Jumaat, 28 November 2014

Cita-citaku menjadi..... ?

Okeyh..salam Jumaat.Actually I memang suka hari Jumaat ni sebab I lahir dulu2 hari Jumaat.
Baiklah entri kali ini pasal yang kat 'atas' tu..

Hm..ni sikit intro ..


Ha..itu cita2 Tegar da..

Agak2 nye apa cita2 korang pulak? Dulu2 masa I sekolah rendahkan..I rasa bukan I sorang je pun..(semua mesti pernah alaminya) Cikgu selalu tanya, kamu nak jadi apa besar nanti? apa cita2 kamu? - masa tu mulalah sibuk nak pikir nak jadi apa yek? Hm oleh sebab keterbatasan oleh pendedahan tentang kerjaya..maka jawapan klise yang diterima rata2nya adalah..

Saya nak jadi DOKTOR,PEGUAM,CIKGU..Balik2 jawapan yang sama je budak2 ni bagi.Pada waktu itu seingat I dalam darjah lima..(ketika cikgu hendak isi fail rekod pelajar) I telah menjawab soalan Cikgu itu dengan sesuatu yang lain daripada yang lain?

Cikgu: Apa cita-cita kamu?
I: Nak jadi Guru (jawapan klise)
Cikgu :Lagi ?
I: Nak jadi Doktor (jugak klise)
Cikgu :Pilihan ketiga? (Ada 3 kotak untuk diisi)
I: Nak jadi Tukang Jahit. (Ni jawapan X klise)
Cikgu  :Hah? Tukang jahit? Kenapa kamu nak jadi tukang jahit???
I:(blurrrr) Kenapa pulak? tak boleh ke jadi tukang jahit? salah ke? (Blurrr lagi)
Cikgu: ? #$%&^@!!!


Sebenarnya I suka tengok baju cantik2..tengok orang pakai baju fesyen2..nampak up to date..Pastu baju tu pulak I yang design..Hmmm..

'Term' yang betul adalah Fashion Designer..Tapi disebabkan waktu tu I ni bodo2 alang tak tahu nak bezakan tukang jahit dengan Fashion Designer.Zaman2 tu pulak..mungkin  lapangan fesyen kurang pendedahan dan kurang famous lagi kot..jadi I pun tak tahu nak panggil apa yerk kerja tu dan jawablah pada cikgu 'tukang jahit'. Yang cikgu pulak blurrr jugak..apa ke budak ni nak jadi tukang jahit? - sepatutnya dia boleh betulkan misconception 'budak' tu; masa tu .Beritahu Budak kecik tu..awak dah salah faham.maksud awak tadi nak jadi Fashion Designerkan?

Okeyh..Tak kisahlah apa pun cerita tentang cita2 ni..Kadang2 cita2 kita berubah mengikut tahap dan peringkat umur.Iyelah kan..konon waktu kecik2 (dah beso nanti aku nak jadi penyanyi) pastu dah besar sikit dah matang (aku nak jadi saintis ternama) pastu dah dewasa pulak (susahlah nak capai cita2 jadi saintis, tak apalah aku jadi Pensyarah Sains jelah) pastu dah tua2 ( Hm..tercapai jugak cita2 aku akhirnya..lepas ni satu je lagi cita2 aku----> Nak berkhidmat untuk bangsa dan negara, anak dan keluarga) Lastly sebelum mati ( Cita2ku nak mati dalam Imaaannn..)

Whateva..banyak bebel ! Tengok budak2 ni semua mengejar pelangi cita2, harapan dan impian masing2.Mereka ni berbakat.Mungkin itu bukan cita2 mereka pun..ada yang jadikan bidang yang diceburi secara sementara ini untuk mengisi masa lapang yang terluang.BAGUSLAH.. sekurang-kurangnya mereka buat perkara elok, dan berfaedah..daripada buang masa tak tentu pasalkan?


ART
   Kecik2 dah rajin


Belanja sikit persembahan dari kump. Sape Lele SMK Cheras ni-
ciluk dari TV1 je pun ehehe..


Jadikan masa anda yang terluang lebih produktif.Ingat surah AL-ASR?

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran".

(Surah Al-Asr,Ayat 1-3)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan