Kisah Bangla, Nepal, Indon dan Orang kita

Salam 1 Malaysia!

Erk..dah macam hape daa..

Mat Afrika, Negro


Ok ,assalamualaikum,lebih manis dan awesome! Sekali lagi I ucap TQ beribu2 lemon sebab sudi singgah Blog yg tak berapa nak glamer nih.

Bukan nak cerita apa. Nak kupas sikit2 je..sambil cicah roti kering dengan air kopi tanpa gula.
Kupas apa? Ala..isu yang tengah Hot sekarang Laa. Isu bawak masuk Bangla.

K, pertama sekali I nak tanya pendapat You all lah,.Antara Indon, Bangla and Nyammar mana lagi yang jahat you all rasa?

Ha...ini bukan soalan rasis ya? Kalau ada sini yg punya sedara mara dari negara2 kat atas ni or u all sendiri dari negara yg I sebut dekat atas ni, I harap jangan kecam I yer?

Penah tak korang tengok berita, baca surat khabar, internet ke.. tentang kes samun. Ya..samun di negara kita lah..takkan kat negara diaorang pulak!!

Okey, soalan pertama.

Antara ketiga2 warganegara /pendatang dari kalangan di atas, mana satu yang paling kejam jenayahnya? Yang paling ngeri kesan trauma atas kesalahan dan perlakuannya?

Lazimnyalah kan. yang sering kita dengar.

1) Kes ngorat, bawa lari anak dara orang, cabul kehormatan- BANGLA
2) Kes bunuh, rompak, samun bersenjatakan parang ,tetak putus kaki/kepala/ anggota badan-INDON
3) Kes rogol, cabul, samun, gaduh,rusuhan sesama bangsa -MYAMMAR
4) Kes dadah, samun berprofile tinggi, jenayah berat antarabangsa- NEGRO


perompak, pendatang asing, Indon
Hah, nampak tak kat sini?

Sebenarnya pengambilan pendatang asing untuk memenuhi keperluan industri tu ada PRO dengan KONTRA nya.

BUKAN nak katalah I sokong 100% bawa masuk pendatang asing banyak2..of kos tak!!!

Tapi , realitinya di depan mata I sendiri , I nampak akan keperluan mereka di negara kita terutama dalam Industri Pembinaan, Perkilangan, Pertanian, Perlombongan, Perusahaan, Pertukangan dan juga Kerja awam seperti pembersihan.

Contoh di kawasan perumahan tempat ibubapa saya menetap kini. Tiap petang akan ada pekerja pembersihan yang memebersihkan kawasan sekitar, mengutip sisa buangan dan sampah dari kawasan tempat tinggal penduduk. Jika tidak mereka yang sanggup melakukan pekerjaan yang dianggap jijik dan kotor serta bergaji rendah itu, takkan nak harapkan anak-anak remaja kita pula?

Mahukah tuan2 dan puan2 benarkan anak2 atau isteri atau suami puan2 menolak troli/tong sampah separas kepala mereka sendiri yang dipenuhi sisa buangan?

Inginkah tuan/puan sendiri menyapu di lobi2 flat, tangga ,setiap aras flat /apartment setinggi 18 tingkat? Mengutip sampah di setiap aras tingkat? Mungkin jawapannya tidak! Sedangkan sampah sendiri pun dicampak ke luar tingkap! sedangkan pampers anak yang masih di penuhi najis di baling dari tingkat 17 ke tingkat bawah!

Jika di shoipping Mall pulak, sanggup ke orang melayu cuci lubang jamban tiap2 hari? tukar tisu tandas, plastik sampah, angkut sampah? sedangkan jumpa sampah jatuh di tepi jalan pun kita buat2 buta??

Alah, jangan nak berdalih sangatlah cakap semua orang kita boleh buat!!

Memang, kita sendiri pun..kalau Malaysia ni ada krisis politik, ekonomi tak stabil, kemiskinan merata dan terpaksa merempat di negeri sendiri kita akan cari jalan untuk cari rezeki ke tampat orang kan? Bayangkan kalau kita ni di tempat mereka sekarang. Terpaksa cari ruang lain , berhijrah demi sesuap nasi keluar dari Malaysia.Tak payah jauhlah.. Australia. Agak2nya kerja apa kita dapat buat kalau pelajaran takat SPM je dari malaysia?

