My Journey..SMKDE


Lencana SMKDE

Hari ini hari pertama Beta Di SMKDE.Mula-mula rasa janggal sangat.Tak kenal sesiapa.Semuanya nampak asing bagi beta.Oh ya,bercakap pasal hari pertama, nasib baiklah ada sister in law yang sudi hantar dan ambil beta, walaupun hakikatnya sekolah beliau dengan sekolah beta jauh jugak jaraknya.AL-MAKLUMLAH, beta tak ada lesen kereta.Terpaksalah menumpang orang.Kalau tidak jenuh jugaklah nak naik bas ulang-alik.

Rasa bersyukur sangat dapat mengajar di sekolah ni.Walaupun sementara (kontrak 3 bulan je).Berbekalkan ilmu pedagogi, psikologi, teknologi dan berbagai lagi 'logi' serta pengalaman sebagai Guru pelatih semasa praktikal dahulu Beta mengagahkan diri mengharungi cabaran hari pertama di SMKDE.Bagi Beta, cikgu-cikgu di SMKDE ni memang berkaliber dan baik-baik belaka.Bertanggungjawab.

Sejujurnya, Beta taklah peramah sangat dan sebagai orang baru di tempat baru, Beta mengharapkan akan jumpa ramai kawan baru.Harapan yang penuh berbunga-bunga.Ini kali pertama Beta menjadi guru ganti.Walaupun Beta memang mengambil Jurusan pendidikan di UTM, tapi setiap kali cuti semester Beta tak pernah pun terpikir nak cari rezeki dengan jadi guru ganti.Jadi, Beta cuma kerja part time di Supermarket, mall dan sebagainya.

Beta juga tak pernah ada pengalaman mengajar di sekolah menengah harian kerana sebelum ini beta praktikal di Sekolah Berasrama penuh di Johor. Banyak bezanya pelajar sekolah berasrama penuh dengan sekolah harian biasa.Semua pun sedia maklum.Jadi, beta nekad. Beta akan harungi apa sahaja selepas ini dengan tabah dan redha.



                                                                      My Workstation


                                                                         Sudut PPDA


                                                               Bangunan Blok A sekolah



                                                                 Tingkatan 2Alpha5


Kadang-kadang beta tak boleh tipu.Beta rindukan saat mengajar di sekolah berasrama penuh dahulu.Benar. Beta rasa ia adalah pengalaman terindah dalam hidup beta.Guru-gurunya penuh dedikasi, rajin dan baik hati. Beza tinggal di asrama dan menjadi pembantu warden.Beta berkenalan dengan sahabat yang baik.Solihah namanya dan Kak Zana, guru kaunseling yang turut menjadi warden di sana.Beta bersyukur di beri peluang merasai detik indah itu.

Solihahlah yang rajin menemani beta, menolong beta, memberi nasihat dan sebagainya.Beliau juga guru baru di sekolah itu.Terasa rindu kepada warga sekolah tersebut dan semua pelajarnya..Berbalik kepada SMKDE.Beta baru hendak mengenalinya. Beta harap pengalaman baru di sini adalah antara yang terindah, sebagaimana di sekolah lama.

MeRdeKa!!


Yess!! dah Abis Final Exam.Ini bererti tamatlah sudah perjalanan beta dalam menuntut Ilmu di peringkat Sarjana Muda.Ada rezeki nanti, beta sambung Master dan PHD pula. (Angan-angan melambung tinggi..fuhh).Hari ni paper terakhir Numerical Method. Hah,kau ada??.Lega betul lepas jawab soalan tadi. Terasa ringan samuanya.Otak beta juga dah ringan.Hihi..


Inilah MATLAB Programming untuk subjek Numerical Method I.




Ni lah sample soklan Numerical Method .


Tak sabarnya nak jumpa Mr. Hubby tercinta.Semestinya jugak jumpa parents dan parents in law di KL sana. JB-KL empat tahun setengah aku mengharunginya. Alhamdulillah.. KL.Tunggu beta datang!

Esok Maulidur Rasul.Mr.Hubby kata nak datang ambil.Barang beta banyak oo.empat tahun peram.Nasib parents dah datang Ahad lepas ambil separuh dalam MPV.Kalau tak.Mana nak muat kereta Mr. Hubby nak sumbat semua tu.Ingat apa? sotong sumbat?

Ramai students yang dah balik.Mana taknye.Ini minggu terakhir peperiksaan yang berlangsung selama 3 minggu.Buat apa nak bertapa lama-lama dalam UTM ni kalau dah abis exam kan? So UTM agak lengang. Tak dapatlah Mr. Hubby nak cuci mata lebih -lebih tengok aweks UTM.kiki.Jahat beta.Rutin beta hari ini macam biasa.Lepak di kolej, sekali sekala menjenguk ke bilik member, makan di kafe.Bosan pulak.

                                     Yang pernah belajar di UTM mesti kenal Kafe ni kan2X?

Surat-surat dan permohonan kerja semua beta dah hantar siap-siap.Beta tak mahu mengganggur lepas tamat belajar.Jadi, beta buat persiapan awal.Send permohonan kerja dan resume kepada tempat-tempat yang beta jangkakan ada potensi untuk ambil beta bekerja.Al-maklumlah, beta pun bukannya muda lagi..Jadi persiapan itu PASTI.


Owh..Rumet beta? Dah balik awal-awal lagi.Beliau orang Melaka.Lagi pun exam beliau habis awal berbanding beta..Jadi, dah balik kampunglah..Privacy sikit beta nak gayut telefon lama-lama dengan Mr. Hubby.






href="http://nabila86.sharethisstory.net/my-951174-11452">