Wow!! 10 best Ideas on how to decorate your small house!

Hello! hi, bloggers.

Thank you for visiting my blog! Love you all..heheheh!

Today, I would like to discuss about 10 quick ways  to decorate your small house.Yeah, your small apartment  / terrace house! Small spaces can be a challenge to decorate.  The wrong color can make you feel like in a caves, too much furniture can feel chaotic, and the wrong patterns just feel too busy.

Do you know,narrow spaces can appear wider by using paints in a lighter color. When choosing paint, consider not only the wall color but also the color for the trim. To ensure that the narrow hallway does not feel claustrophobic, choose colors for the door trim that recede, rather than stand out against the wall colors. The idea is to visually create a more spacious walkway.


(1) Colors That Create Space

Is it a good idea to use dark color for small room? Dark paint or light paint in a small room? It's a designer's ultimate debate. But these five pros prove that picking a paint color is like choosing a type of ice cream: You can't go wrong as long as you pick what you like!Don't be afraid to bring color into your small bedroom, where you can use it to create a cozy or soothing retreat.

Any light shade of color will increase the feeling of space. White is standard but not the best choice because it shows all scuffs and hand prints. Light greens and blues have the most calming effect on people. Take a look on this color pallet:

You can choose color combination in this chart ,mix and match them to create harmony  and sweet looks.
                                                     
                                                                    Sweet color
                                                                   (for Internal)


COLOR SHEME



LIVING ROOM DECO

Living room

DINING ROOM DECO

Dining room 

OLIVE GREEN BEDROOM

Kids bedroom




Sweet color
                                                                        (for External)

EXTERNAL PAINT COLOR SHEME


SMALL HOUSE

Small house external color.


Red is Hot! For those who want to create some  difference, it is not impossible to experiment with this hot color.These warm color can add  sensual attraction and passionate into your cute room but please make sure you use correct decoration and a right way in choosing furniture.

                                                                         

Warm Color
( for Internal)
WARM COLOR SCHEME



MAGENTA BEDROOM

Master Bedroom 

BLUE COLOR BATHROOM

Bathroom

PURPLE KITCHEN

Kitchen



Warm Color
( for External)





Small house 



Mix color
(for Internal)






Master Bedroom


Kitchen.


Living room


Mix color
(for External)




External paint


(2) Clever multifunctional furnishings

Don't place too many pieces of furniture in a small space. A love seat may work better than a full-size sofa depending on the size and shape of the room. Pushing furniture up against the wall makes everything look and feel cramped. Even just few inches in between the wall and your bigger items can make the space look more open and don't forget to make use of hidden storage and multi-purpose items.It's a good thing if you can put some multifunctional furnishings in your room.

If you want to buy a sofa for your living room, use this tips :Instead of a sofa with a skirt or boxy chairs, bigger pieces with exposed legs are perfect for a small space. Show off those legs! 



 Kids bedroom Idea


Master Bedroom idea



(3) Create the illusion of wide space by usage of mirror.

Placing a mirror across from a window is the best way to reflect light and make the room feel larger.They not only reflect images, they reflect light and color.Another trick is to use mirror tiles to mirror an entire wall.Your room will appear to double in size. Good lightening effect through the mirror will reflect the room is bigger than its original size.



Use large mirror in living room.


Mirror in dining room.


Mirror in bathroom trick.



(4)  Lighting techniques.


Lighting is a key element in opening up a space.Take advantage of natural light as much as you can, which will open up your space.By allowing natural light to flow freely inside the room, you will be surprised at how this will open up the interior and make it look larger. Make sure window coverings are sheer, or are pulled back, to bring more light in.


MIRACLE EFFECT

Lighting effect on glass door.


If you do not have a lot of natural light, you can add some creative lighting effects.Lamps will bring in special color and focus attention.Here are some strategies to make your space appear larger with light:



LIGHTING EFFECT


(A) Light the Beyond the Room:

In a narrow hall, think about lighting an object beyond the space, such as a staircase, half-landing or a feature under a staircase, to draw the eye to this area and create a more open feeling.



(B) Light Two Opposing Walls:

Room can appear wider by lighting two opposite walls to make the other two unlit walls appear darker, thus giving the illusion of a broader space.

(C) Uplight the Ceiling and Walls:

Uplighting a room provides a more diffused light and increases the feeling of volume and airiness.  For effective uplighting,  the light source should not be too close to the ceiling but it must be above eye level to avoid glare.Don’t install uplights in a room with low ceilings. A better solution would be recessed floor uplights concealed by a piece of furniture In a sloping ceiling such as a loft, a more diffused uplight works, such as a low-level light with frosted glass.

