UTM Sanjungan Bangsa


                                                 KERANA TUHAN UNTUK MANUSIA


Hah, nampak tak tu? Besar tu..Logo dan Moto UTM. Hari ini dapat perkhabaran. adinda beta sudah selamat melahirkan puteri sulong beliau di Hospital Segamat semalam. Bonda beta yang membawa perkhabaran itu melalui telefon.Bayinya dilahirkan secara pembedahan. Kasihan adinda beta.. bersendirian di negeri orang hanya ditemani sang suami tanpa keluarga di sisi. Bonda beta sempat berpesan untuk menziarahi adinda beta yang berada di sana.INSYAALLAH bonda.

Puas kami mencari hotel penginapan semalam, akhirnya dapat juga.Itulah, siapa suruh last minute cari..semua pun sudah penuh.Mujur akhirnya ada juga rezeki kami kalau tidak, tidur dalam kereta sahajalah jawabnya..Bertolak dari hotel jam 7.00 pagi, perut beta tiba-tiba memulas.Entah makan apa semalam. Terus minta Mr Hubby hantar ke stesen minyak,tumpang tandas.

Nak masuk Gate UTM, Punyalah banyak kereta.Dalam hati dah dup,dap,dup dap..beta dah lambat ni. Waktu pendaftaran akhir jam 8 pagi. Sampai sahaja, cari parking, pulakkk penuh.Terpaksa parking jauh.Jenuh beta menapak naik bukit ,jalan penuh berliku, baru sampai Dewan Sultan Iskandar. Mesej member tanya mana tempat mendaftar. Turun tangga, naik tangga, nak cari nombor giliran lagi.Mujurlah ada member tolong tunjukkan.Terima kasihlah.. terus beratur luar dewan.

Sebaik sahaja pintu dewan di buka, graduan beransur-ansur masuk.Beta dah rasa berlengas.Panas eh, tergesa-gesa jalan laju nak kejar pendaftaran tadi. Hah, (part ni Mr Hubby merajuk n marah beta sebab tak pandang dia n kamera). Manalah nak sedar Mr. Hubby amik gambar Beta.Beta tengah sibuk melayan gundah dan kelelahan tadi.

Okey,skip apa yang terjadi dalam dewan. macam biasa. amik degree, persembahan, bla..bla.. bla.TAMAT.Beta terus telepon Mr.Hubby bagitahu dah habis dan tanya beliau di mana?.Rupanya Mr. Hubby pergi tidur di MASJID SULTAN ISKANDAR? SABAR je la..katanya penat drive. Ok lah beta maafkan. Lepas tu, My Hubby tanya, nak amik gambar studio tak?



                                                             OK-Borang gambar konvo

Kononnya, mula-mula tak mahu.Tetiba tukar fikiran.lepas bayar, amik resit, dan nombor giliran. Mak Aiii, ramainya.Lambat lagi nak sampai turn. Mr Hubby ajak pergi makan.Perut pun dah berkeroncong, kami pun pergi makan...




Konvokesyen..Yeahhh!!





Okehh..Baca tajuk pun pasti you all dah tau entry ni pasal apa kan? Nevermind.. apa-apa pun Beta nak ucap terima kasih bebanyak sebab sudi nak singgah n baca entry beta yang tak seberapa ni,kan?.Baiklah. Ceritanya begini..

Beta baru sahaja tamatkan pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda  Beta di UTM (Universiti Teknologi Malaysia)- dulu, member beta suka gelarkan UTM ni -Universiti Tendang Menendang. Ha, nak tahu sebab apa? U ni High class oo. Bukan calang-calang.Boleh dikatakan mahasiswa yang Graduate dari U ni  hebat la jugak..(angkat bakul sendiri ke?) hihi. Sebab dulu-dulu U ni suka sangat tendang (buang pelajar). Tapi ada reasonlah kan? Buang sebab Tak Pass. Bukan saja -saja buang.



                                                           Ni dataran depan PSZ UTMKL


Tapi itu masa Diplomalah. Gelaran tu lekat sampai sekarang pada UTM ni.Kikiki. Sebab nak maintain pointer bukan mudah oo..Bukan calang-calang orang boleh buat . Tu sebab Company suka amik graduan UTM especially dalam Science & Technology fieldlah kan.ENGINEERING is the MAJOR  here.Company besar-besar akan amik graduan UTM especially yang Engineering Field. Sebab apa. The Quality ok? Bukan Quantity..That's the reality.Buat apa hasilkan graduan banyak-banyak tapi tak ada kualiti? apa pointnya kan?



Rata-rata student UTMKL mesti tahu mana nak cari ni


Lainlah kalau semata nak kenyangkan perut sendiri ,kaut untung bebanyak macam sesetengah IPTS tu.(ini realiti ok?) .Eh, panjang pulak beta melalut.Berbalik pada main point. Dua minggu lepas dapat surat jemputan untuk hadir konvokesyen UTM ,semestinya di Skudai Johor.Beta dengan berbesar hati mengajak family beta menghadirinya.Tapi, apa nak buat.Ada kejutan saat akhir..



                                                   Surat Jemputan menghadiri Konvokesyen.


dua hari sebelum konvokesyen , beta dikhabarkan adinda beta yang sarat mengandung sudah dimasukkan ke Hospital dan akan melahirkan pada bila-bila masa sahaja. Maka, sekalian bunda dan ayahanda beta gusar dan terpaksa menolak untuk menemani beta ke UTM. Mujurlah ada Mr.Hubby tercinta yang sudi menemani.Father and mother in law juga tak dapat hadir kerana ada urusan lain.(terasa sedikit terkilan dan sedih ~ tapi tak apa lah..beta faham).

Maka berangkatlah beta berduaan dengan Mr. Hubby ke UTM Skudai pada hari ini...