Blog Syifa: food
Memaparkan catatan dengan label food. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label food. Papar semua catatan

Khamis, 23 Jun 2016

Burger Lava

Jun 23, 2016 16
Burger Lava
Salam,

Sihat Semua? Hari ni tak nak cerita banyak. Al kisah, semalam kami iftar di Damansara  Damai. Menu? Hmm Simple2 je..

Jom tengok kat bawah ni.Nyum2x






Amacam terliur tak??

Yela2..memanglah tak boleh lawan menu korang yang kebaboooommm tu.Tahula korang Iftar kat Hotel 5 star.. Mana kelass nak layan restoran cikai2 kann?

Tak apalah.Ukur baju di badan sendiri. Asal perut kenyang suka hati.. Hahah..

Jom tengok Menu di Burger Lava jomm..jom??











Best Baca:


Ahad, 5 Jun 2016

Mango Tango Avocado Juice

Jun 05, 2016 20
Mango Tango Avocado Juice
Hello guys!

Sihat hari ni?

Okey.. Tak nak buang masa, hari ni nak cerita pasal minuman berkhasiat dan sangat menyegarkan yang boleh korang try buat sendiri dekat rumah. Bukan sahaja sihat, sedap dan sangat menyegarkan tekak korang terutamanya di dalam bulan Ramadhan Al mubarak ini! Hehehe.

Masih dalam mood Avocado. Huhu Tapi kali ni I gunakan another fruit. I rasa untuk sebatikan rasa yang lemak manis dan berjus tu, Mangga adalah buah paling sesuai untuk di mix ke dalam Avocado jus I.

Okey, tak nak cerita panjang- panjang jom tengok resipi ni:

                                                     Mango Tango Avocado Juice 

                               1) 1 Biji buah Mangga manis ( besar)
                               2) 1 Biji buah Avocado masak (kecil) - Isinya agak lembut  
                                   dan kuning cair kehijauan  bila masak.
                               3) Susu segar UHT / Rendah Lemak
                               4) Sesudu gula.
                               5)kiub ais
                               *jika x mahu letak ais simpan dlm peti.

                                 Cara penyediaan:

                               1) Korek keluar isi Avocado
               

                               2) Kupas isi Mangga dan potong kecil-kecil 
                               3) Masukkan mangga dan Avocado
                               4) Masukkan Susu segar dan sesudu gula.
                               5) Blend sebati.
                               6) Letakkan dalam gelas dan tambah kiub ais.
                                7) Sedia untuk diminum!                    
   





AND...
Another Juicy Juice to try



Tangy Orange + Avocado

1)  2  biji Oren
2)  1  biji Avocado masak
3) Susu segar UHT *jika suka
4) ketulan ais 

Cara panyediaan sama seperti di atas











                                                  

Khamis, 26 Mei 2016

Sedap ke Avocado?

Mei 26, 2016 7
Sedap ke Avocado?
Assalamualaikum..

Aku selalu scroll page member FB aku sorang ni dan ternampak dia post pasal Avocado. Aku ni 2x 3x tengok mulalah rasa tertanya2.Membuak-buak rasa tu.

Sedap ke buah Avocado ni? Ada rasa manis2 mangga tak? sebab aku tengok isi Avocado ni macam lembut je..?

Macam tembikai tak? berjus dan sedap..?

Atau macam oren tak? masam2 manis?

Ke macam rasa  sayur-sayuran? Aku konfius!

Last week aku ke pasar. Giant je pon. Beli barang2 dapur. Sesambil topup bawang putih dengan bawang merah yang dah habis.

Aku beli buah anggur sikit. Aku memang suka buah. Aku kalau dapat makan buah-buahan ..tak makan nasi pun tak apa!

Aku ternampak buah Avocado! Aku teruja gila!

Kecik tapi harga RM 3 sebijik!Aku pon terpikir.Nak cuba ke tak nak. Nak ke tak nak?

Macam mana kalau buah Avocado tu tak sedap? Kelat? Tawar? Rugi je beli nanti. Siapa nak makan? laki aku? konpem dia tak nak!

Aku pon belek2 buah tu. Licin kulitnya! teruja lagi. Tengok warna hijau dia macam best je. Aku pegang pastu cuba picit2 buah tu. Macam tekstur mangga muda! tak lembik tak keras.

