Halaman

Ahad, 8 Februari 2015

Muda2 dah Sewel

Takutnya melihat masalah muda-mudi dekat Malysia ni. Yang tak muda-mudi pun satu hal.Dunia ni dah ramai orang Gila.Macam2 jenis Gila. Ada yang Gila Meroyan, Gila Isim,Gila talak,Gila Harta, Gila Darjat, macam-macam jenis Gilalah! (Macam lagu Stacy Gilalah!)

Serius I Takut.Dalam bebanyak penyakit.Penyakit ni paling bahaya.Sebab penyakit ni senyap2 je.Kat dalam kan? Bersifat Rohaniah gitu.So, kita tak tahu pun orang tu Gila.Pembunuh senyap , bukan untuk penderita penyakit tu sahaja tapi orang lain jugak!

Jom Layan Keratan Akhbar berikut:


  
Ni Laki ni Gila Talak


Gila  Psikosis  / halusinasi (kerap dengar bisikan misteri)

 Suspek ni dikatakan Gili Isim.



Ni meroyan.


HAA..takutkan? Banyak betul orang gila dalam dunia ni.Belajar tinggi-tinggi pon gila.Tak belajar tinggi pun ada yang jadi gila.

Masalah mental ni kadang2 memang rumit.Ada banyak jenis penyakit mental yang secara tak langsungnya boleh membawa kepada Gila ni kalau tak dibendung.Nampak tak betapa pentingnya menjaga kesihatan mental masing2?

Terlalu Depress (tekanan) pun  tak elok jugak, kemurungan,kegelisahan(Neorolisis) fobia, ketakutan, mudah naik darah,rendah diri, suka menyendiri adalah tanda-tanda gangguan jiwa.

Psikosis pula adalah gangguan paling teruk dihidapi apabila pesakit seolah2 terasing dalam dunianya sendiri,hilang hubungan dengan alam nyata dan berkelakuan ganjil.

Sering berkhayal, bercakap sendiri,mendengar suara-suara dan bisikan misteri, melihat benda-benda yang tidak dapat dilihat oleh pandangan orang lain, dan kadang-kala merasakan diri mereka di alam lain.

Pesakit lazimnya tidak sedar dirinya 'sakit' dan tidak mencari bantuan.Bahayakan? Kadang2 kita tak tahu pun ada berapa orang gila yang sedang berada berhampiran kita, bergaul, melakukan aktiviti harian bersama-sama, malah mungkin ada yang menjadi teman rapat kita.

Tau-tau je..tetiba dah ada lak yang kena bunuh.Sebab apa? tak tahu pun yang Si polan- si polan yang kita kawan tu sebenarnya 'gila'!

So, kalau korang tengok kawan korang atau saudara korang tu macam lain macam je.Stress memanjang, tekanan sokmo.Jumpa korang je hari2 mengadu masalah. Nasihat elok2. Jangan biar tenggelam tak ada haluan.Paling penting, ilmu agama.Jangan abai ajaran agama.

Nasihat paling elok, rujuk Psikitaris kalau dah teruk.Jangan biarkan OK?TAK KORANG JADI MANGSA, ORANG LAIN LAK YANG KENA.

I sendiri ada experience tau dengan Rumet masa dekat U dulu.Psiko gila dia tu.Takut I.Hari2 asyik cerita masalah tu, masalah ni,benda kecik pun dia mengamuk.Pastu gelak sorang2, cakap dengan patung, pastu melalut2 pasal agama, I cukup scary time tu. 

Bayangkanlah.Malam2 ketawa mengekek ,gelak2 dengan anak patung dia padahal I kat sebelah tengah lepak study kat meja.Tak ke scary?

Pastu marah2 sesorang.Bercakap, membebel sesorang.I pun kekadang meremang bulu roma tau tak?Bila tegur, dia buat tak tahu macam dia kat alam lain dan I ni dekat alam lain!

Tapi I bersangka baik.I cakap elok2 ,I cuba nasihat.Tapi lama2 I pun tak tahan dengar masalah dia sebab setiap kali nasihat dia x mahu terima.Dia suka salahkan semua orang termasuk lecturer, ibubapa, rakan sekelas, pengurusan kolej, hatta semua manusia atas muka bumi ni.Dia je seorang yang selalu betul.

Satu hari dia mengamuk sebab I tersalah cakap.I pun time tu tak sengaja tercari pasal dengan dia. Apa lagi, dia perang mulut dan maki2 I.

Al kisah selepas tu,baru I tahu dia memang ada masalah,kawan2 sekelas dia (semua jd bekas kawan baik) cakap dia memang problem.Macam selalu tertekan dan tak dapat nak kawal diri, kawal perasaan, selalu mengadu stress.Kawan2 nasihat, semua tak pakai.Last2 semua kwn give up n mula menjauh sbb tak mau jadi magsa 'lepas geram' dia.

I merayu pentadbiran kolej tukar bilik I sebab I takut duduk sebilik dengan 'Psiko'. Lepas tu jarang jumpa dia dah. Tup2 SEKARANG ni bila I buka Facebook, dia selalu update status tekanan dia tu, marah2 kat somebody (tak tahu sapa). Last I tengok dia maki parent dia cakap parent dia mata duitan la, apa lagi ntah..Tapi memang kamus idup dia penuh kebencian, tekanan memanjang, dan asyik persalahkan orang disekeliling dia.

Tak tahulah dia macam mana sekarang.I doakan dia dapat atasi Stress dia tu dan lawan bisikan2 jahat syaitan serta kembali ceria dan menjalani hidup bahagia macam manusia lain

9 ulasan:

  1. wah..dahsyatnya..slalu perempuan la jadi mangsa lelaki yg mcam ni..psiko melampau.. T__T

    BalasPadam
  2. saya rasa ex-roomate ada masalah dgn parents dia..wallahualam la..
    mungkin jga kurang kasih sayang/perhatian dr parents.. ya la walaupun dh masuk u,kena bdikari,tp ada sstengah manusia,perlukan kasih sayang jga..xboleh jauhkan diri dr dia,sbb dia kseorangan.
    dah melarat sangat kemurungan trus jadi mcm itu.. sbb dia mcm tak ada keyakinan,n rasa bersalah..

    BalasPadam
  3. salams syifa, nauzubillah jauhkan dari penyakit2 ni....seram tgk gambar tu

    BalasPadam
  4. Aduh..mcm2 skrg..da xterjamin.. Yg ade brite tuh, bdk perempuan kena kelar leher...alahai..muda lagi..

    BalasPadam
  5. macam2 kes sekarang nih.. naik takut rasanya.. moga kita dijauhi dari segala musibah..

    BalasPadam
  6. menakutkan..nyawa makin murah skrg ni..

    BalasPadam
  7. mcm mcm kes skrang ni.. hmm. naik takut dibuatnya.

    BalasPadam
  8. sangat menakutkan dan mendukacitakan, bila kebanyakan kes adalah umat Islam sendiri,mohon dijauhkan dari kita semua.

    BalasPadam
  9. rasa seram pulak dengar cerita-cerita macam ini,saya dah follow blog ini :-)

    BalasPadam