Viola ke Violin?

Okey ..hari ni cikgu jadi cikgu muzik pulak (eh tetibe jek~ )

Jom kenali jenis2 peralatan muzik ye kawan2.Ha..tak nak citer pepanjang lebar.Tau sangat korang tu bukannya suka nak baca tulisan panjang lebar kan?Jadi bior ceghu tunjuk gambo jer lah ye.Pepandailah korang pahamkan.





Jadi, Viola ke, Violin? Haa..korang semua kan pandai.Violin/Viola ni alat muzik kategori mana eh?
Pandai!!!! string familylah..bertali.

Violin lebih kecik saiznya berbanding Viola/Biola.Jadi, jangan salah alat muzik lak ye?
Ha.Apa bezanya?


























Ada yang menyangka Viola dan Violin ni sama.Sebenarnya berbeza.Hm,kenapa ek tetibe jer citer pasal Viola n Violin ni.Al kisah, adik bongsu kesayangan I baru je masuk kelas muzik, n suppose to play Viola.But, there's no size that suitable for her, n lastly she choose to play Violin!

Ha, jangan tak tahu, alat muzik Violin n Viola ni bukan boleh suka2 beli je.Pastu main.Kenalah ukur baju di badan sendiri.Kalau dah tangan awak tu ketot dan pendek, tak ada saiz janganlah beli Viola atau Violin yang pjg / besar.Ikutlah saiz yang betul.

Berikut tips nak pilih Viola/ Violin :

Okey.Hope entry ni berguna pada sesiapa yang baru nak mengenali dan berjinak2 dalam dunia muzik nih.Tata~


6 comments:

  1. Laaa..xsme ke viola dgn violin..ngatkan sme..huhu

    BalasPadam
  2. Hmmm.... Teringin nak main alat muzik cam guitar, piano. Tapi, ada orang kata main alat muzik bertali ni haram? Wallahualam...

    BalasPadam
  3. I pun masa teringin nk blajar Piano..hm ;)

    BalasPadam
  4. hmm...mmg sekali imbas, nampak cm sama je..yg ada ilmu/background music je kot yg boleh bezakan antara viola & violin ni..
    bnyk2 alat muzik tu, i like snare drum! geramm je kalo tgk orang pandai main hehe

    BalasPadam
  5. lah ingat same je -.- btw, memang naaaakk sangat-2 belajar main alat musik ni. http://escapetrueworld.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. ohh tak sama ya viola dengan violin..

    BalasPadam