Hmm.Aku pon amik plastik masukkan dua biji. Kena rasa ni!

Last2 selamat jugak depan kaunter bayaran dua biji Avocado tu!


                                                   Inilah rupa Avocado yang aku beli tu..


Rasa Avocado? Rasa dia macam isi kelapa muda. Lemak2 gitu.Pertama kali aku masukkan isi dia ke dalam mulut aku terbayang macam makan isi kelapa lah pulak!


Aku sebenarnya tak tahu nak makan macam mana lagi Avocado ni. Jadi aku pun Googlelah. Rupanya boleh buat ice blended, jus Avocado, Sos Avocado, dan macam-macam lagi!

Resepi Jus Avocado :



JUS AVOCADO
Bahan-bahan:
1 biji buah avocado  masak
1 cawan susu segar
gula secukup rasa

Ais Kiub secukupnya
Topping vanilla cream /coklat cair /perisa kesukaan.

Boleh juga dicampur dengan buah-buahan lain mengikut kesesuaian 


CARA PENYEDIAAN:

1. Blend isi Avocado sehingga menjadi jus.
2. Campurkan susu segar dan blend lagi dengan sedikit gula.
3.Hidangkan dengan ais dan topping yang disukai.



ice cream Avocado nyum3



Pelbagai menu resepi berasaskan Avocado


Sabtu, 16 April 2016

NIRWANA CATERING

April 16, 2016 9
NIRWANA CATERING
ASSALAMUALAIKUM W.B.T

Alhamdulillah...Alhamdulillah..Alhamdullillah..

Bersyukur dikurniakan sedikit masa untuk menulis blog. Kali ni nak cerita pasal NIRWANA CATERING .

Alkisah, baru2 ni I temankan my sis untuk proses tempahan Catering. Al maklumlah, majlis dah tak lama. Catering yang my sis ambil ni adalah yang sama dengan Catering I gunakan sewaktu majlis perkawinan I dulu. Pakej yang diambil pun sama. My mum kata setakat ni dia berpuas hati dengan perkhidmatan catering Nirwana ni.



Tapi my sis tak amik baju sanding sbb baju baru xada.So baju sanding tu ambil dari butik luar. Just ambil katering dengan makeup.



kalau dapat design hall macam ni pon ok kan? tapi ribbon kat kerusi tu kalau warna pastel lagi cunn. Macam I pulak yang nak kahwin lagi skali.

ahahahahaha!









Sabtu, 2 Januari 2016

Sos Teriyaki Marinated Halal ke?

Januari 02, 2016 27
Sos Teriyaki Marinated Halal ke?
Takoyaki


Kenal benda bulat2 ni? I cukup suka makan benda ni.Kalau kat Giant jual RM5.00 tak silap.Sebab rasa tak berbaloi, teringin nak buat sendiri.Jadi I pon google lah resepi Takoyaki ni.

Tekak I ni tak berapa suka sangat makanan Korea/jepun .Pernah seorang teman sekelas ajak masuk kedai Sushi ,tak lalu nak order ape2.Cuma makan Takoyaki ni je, Mujurlah ada benda yg boleh gak ditelan.

Tahu tak korang kenapa sebenarnya restoran Sushi tak diiktiraf  Halal oleh JAKIM? Memanglah korang cakap makanan dia tu halal, tapi tahu tak sos2 untuk kegunaan restoran Jepun dan Korea ni kebanyakkannya dibuat dengan ramuan yang diragui HALAL nya.

Macam tu jugalah I terkena.Sebab nak buat TAKOYAKI I terbeli Sos yang tak Halal pulak.Adoii membazir betul.

Sos Teriyaki Marinated, bukan sahaja digunakan untuk masakan TERIYAKI tetapi juga diguna dalam TAKOYAKI.

Sos keluaran syarikat Jepun iaitu KIKOMAN ni, dihasilkan dari campuran arak/tuak. Ya, masyarakat Jepun memang suka menambah sejenis arak dalam kebanyakkan masakannya.Arak yang terhasil daripada peraman beras/nasi ini dicampur dalam sos, dalam makanan, sebagai penambah perisa.

