak troli/tong sampah separas kepala mereka sendiri yang dipenuhi sisa buangan?

Inginkah tuan/puan sendiri menyapu di lobi2 flat, tangga ,setiap aras flat /apartment setinggi 18 tingkat? Mengutip sampah di setiap aras tingkat? Mungkin jawapannya tidak! Sedangkan sampah sendiri pun dicampak ke luar tingkap! sedangkan pampers anak yang masih di penuhi najis di baling dari tingkat 17 ke tingkat bawah!

Jika di shoipping Mall pulak, sanggup ke orang melayu cuci lubang jamban tiap2 hari? tukar tisu tandas, plastik sampah, angkut sampah? sedangkan jumpa sampah jatuh di tepi jalan pun kita buat2 buta??

Alah, jangan nak berdalih sangatlah cakap semua orang kita boleh buat!!

Memang, kita sendiri pun..kalau Malaysia ni ada krisis politik, ekonomi tak stabil, kemiskinan merata dan terpaksa merempat di negeri sendiri kita akan cari jalan untuk cari rezeki ke tampat orang kan? Bayangkan kalau kita ni di tempat mereka sekarang. Terpaksa cari ruang lain , berhijrah demi sesuap nasi keluar dari Malaysia.Tak payah jauhlah.. Australia. Agak2nya kerja apa kita dapat buat kalau pelajaran takat SPM je dari malaysia?

K la.Katalah untuk Degree holder.Terpaksa ke UK cari duit sebab Malaysia dah miskin (contohlah). Korang rasa, korang dapat ke jawatan korang kat malaysia sekarang ni kalau korang berada kat UK sana? Agak2 koranglah..cukup bagus ke korang untuk bersaing dengan orang2 UK sana? dengan Hak keistemewaan warganegarala  mereka di sana? ada peluang ke korang kat sana?

Macam tulah mereka. Kadang2 bangla yang datang tu bukan bodo piai mana punn.. Depa ada Degree jugak.Ada PHD Holder jugak, master bagai dari tempat depa sana.TAPI yang membataskan mereka di negara kita adalah HAK KEISTEMEWAAN kita sebagai Warganegara!!

Mereka juga terpaksa kerja apa sahaja yang rendah dari kelayakan mereka sebab nak duit! nak kerja! nak hidup. nak survival!

The point is tolong jangan JAHANAM kan hak keistemewaan kami sebagai warganegara. Nak ambik Bangla ke Indon ke, Nyammar hatta Negro sekalipun  TOLONG hadkan jumlah kemasukan mereka, Pantau disiplin dan rekod kelakuan mereka.

nyammar gaduh,pendatang


Tetiba teringat cadangan Donald Trump untuk Orang islam di tempatnya pakai Badge pakai ID pengenalan diri bagai . Mungkin Bangla2 , mat negro indon bagai ni kena ada ID jugak kot,Sekali dengan rekod jenayah bagai. Kalau dilapor ada jenayah, kelakuan tak elok, tolak merit. Markah rendah je.kita hantar balik tempat asal.Band terus tak boleh dah masuk Malaysia.

AL maklumlah, banyak pulak jenayah yang dilaporkan dilakukan oleh mereka ni sejak dua tiga menjak ni.Makin menjadi2. Tak tahulah mana silapnya!

Agaknya masing2 dah makin besar kepala.Diberi susu dibalas tuba!

P/s: sbnrnya byk je lg bangsa asing lain yg masuk malaysia ni. Macam pakistan. Nepal. Thailand. Tp jumlahnya agak sedikit dan kes2 yg dilapor melibatkn mereka juga rendah.

Mcm mrk ni sektor pekerjaan mrk terlibat adalah
Kebayakannya:

1)bangla- pembinaan.perkilangan.pembersihan.
2) nepal- jd guard.kilang.tukang cuci.
3) pakistan- banyak jual karpet kat jln tar n ronda kg2.
4)indon- pembinaan.tukang cuci.kalo yg pompuan jd bibik. Selalu kes  curi.lari diri.pertanian: byk kat felda2. Kalo ada rompak .samun felda mesti ada depa.
5) myammar- jd guard.kuli kilang. Pekerja am di mall

BUKAN apa.majikan lebih suka BANGLADESH ni sbb depa ni kuat kerja.Tenaga depa ni mcm berganda2.tp I dengar ada yg lg bahaya! Nafsu depa mcm nafsu kuda!! Ei seram aih

bangla,bangla miang, gatal



Amazing Malaysia.

What is so Hot about Malaysia?

Does it about the weather, the geography,the Equatorial climate, ( also known as tropical rainforest climate) or diversity in culture?

As a Malaysian what I can  say is, it's the combination of all above.








source: malaysian photographer.



UTM Sanjungan Bangsa


                                                 KERANA TUHAN UNTUK MANUSIA


Hah, nampak tak tu? Besar tu..Logo dan Moto UTM. Hari ini dapat perkhabaran. adinda beta sudah selamat melahirkan puteri sulong beliau di Hospital Segamat semalam. Bonda beta yang membawa perkhabaran itu melalui telefon.Bayinya dilahirkan secara pembedahan. Kasihan adinda beta.. bersendirian di negeri orang hanya ditemani sang suami tanpa keluarga di sisi. Bonda beta sempat berpesan untuk menziarahi adinda beta yang berada di sana.INSYAALLAH bonda.

