Memaparkan catatan dengan label Info. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Info. Papar semua catatan

Pencarian Bloglist Bulan Julai Blog Aina

Hai,

Ni adik kita ni ada buat pencarian Bloglist. Kepada yang berminat nak join Klik Banner kat bawah ye?

Blog Aina



Jom meriahkan jom jom?

Syarat simple je.



1)Follow blog Aina

2)Buat entri bertajuk "Pencarian Bloglist Bulan Julai" 

3)Copy banner diatas dan backlink kan ke entry ni.

4)Tinggalkan link entry anda pada ruangan komen dibawah

5)pstt Jangan lupa klik2 iklan nuffnang yang ada kat blog Aina niem..


=TARIKH TAMAT:30/6/2016=

*10 PESERTA YANG BERTUAH AKAN DIMASUKKAN KE DALAM BLOGLIST AINA SELAMA SEBULAN



Best baca:

Temuduga Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah DG41 di SPP

Salam,
Semoga sentiasa dalam rahmat Allah dan  di bawah rahmat serta ketenangan .

Pada 31 Mac 2016 , whatssapp group ISMP berduyun2 dimasuki mesej. I tetiba jadi hairan. Kenapa ya? Jadi I pun teliti mesej satu persatu. Ramai yang dapat makluman semakan panggilan temuduga SPP DG 41 melalui Mesej. Tetapi bila I check Handphone x ada pula mesej daripada SPP masuk.

Apakah? Hati I  kembali berdebar2. Tambahan lagi kawan2 satu batch 2014 pon dapat makluman panggilan temuduga.Macam mana dengan I?

I sedikit terkilan n sedih. Tapi kawan2 minta terus buat semakan di laman web SPP.Jadi I pun buka web SPP yang masa itu sangat2 jammed. Stuck tak dapat buka!

Berdebar2 dan berpeluh2 juga menanti.Alhamdulillah.. penantian I berakhir setelah 2 tahun menunggu. Bayangkan sejak bergraduat pada 25 Mei 2014 hinggalah waktu ini 31 Mac 2016. Baru dapat panggilan temuduga!


Temuduga SPP DG41 2016
Nak ditakdirkan, Tarikh panggilan temuduga 14/4/2016 tu bos I pon nak cuti. Jadi,  dia risau bos besar tak benarkan kami berdua cuti serentak. I nak cuti kerana Temuduga, dan dia pulak nak ke Baling Kedah  atas urusan keluarga.

Isi borang cuti siap2 dan letak atas meja dia kemudian minta sign. Mula dia tak nak sain sebab dia sendiri tak pasti bolehkah cuti serentak.

Lepas dia jumpa bos besar, Alhamdulillah.. bos besar department kami sangat memahami dan membenarkan kami bercuti. So my task, I dah serah pada kawan I di unit Aset. Dia akan tolong basic task if ada urgent letter yang perlu di sign n cop registry dia akan uruskan bagi pihak I. Lega sekejap..
Fuhhhh!


14/4/2016

Bagun awal bersiap. Nervous sangat2 sebab rasa banyak sgt ilmu yang tak cukup di dada. Terasa macam tak cukup persediaan lagi. Tapi yakinkan diri jugak I boleh!

Bertolak jam 7 pagi dari rumah ke Putrajaya. Husband I yang drive sampailah ke putrajaya. Baru sekerat jalan dia minta Adress tempat temuduga.La..ingatkan dah tahu?

Lepas pakai Waze kami pon berangkat ke Putrajaya.Singgah beli bekal kuih sikit takut kelaparan tunggu turn untuk temuduga.Makan seketul kuih.Lain tak lalu nak makan sebab nervous and cuak gila!

Sampai Putrajaya 8.45 am gitulah. Member dah call tanya I dah sampai ke belum.Dia cakap dia dah ada sana. Sedangkan I masih OTW. I suh dia masuk dulu, dia tak nak,takut. So suh dia tunggu I. Masa macam ni pulak rasa nak terkencing dan terberak!

Lepas Park dekat Parking side kiri JPM, I call balik kawan I. Dia cakap dia dekat sebelah Kanan JPM. Cuak jap! I salah tempat ke?

Jalan kaki sampai depan guard n tanya.Guard cakap, sebelah kanan.Jadi kenalah menapak jauh sikit. Elok je sampai, tengok ramai betul calon2 tengah beratur nak ambil pas masuk. Guard yang jaga pintu pun tegas boleh tahan. Sempat marah seorang pekerja india yang suka-suka je benarkan parent masuk dalam. (Parent tak boleh bawak masuk ye adik2, kakak2..cuma calon temuduga sahaja dibenarkan masuk)

Lepas berjalan agak jauh, kami (calon2 temuduga) sampailah di bangunan temuduga SPP. Berpeluh jugalah menapak.

Sampai je, tulis kat board, bilik temuduga 4 ditukar ke bilik 9. Cepat2 I masuk dalam.Sekali tengok.. fuhh berlambak2 calon yang sedang menunggu!

Lepas daftar nama dan sign kehadiran di borang attandance, Kami cuba cari tempat duduk. Penuh semuanya! Terpaksa berdiri. Sementara pegawai yang jaga temuduga tu cakap. Tolong bagi kawan2 ruang duduk.Beg tu alihkan dari kerusi!

Maka menyelitlah kami di tempat2 kosong. I terkontang kanting seorang sebab hari tu I berdua je dengan kawan I kos Matematik (IT)  UTM Batch 2014. Yang lain kos Tesl (Bahasa Inggeris).