(D) Light the Corners of a Room:

In small, low spaces, it's recommends putting narrow beam uplights in the corners of the room, either recessed uplights or small portable lights behind an object. Always provide enough sockets in the corner of the rooms for lamps and plug-in lights to uplight corners to add dimension.



(5) Pattern Play


PATTERN PLAY

Stripes pattern in Bathroom


WALL DECORATION

Wall decoration.


WALLPEPER

Creative wall design.



(6) Wall-to-wall storage

Consider adding floor-to-ceiling or wall-to-wall storage. This trick will expand how high your ceilings look, plus it’s a great way to add storage.An added bonus is that high-mounted shelves and storage compartments will make the room appear taller – just make sure they are in light colors so that they don’t provide too much contrast and cut the walls.


WALL STORAGE

Kitchen.

MULTI FUNCTION FURNITURE

Living room.



Come on! don't be afraid to use try & error concept .You will be amaze with the result. 


to be continue..

Gadis Jerebu oppsss..ke Jelebuu??

Hai..Assalamualaikum w.b.t !!

Sihat x? Sekarang cuaca tak berapa baik..jerebu melanda merata-rata..Tak salah I tahun lepas pun kita terkena tempias jerebu dari negara jiran ni.Indonesia dan pembakaran hutannya.Menurut laporan, pihak tak bertanggungjawab telah membakar hutan-hutan di Indonesia untuk tujuan pertanian.Hmm dan akibatnya jerebu sampai ke Malaysia.

Okey, bukan nak bersyarah atau berucap pasal jerebu sangat kat sini.cuma nak cerita kejadian hari ni..Indeks pencemaran udara kat kawasan ni mencecah 200 bacaaannya.Itu pun dapat tahu dari rakan sekerja.Haram jadah tak amik tahu.Sebab tengok semalam masih di tahap yang tak merbahaya.So juz go on je la dengan tugas n aktiviti harian.

HAZE IN MALAYSIA


Pagi ni, I macam biasa siap2 pergi kerja.But tak macam usually, I rasa malas sangat2 nak pergi kerja. I bangun, slow2 iron baju, mandi,solat subuh, dan bersiap ala kadar.Then teringat lak worksheet untuk students tak siap lagi.So, pergi print sekejap.Agak lewat jugak, mencecah jam 7 pagi baru settle semua.Then slowly, walk through the hall, and tarik tombol pintu.

Start enjin kereta, tengok cuaca kelabu semacam je.Bersangka baik and terus drive.Smpai atas jalan raya rasa macam "Eh, kenapa lengang je jalan hari ni?" Jadi pelik plak.I pun pikir mungkin sebab I dah lewat sangat.Selalu jam 6.40 pagi dah gerak dari rumah.So, terus je drive dengan senang hatilah kan. Huhuhu..jalan 'clear' sapa tak happy? tak payah risau pasal heavy traffic, tak bimbang pasal lampu isyarat.

Elok2 sampai depan pagar, tengok ada dua tiga kelibat makhluk terpacak tegak depan tu! Makhluk tu menyerupai wanita!! Biar betul??? Rasa ingin tahu membuak-buak dalam dada.Apa benda dua tiga ekor makhluk tu buat tercegat kat depan pagar tu? Aku salah tengok ke ? Al maklumlah..cuaca berjerebu..Hm, rasa macam tak sedap hati.

Elok melewati pagar dan makhluk2 tu, enjin kereta tiba-tiba mati.Oi mak kau!! terperanjat kejap. Yelah, enjin mati atas bukit, dah nak kena kontrol minyak,stanby gear, turun handbreak bagai.Mujur ke depan, kalau mengundur ke belakang...alamatnya habislah terlanggar makhluk2 itu tadi..
Fuh..selamat!!

Lepas punch kad, berjalan melenggang lenggok ke station kerja dan tiba-tiba kedengaran suatu suara bercakap "Kenapa kau datang hari ni? kan students semua cuti?"

"Hah?"

Terpana.terkesima sekejap.

Suara manusia-manusia yang bercakap itu menggamit rasa ingin tahu.Betul ke atau sekadar khayalan saja? Inginkan kepastian, tanpa segan silu I pun mencelah.

"Betul ke? students tak payah datang hari ni?"

"Aar..tapi kita kena datang macam biasa.Kan dalam whatsapp Bos dah bagitahu."

Blurrr.Whatspss??

Cis! patutlah I malas semacam je nak pergi kerja hari ni tadi.Tapi..apakan daya, students  je cuti.Tenaga pengajar  tak yeeear??

Langkah longlai masuk ke dalam workstation.Tak ada Pnp la, students tak ada?Termenung seketika. Toleh kiri kanan tengok rakan sekerja lain.

Blurrr..