Puas kami mencari hotel penginapan semalam, akhirnya dapat juga.Itulah, siapa suruh last minute cari..semua pun sudah penuh.Mujur akhirnya ada juga rezeki kami kalau tidak, tidur dalam kereta sahajalah jawabnya..Bertolak dari hotel jam 7.00 pagi, perut beta tiba-tiba memulas.Entah makan apa semalam. Terus minta Mr Hubby hantar ke stesen minyak,tumpang tandas.

Nak masuk Gate UTM, Punyalah banyak kereta.Dalam hati dah dup,dap,dup dap..beta dah lambat ni. Waktu pendaftaran akhir jam 8 pagi. Sampai sahaja, cari parking, pulakkk penuh.Terpaksa parking jauh.Jenuh beta menapak naik bukit ,jalan penuh berliku, baru sampai Dewan Sultan Iskandar. Mesej member tanya mana tempat mendaftar. Turun tangga, naik tangga, nak cari nombor giliran lagi.Mujurlah ada member tolong tunjukkan.Terima kasihlah.. terus beratur luar dewan.

Sebaik sahaja pintu dewan di buka, graduan beransur-ansur masuk.Beta dah rasa berlengas.Panas eh, tergesa-gesa jalan laju nak kejar pendaftaran tadi. Hah, (part ni Mr Hubby merajuk n marah beta sebab tak pandang dia n kamera). Manalah nak sedar Mr. Hubby amik gambar Beta.Beta tengah sibuk melayan gundah dan kelelahan tadi.

Okey,skip apa yang terjadi dalam dewan. macam biasa. amik degree, persembahan, bla..bla.. bla.TAMAT.Beta terus telepon Mr.Hubby bagitahu dah habis dan tanya beliau di mana?.Rupanya Mr. Hubby pergi tidur di MASJID SULTAN ISKANDAR? SABAR je la..katanya penat drive. Ok lah beta maafkan. Lepas tu, My Hubby tanya, nak amik gambar studio tak?



                                                             OK-Borang gambar konvo

Kononnya, mula-mula tak mahu.Tetiba tukar fikiran.lepas bayar, amik resit, dan nombor giliran. Mak Aiii, ramainya.Lambat lagi nak sampai turn. Mr Hubby ajak pergi makan.Perut pun dah berkeroncong, kami pun pergi makan...




Konvokesyen..Yeahhh!!





Okehh..Baca tajuk pun pasti you all dah tau entry ni pasal apa kan? Nevermind.. apa-apa pun Beta nak ucap terima kasih bebanyak sebab sudi nak singgah n baca entry beta yang tak seberapa ni,kan?.Baiklah. Ceritanya begini..

Beta baru sahaja tamatkan pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda  Beta di UTM (Universiti Teknologi Malaysia)- dulu, member beta suka gelarkan UTM ni -Universiti Tendang Menendang. Ha, nak tahu sebab apa? U ni High class oo. Bukan calang-calang.Boleh dikatakan mahasiswa yang Graduate dari U ni  hebat la jugak..(angkat bakul sendiri ke?) hihi. Sebab dulu-dulu U ni suka sangat tendang (buang pelajar). Tapi ada reasonlah kan? Buang sebab Tak Pass. Bukan saja -saja buang.



                                                           Ni dataran depan PSZ UTMKL


Tapi itu masa Diplomalah. Gelaran tu lekat sampai sekarang pada UTM ni.Kikiki. Sebab nak maintain pointer bukan mudah oo..Bukan calang-calang orang boleh buat . Tu sebab Company suka amik graduan UTM especially dalam Science & Technology fieldlah kan.ENGINEERING is the MAJOR  here.Company besar-besar akan amik graduan UTM especially yang Engineering Field. Sebab apa. The Quality ok? Bukan Quantity..That's the reality.Buat apa hasilkan graduan banyak-banyak tapi tak ada kualiti? apa pointnya kan?



Rata-rata student UTMKL mesti tahu mana nak cari ni


Lainlah kalau semata nak kenyangkan perut sendiri ,kaut untung bebanyak macam sesetengah IPTS tu.(ini realiti ok?) .Eh, panjang pulak beta melalut.Berbalik pada main point. Dua minggu lepas dapat surat jemputan untuk hadir konvokesyen UTM ,semestinya di Skudai Johor.Beta dengan berbesar hati mengajak family beta menghadirinya.Tapi, apa nak buat.Ada kejutan saat akhir..



                                                   Surat Jemputan menghadiri Konvokesyen.


dua hari sebelum konvokesyen , beta dikhabarkan adinda beta yang sarat mengandung sudah dimasukkan ke Hospital dan akan melahirkan pada bila-bila masa sahaja. Maka, sekalian bunda dan ayahanda beta gusar dan terpaksa menolak untuk menemani beta ke UTM. Mujurlah ada Mr.Hubby tercinta yang sudi menemani.Father and mother in law juga tak dapat hadir kerana ada urusan lain.(terasa sedikit terkilan dan sedih ~ tapi tak apa lah..beta faham).

Maka berangkatlah beta berduaan dengan Mr. Hubby ke UTM Skudai pada hari ini...



href="http://nabila86.sharethisstory.net/my-951174-11452">