Please..be sensitive!




Penah tak korang jumpa makcik2 yang kekadang ni macam tak ada common sense?
Bercakap ikut sedap mulut je.. sesedap rasa.
Langsung tak pikir perasaan orang lain.

Aku dok perati je!
Ah, come on lah mak cik..cakap tu pada-padalah.
Kau takkan tak rasa kalau orang tu makan hati ke, patah hati ke, sakit hati ke?
Kau nak ganti ke hati dia yang rabak tu nanti?

Ada mak cik kantin tempat aku ni aku tak paham jugaklah
Ada ke patut dia duk selongkar hal orang ,tanya itu tanya ini lepas tu..
Sesuka hati je keluarkan perkataan yang menyakitkan telinga bagi orang yang tak tahan mendengarnya.

Selama hidup orang tu tak pernah lagi ada orang yang mengeluarkan perkataan itu kat dia
Tetiba mak cik ni dengan selamba mengulang2 perkataan itu di depannya.
Patut ke orang itu 'smack down' je mak cik tu?

Sudah la begitu.
Esok harinya di tanya lagi benda yang sama diulang lagi perkataan yang sama berulang2
Rasa macam nak tampar pon ada.

Hatta ahli keluarga dan kawan rapat pon tak berani nak sebut perkataan tu pada aku
tetiba mak cik kantin ni sesuka hati je cakap aku 'MANDUL' tanpa rasa segan silu n rasa bersalahnya
Muka macam tak ada perasaan langsung.

Kang aku 'SMACK DOWN' kau makcik jangan salahkan aku!

7 comments:

  1. kalau mcik2 selalu mcm tu,,lagi2 yg bukan sedara kita,ckp lepas je,

    BalasPadam
  2. kalau sy kena cakap macam tu, memang rasa nak flying kick. biar terus masuk kubur. tapi, sabar ek. ujian dr Allah. mulut orang, kita x blh tutup walaupun rasa nak sumbat ja mulut busuk tu dengan lumpur tmpt kerbau bkubang 😂

    BalasPadam
  3. sabar jelar, kkdg mkcik2 ni ada hobi tu..

    BalasPadam
  4. ish, ape ke halnya tu.....haish...cuba sound sekali..kadang2 ada benda kita kena terus terang je kita tak suka...takde dia cakap dah lepas tu...

    BalasPadam
  5. Ya Allah kenapa lah makcik Tu xde sensitivity langsung. Alahai sabar byk2 ye

    BalasPadam
  6. Itulah kekadang mereka yang jenis macam tu tak tahu ke itu bukan kuasa kita manusia semua tu ketentuanNYA. Bila anak kita sorang aje dikata aiii takkan sorang aje bila anak semua perempuan pun begitu, bila anak semua lelaki pun begitu. Huh! semua tak kenalah dengan manusia jenis tu senang cerita tak payah layan.

    BalasPadam

href="http://nabila86.sharethisstory.net/my-951174-11452">