Last2 buka Whatsapp.Hm, tulah..baru nak buka whatsapp..Tadi kat rumah tak sempat nak tengok HP.
Somebody write:

"Asal Jerebu je, institusi pendidikan tutup, students cuti.Habis, kakitangan awam macam mana? staff lain macam mana? Yelah..students je yang ada hidung..yang kita ni tak ada.."

Diam.Hmmm.


P/S: Baru I tau, makhluk2 yang menunggu pagar pagi tadi adalah untuk 'menghalau' students2 yang datang tu supaya balik ke rumah masing2.Ouhhh ..Gadis Jerebu.
Huhuhu
KEEP HEALTY


TTC JOURNEY

Hai All Bloggers.Thanks sudi singgah...

Bulan lepas, genap perkahwinan I berusia 2 tahun.Bohonglah kalau I tak ada apa2 perasaan bila tengok kawan2 lain & sedara mara terdekat yang kawin lagi lewat dari I tup2 dah beranak.Of course lah naluri tu bergelodak je especially time raya bila orang bertanya "Dah ada ke?" ..dan dengan tersenyum pasrah, menjawab belum sampai rezeki lagi.

Actually memang I dan hubby dah cuba pelbagai cara untuk dapatkan zuriat.Nampaknya belum sampai masa lagi untuk kami menerima cahaya mata.Now, I nekad nak mulakan journey TTC dan mendapatkan consultancy serta bantuan Pakar Sakit Puan,

Asalnya selama 2 tahu ni I dan hubby nak try cara alami.Kira nak cuba hamil secara semulajadi.Tapi nak masuk 2 tahun masih tak berhasil kami pun cuba amik supplement dan pelbagai makanan tambahan macam makanan sunnah, Shakelee , Asid Folic, GLA, dlln.Tapi masih belum kunjung tiba juga zuriat kami.

Today, lepas balik kerja I terus drive ke Klinik Kesihatan terdekat yang I tahu.Dalam bangunan UTC, So I pikir senang sikit nak cari.I pun ke KLINIK KESIHATAN SENTUL.Oleh sebab tak pernah berurusan di Klinik ni, I pun kena mendaftar dulu.Nurse pon tanya nak jumpa doctor kenapa? Tak tahu nak terangkan macam mana.Lagipun ramai orang beratur belakang I masa tu. I pun jawab nak berurusan hal sakit puan dan dalaman wanita.

Lepas tu kena tunggu dalam 40 minit sebelum nombor giliran I naik.Lepas bayar seringgit dapatlah kad kuning, kad rekod  rawatan.


ni resit pendaftaran.


Selepas berurusan di kaunter, Kerani Kaunter sekali lagi bertanya,nak jumpa doktor sebab apa? Jawapan yang sama, hal sakit puan.Jadi I di suruh ke kaunter no.6 dan bertanya pada nurse terbabit.
Selepas ke kaunter 6, dengan alasan yang sama, berjumpa doktor sakit puan, (saya difahamkan doktor berkenaan di bilik itu adalah doktor wanita) saya diminta tunggu lagi, ikut giliran.

Sebaik nombor giliran tiba, saya masuk.Doktor berbangsa Cina yang saiz badannya lebih kurang sama saiz saya.Doktornya agak ramah, dan lemah lembut,Sejurus menerangkan masalah saya dan tujuan berjumpanya, dia bertanyakan beberapa soalan berkaitan Kitaran haid, hubungan suami isteri dan kekerapan, tahap kesihatan suami dan sejak bila saya didatangi haid, berapa lama jangkamasa haid.Selepas menjawab pertanyaan doktor, doktor turut bertanya samaada suami merokok.

Kemudian doktor meminta saya memeriksa tekanan darah.Saya diminta ke bilik B diluar biliknya.Jadi saya pun ke bilik berkenaan.Kena menunggu lagi! Selepas mengambil tekanan darah, nurse berkata tekanan darah saya normal.Saya diminta ke bilik tadi semula.

Doktor menyediakan surat rujukan untuk membolehkan saya meneruskan pemeriksaan dan rawatan lanjut di Unit O & G dihospital kerajaan.Selepas doktor menulis diskripsi ubat-ubatan yang dibekalkan untuk saya dia meminta saya ke kaunter ubat dan datang semula nanti untuk mengambil surat rujukan saya tadi.

                                                                       
 Surat Rujukan untuk Rawatan di Unit O& G


Selepas mengambil ubat, saya terpaksa menunggu lagi sehingga nama saya dipanggil.Nurse menyerahkan surat rujukan dan meminta saya ke unit O & G di hospital terdekat.



Asid Folic yang dibekalkan doktor.


Doakan perjalanan TTC saya selepas ini dipermudahkan...AMINNN