Cermat, Kedekut, atau Pelupa??

Hai blogger comel semua.Hahaha.. kali ni I nak tanya sikit , kategori mana satu you all ni? Ahah!! pelik? tapi benar? Okey2 perkara pertama yang  nak minta tolong you all adalah check sikit, peti ais korang tu.. yup, freezer!! but why? Ini I nak cerita sikit.


expired


1) I slalu lupa yang I ada simpan kek/ dessert in my freezer sampaikan satu masa bila check balik, oh
    my!! nak berkulat dah!

2) Kalaukat kitchen tu slalu simpan barang dalam container / tupperware .Lepas tu bekas asal macam
    kotak or wrapper dia yang ada tulis expired date tu I buang.Bila nak guna balik, check2 dah tak
    elok..Expired!!

3) Kadang2 beli coklat, serbuk koko, serbuk pewarna etc untuk baking.Lepas tu bila nak guna, time
   tu jugaklah tengok expired date!! oh my-- dah tamat tempoh!!

4) Simpan buah / sayur dalam freezer sampaikan dah kering & ada yang membusuk!! sebab tersorok,     terlupa, tak nampak, last busuk je :(

5) Beli susu kotak ,lupa nak minum-- expired!!

6) Ini paling kerap!! beli roti Gardenia, konon nak makan, last2 separuh je makan, separuh lagi
    masuk bakul sampai, dah due date---expired!!

APA PENDAPAT you all? Membazirkan?? nak buat macam mana, kadang2 busy sampai terlupa benda2 tu wujud dalam freezer, dalam drawer, dalam cointainer.Kadang2 tak sempat nak masak, kepenatan, balik singgah kedai makan, then sampai rumah tertido...zzzzzz!!Oh MY!! SIAPA ADA PROBLEM macam I ce angkat Kaki!! hihohoh!!

Jom baca lagi benda apa yang kita2 ni selalu lupa nak habiskan sampaikan berbulan2 baru sedar dah EXPIRED??

3 comments:

  1. sy kalau psl mknn jarang lupa. haaaa nampak x dasar kuat makan. hihi

    BalasPadam
  2. TERLUPA!!! byk gak yg dah rosak huhuh

    BalasPadam
  3. alamak!!!
    mcm semua terkena btg hidung aida la, syifa :) ha ha ha...

    BalasPadam