Macam yang kita tahu, arak ni terhasil daripada peraman /tapaian Anggur, Nasi, Barli, dan macam2 lagi.Kalau orang Jepun dia masukkan sikit dalam masakan.

Hmm, nak buat macam mana..dah terbeli.Walaupun terang-terangan dekat botol tu tak ada tulis dia menggunakan arak, tapi kalau tulis "Naturally brewed" maka ia memang ada Alkohol.

Kebanyakan sos Jepun dan Korea memang diragui STATUS HALAL.Susah nak jumpa yang betul2 tak campur tuak/arak ni.Sos masakan Cina pun sama.Jadi, periksa betul2 sebelum beli.Jangan tangkap muat je! tengok nanti membazir macam I.


Kalau makan kat luar lagilah kita tak tahu sos dan ramuan tambahan apa yang digunakan.Bayangkan, ikan, ayam, daging dan sumber lain memanglah Halal,tapi dia letak pulak minyak , sos, penambah perisa yang ntah apa-apa dalam burger korang.Korang pun main telan je? Sekali dalam tu ada minyak babi, arak, campuran lemak haiwan tak halal.euwwwww!!

Kempunan nak letak sos sedap atas Takoyaki buatan sendiri.Huhu kena try buat sos sendirila gamaknya.kikiki.

Kalalu malas ,kena tunggu produk sos makanan Jepun/Korea keluaran Syarikat Malaysia la nampaknya.Bila agak2nya Maggi ke, Knorr ke, Nona nak keluarkan Sos2 untuk masakan Jepun agaknya yer? Nak juga makan makanan Jepun/ Korea yang HALALAN TOIBBAN.TAK PAYAH RAGU2 LAGI PASNI.hmmm?



Teriyaki Marinated sauce Malaysia



Selasa, 3 November 2015

Pie Sardin

November 03, 2015 6
Pie Sardin
Holla..hm, tekak teringin nak makan pie tapi..tak nak pie yang manis2.Google resepi kat Mr. Google Pie Ayam, Pie Daging and mostly guna sos ala Spegetthy.Bukan apa, sos tomato tu buat I cepat muak. Hari tu buat Lasagne pun I makan sikit je sebab muak dengan sosnya.Hmm tulah..tekak Melayu yang tak berapa nak Orang Putih..tapi nak jugak makan ala-ala orang puteh..gini la jadinya!

So, I decide try je resepi sendirik.Oleh sebab I malas nak buat Sos daging or sos ayam, so I amik alternatip lain..Guna Sardin ajelah..Labuuu...

Caranya? Sonang aje..sesuai sangat untuk orang yang malas macam I ni.Kih3x.



Bahan2 :

(Inti 1)

1 tin sardin Ayam Brand saiz kecik.Paling kecik.
5 ulas bawang putih (diblend/ tumbuk)
4 labu bawang Merah (diblend/ tumbuk)
10 biji Cili padi/api (kalau nak kurang pedas or tambah pedas pepandai ler adjust) putih (diblend/ tumbuk)
Air asam jawa.
Minyak untuk menumis.

(inti 2)

Enam biji ubi kentang sederhana besar ( buang kulit dan rebus)
Seketul kiub ayam knorr.
2 sudu butter
Serbuk lada hitam
Serbuk lada putih
Daun bawang

Pastri

250 g tepung gandum
150 g mentega
secubit garam
secubit gula
Setengah cawan air sejuk (dari freezer/water cooler)
Hirisan keju (topping pizza)
Kuning telur (untuk di sapu atas doh siap dibentuk)

Cara2:

1) Mula2  sementara menyediakan bahan tumis, rebus kentang yang telah dikupas kulit
    tadi sehingga empuk dalam rebusan Kiub ayam knorr.


kentang lenyek, mashed potato


2) Kemudian, dalam kuali lain, tumis bawang dan cili yang dah diblend /
     tumbuk tadi dengan minyak.Guna api sederhana.jangan hangus!

3) Masukkan Sardin dalam tin.Hancurkan sardin (jangan hancur sangat) dan gaul.

4)Tuang Air asam jawa (untuk elak bau dan rasa  hanyir  sardin) gaul sekata atas kuali.

