Khamis, 29 September 2016

Terapi Diri

Hai korang.. Assalamualaikum

Hari ni nak cerita pasal terapi diri. Haaa.. penah tak korang rasa stress, bosan, muak, boring dan tak larat langsung nak hadap kerja-kerja korang?

Especially yang kerja office? atau mungkin yang hari2 hadap kerja yang sama, rutin yang sama sampaikan nak termuntah rasanya.

Jadi apa agaknya alternatif korang untuk keluar daripada rutin yang membosankan tu? Atau mungkin cara untuk korang atasi stess dan kebosanan tu?

Kalau macam aku, aku memang BUKAN jenis yang suka buat kerja sama berulang2. Atau lebih tepat kerja yang rutinnya sama aje. Aku cepat BOSAN.

Untuk atasi tekanan dan keluar daripada rutin yang membosankan tu,

Alternatifnya..

Aku akan cuba buat/ jalani rutin yang berbeza di luar waktu kerja.Contohnya

Aku isi masa lapang dengan menjahit, memasak, baking, gardening, keluar tengok wayang.

Contohnya, kalau esoknya cuti.Malam tu tgk wayang dengan husband.

Esoknya aku memasak pelbagai resepi, kalau bosan aku baking. Kalau xada mood atau malas, aku bercucuk tanam. Tapi ni dulu bleylah. Sekarang dah tak ada tempat nak gardening. Tak ada backyard , takkan nak gardening atas angin?

Kalau cuti panjang sikit , aku explore bidang design. Tengok design mana menarik aku try jahit.
So, selain menjalani rutin tempat kerja yang padat, aku pelbagaikan dengan hobi yang menarik. Tak ada lah stress sangat.

Kalau tak jalan jugak, aku layan movie kat rumah je, tak pon aku pergi window shopping, tak pon pergilah melancong! hahah


6 ulasan:

  1. Semua tu boleh runding. Yang window shopping tak dapat. Nanti menangis kalau ada benda yang dah berkenan tapi tak dapat beli. 😂

    BalasPadam
  2. melancong tu sis JM suka heee

    BalasPadam
  3. Akak suka buat kad/scrap book. Tak pun bila stress, duduk satu tempat, pasang earphone dengar lagu2 kegemaran :)

    BalasPadam
  4. kita suka menari bila bosan tak pun tengok movie. hihi

    BalasPadam
  5. lbh kurng je la aktiviti kite..huuu

    BalasPadam
  6. Kan?? kena be creative and cari alternatif untuk elak kan kebosanan. Nany pun suka buat macam-macam. Hehehe..

    BalasPadam