K la.Katalah untuk Degree holder.Terpaksa ke UK cari duit sebab Malaysia dah miskin (contohlah). Korang rasa, korang dapat ke jawatan korang kat malaysia sekarang ni kalau korang berada kat UK sana? Agak2 koranglah..cukup bagus ke korang untuk bersaing dengan orang2 UK sana? dengan Hak keistemewaan warganegarala  mereka di sana? ada peluang ke korang kat sana?

Macam tulah mereka. Kadang2 bangla yang datang tu bukan bodo piai mana punn.. Depa ada Degree jugak.Ada PHD Holder jugak, master bagai dari tempat depa sana.TAPI yang membataskan mereka di negara kita adalah HAK KEISTEMEWAAN kita sebagai Warganegara!!

Mereka juga terpaksa kerja apa sahaja yang rendah dari kelayakan mereka sebab nak duit! nak kerja! nak hidup. nak survival!

The point is tolong jangan JAHANAM kan hak keistemewaan kami sebagai warganegara. Nak ambik Bangla ke Indon ke, Nyammar hatta Negro sekalipun  TOLONG hadkan jumlah kemasukan mereka, Pantau disiplin dan rekod kelakuan mereka.

nyammar gaduh,pendatang


Tetiba teringat cadangan Donald Trump untuk Orang islam di tempatnya pakai Badge pakai ID pengenalan diri bagai . Mungkin Bangla2 , mat negro indon bagai ni kena ada ID jugak kot,Sekali dengan rekod jenayah bagai. Kalau dilapor ada jenayah, kelakuan tak elok, tolak merit. Markah rendah je.kita hantar balik tempat asal.Band terus tak boleh dah masuk Malaysia.

AL maklumlah, banyak pulak jenayah yang dilaporkan dilakukan oleh mereka ni sejak dua tiga menjak ni.Makin menjadi2. Tak tahulah mana silapnya!

Agaknya masing2 dah makin besar kepala.Diberi susu dibalas tuba!

P/s: sbnrnya byk je lg bangsa asing lain yg masuk malaysia ni. Macam pakistan. Nepal. Thailand. Tp jumlahnya agak sedikit dan kes2 yg dilapor melibatkn mereka juga rendah.

Mcm mrk ni sektor pekerjaan mrk terlibat adalah
Kebayakannya:

1)bangla- pembinaan.perkilangan.pembersihan.
2) nepal- jd guard.kilang.tukang cuci.
3) pakistan- banyak jual karpet kat jln tar n ronda kg2.
4)indon- pembinaan.tukang cuci.kalo yg pompuan jd bibik. Selalu kes  curi.lari diri.pertanian: byk kat felda2. Kalo ada rompak .samun felda mesti ada depa.
5) myammar- jd guard.kuli kilang. Pekerja am di mall

BUKAN apa.majikan lebih suka BANGLADESH ni sbb depa ni kuat kerja.Tenaga depa ni mcm berganda2.tp I dengar ada yg lg bahaya! Nafsu depa mcm nafsu kuda!! Ei seram aih

bangla,bangla miang, gatal



7 comments:

  1. skrg nie cerita hangat pasal nie, mana2 blog atau media massa mesti cerita pasal nie, haha.. apa pun sy x sokong dgn kemasukan mereka,, bukan tak boleh cuma tak wajar..

    BalasPadam
  2. Walau bagaimana pun rakyat bersuara tak setuju kalau dah org atas still nak import mereka masuk kita semua bagaikan patung batu dibuatnya. Index jenayah yg mencanak pun dikatakan menurun. Entahlah... kalau dibincang boleh hangat dibuatnya.

    BalasPadam
  3. Diorang ada baiknya gak and not all of them yang perangai ganas like portrayed in medias,
    tapi still diorang nampak menakutkan esp Indian, Pakistan and Bangladesh :/

    BalasPadam
  4. yaya anti wrga asing yang buat kaco dlm ngra kita,tmpat kita ni..
    kalau btul nk kerja,buat cra nak kerja..ni x..di'kerjakan' plak tempat kita ni.. >< grrrr

    BalasPadam
  5. alahai..org kita ni mudah percaya..

    BalasPadam