5) Tunggu sehingga naik bau dan kuah kering sedikit.Tutup api.


sardin


6) Sediakan doh pastry.Masukkan mentega ,garam,gula dan tepung, uli sehingga sebati.
   Tuang air sejuk agak2 tepung boleh dibentuk.Jangan terlalu lembik.

7) Apabila ubi kentang empuk, angkat dan tos airnya.

8) Lenyek kentang (ala-ala buat mashed potato)

9) Campurkan butter dan gaul.

11)Tabur daun bawang yang dipotong cincang dan gaul rata.

12) Masukkan serbuk lada hitam dan lada sulah.Gaul lagi.Siap!

13) Canai doh leper.Letakkan dalam acuan.Letakkan inti 1 dan 2 berselang seli.

14) Bahagian atas kulit pie, sapukan dengan kuning telur dan taburkan hirisan keju.

15) Bakar pada suhu 180 C Selama 20 minit.



pie sardin

                                                           Siap untuk di makan!




Sabtu, 27 Jun 2015

"Its finger Lickin' good!"..which one is your choice?

Jun 27, 2015 3
"Its finger Lickin' good!"..which one is your choice?
Ramadhan.It’s that time of year again when we can celebrate it together.
Sharing gratitude and happiness by the arrival  month of mercy.

Enjoy some of the most delicious traditional Malay food, and at some of the finest spots in town.There are Ramadan buffets springing up everywhere, and whether it is traditional, regional or more modern dishes .

How to satisfy your  food's craving this Ramadhan? Bring along your family to enjoy a wide range of mouth watering buffet spread? There's a lots of  hearty hotel Ramadan buffets that will be sure to fill your tummies and satisfy your homely nostalgic pangs.

Which one is your choice? Hotel Ramadan buffets , Bazaar , Restaurants, Fast Food, or Home Cooking? It's good to check your own budget.Look at your financial capability.Inflatable pocket?Occasionally it  doesn't matter to spend your money on foods.But remember, Allah The Almighty Says (what means): " Indeed, the wasteful are brothers of the devils..!"

For me instead of buying food outside, I prefer to cook.But in case that i'm working and will be back late  this Ramadhan, I prefer to buy some food at the nearest Bazaar.Let's check it up!













So,How about you?

Sabtu, 23 Mei 2015

Amazing Malaysia: 10 Fabulous Food you should try!!

Mei 23, 2015 17
Amazing Malaysia: 10 Fabulous Food you should try!!
Have you ever tried Malaysian food?

Malaysia.Not only famous for its cultural diversity, ethnic and religious affiliations but its uniqueness lies in the food.

Maybe it sound strange, but do you know here in our multiracial community, we have exposure to all sorts of cuisine. If Indian traditionally serving meals on banana leaves , Malay’s food also has its own attraction.


banana leaves rice, daun pisang

Indian cuisine.

gulai lemak

Malay cuisine-prawn cook with coconut milk ,turmeric,chillies (Gulai Lemak Udang)



Malay usually use coconut milk in their food. Meanwhile, Chinese food is usually less spicy, and the Chinese people like to prepare noodles and soup as a main dish.

What's so interesting about this Malaysian cuisine? Let's check it out!! This is the reason why you should try all these food.

1.Nasi Lemak daun pisang (banana leaves)


nasi lemak


2.Roti Canai/Roti Naan/ Tosei



roti canai, roti prata, tosei


3.Char Kuey Teow Udang

char kueh teow sedap

4. Wantan Mee Soup

wonton mee,wanton soup


5.Ikan Bakar (fish)

ikan bakar sedap

6.Sate 

sate


7. Laksa Penang

Laksa Penang,Laksa Kedah


8.Laksam

Laksam


9.Murtabak

Murtabak


10.Nasi Kandar





11.Nasi Kerabu


Nasi Kerabu, nasi biru



12.Nasi Beriyani


Beryani gam, beryani ayam,beryani kambing



13.Nasi Dagang




14. Ayam Percik

ayam percik, percik madu


15.Lemang

Lemang


16.Ketupat

ketupat palas


17.Rendang

rendang ayam, daging


18.Sup Kambing (lamb soup)

lamb soup, sup kambing



19. Otak-otak

otak otak kempas, sata



20.Kueh Teow Kungfu


Kueh teow Kungfu,Kueh teow,KUNGFU


Don't forget to try them all!!