Agak kelam kabut juga mencari rakan yang sama bilik IV dan sama kumpulan IV. Mulanya I terpisah dengan kawan I yang sorang ni yang sama U and sama Kos Matematik (IT) dengan I. Lepas mesej dia, I jumpa dia balik dan duduk di sebelah dia.Kami dua je terkontang kanting. Last2 nampak junior kami dari UTM :2 orang kos Math (Fizik)

Bila dah sudah IV baru kami berkumpul semula. Rupanya Yang IV 14/4/2016 kos Matematik dari pelbagai UA tak ramai. Macam bilik I, bilik 4 (14 orang sahaja dari kos Math) Kumpulan I terdiri daripada 2 Calon UM (Math /Kimia) Calon Upsi (Math/ Sains) Calon UTM (Math /Fizik) dan I calon (Math/ IT).

Di bilik 3 pula hanya 14 orang juga.Kawan I tadi di bilik 3 dia seorang sahaja dari UTM dan 4 calon lain dalam kumpulannya dari UPSI.


Calon dg41 SPP 2016
                 
                          (Zakiah-UM, Juweisa -UTM, Terry-UM, Rafidah-UPSI , DAN I UTM)



Antara bahan bacaaan yang I jadikan bekalan IV SPP DG41  ini ialah:

PPPM 2016
GELOMBANG PPPM











Selain itu, studylah tentang:

  • Tugas dan tanggungjawab guru, pengetua, Penolong kanan, panitia dlln.
  • Bidang tugas guru
  • Jawatan2 dan persatuan disekolah
  • Etika profession perguruan
  • SPP dan KPM
  • Nama menter2 timbalan , kabinet, Majlis raja2, Parlimen Malaysia
  • Isu semasa.
  • Isu global mcm isu luar negara .isu dlm negara 
  • Pengetahuan am
  • Bidang yg dipelajari misalnya jika cikgu geografi kna la tahu n mahir bidang tersebut n isu serantau
Kepada yang akan ditemuduga, semoga berjaya !


Seminar Takaful di ILIM

Salam! Hai Bloggers!

Thanks a lot sudi singgah blog I.
Hari ni nak cerita pasal Seminar Takaful yang diadakan di Institut Latihan Islam Malaysia , Bangi.
Seminar ni telah diadakan pada 19 April lepas. Kononnya I adalah antara insan terpilih daripada department I untuk menghadiri seminar ini.


ILIM

 ILIM, BANGI


Kami (seramai 5 orang) pergi dengan van syarikat dan dihantar oleh pemandu syarikat. Bertolak jam 8.20 pagi  sedangkan pukul 9 pagi sepatutnya kami telah berada di situ.


Sebaik sahaja sampai, kami terus ke dalam dewan dan terus mendaftar di kaunter yang disediakan. kami diberi sedikit cenderahati sewaktu pendaftaran.


 
     Cenderamata dari Seminar Takaful 



Selesai urusan pendaftaran, kami masing2 mengambil tempat. Sesi seminar bahagian pertama pun dimulakan dengan ahli jemputan pertama , iaitu seseorang yang tidak asing lagi yang seringkali di lihat di kaca televisyen iaitu Ustaz Mohd Fauzi Mustaffa, seorang penceramah bebas dengan penyampaian belia yang bertajuk : Sistem kewangan Islam dan konsep Muamalat di Malaysia.




Pada jam 9.45 pagi, seminar diteruskan oleh penyampaian  sesi 2 iaitu  oleh Penceramah Ustaz Mohd Fazli Masri  iaitu Penasihat Shariah Munich Re Retakaful dengan penyampaian ceramah bertajuk : Takaful menurut Syariah Islam dan Peranan Takaful melindungi Kepentingan Ummah.





Sesi 3 dilengkapi dengan Tajuk ceramah: Dwi -fungsi Takaful di dalam Masyarakat oleh Tn Haji Mohd Suhaimi Ahmad  dari Syarikat Takaful Malaysia Berhad.


Sesi 4 diteruskan dengan Forum bertajuk: "Takaful:Persepsi Masyarakat"  

Moderator: Ustaz Mohd Hafizal Ellias
Ahli Panel:
Ustaz Wan Jemizan W. Deraman
Encik Ariff Azhan Abd Ghani
Professor Dr. Mohamed Abdul Hamid

Jenis-jenis Takaful dan perkara yang boleh dituntut :

oleh:

Takaful Keluarga: Encik Nor Azman Zainal -Prudential BSN Takaful Berhad
Takaful Am: En. Mohmad Izaz Othman -Etiqa Takaful Berhad.


Majlis perasmian seminar TAKAFUL ini oleh Bekas bos besar kami dulu iaitu 
 YB Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri :
YB Senator Dato' Dr. Asyraf Wajdi bin Dato' Dusuki.


Sesi terakhir sebelum majlis penutup adalah sesi soal jawab oleh:

Moderator: Ustaz Mohamed Hadi Abdul Hamid (Etiqa Takaful Berhad)
Ahli Panel:

1.Ustaz Mohamed Saifuddin Gahnehman (Sun Life Malaysia Takaful Berhad)
2.Ustaz Ismanizam Ismail (MAA Takaful Berhad)
3.Ustaz Omar Mohamed (Syarikat Takaful Malaysia Berhad).


Sebelum bersurai kami diberi sijil :)





Saya Menang!! : HPM 2015

Assalamualaikum.

Hai semua. Harap bloggers semua sihat. Mungkin ada antara you all penah dengar tentang FOMCA? HPM?

Ceritanya begini, tahun lepas, waktu I godek2 laptop ni sambil surfing internet, terjumpalah benda alah ni:



Kebetulan tengah senggang, jadi tertarik pula nak mencuba nasib. Belek punya belek, pertandingan merekabentuk poster tu macam menarik.

So, I pun sesaja design  poster ringkas. Nama pun cuba2 kan..Itu pun penyertaannya  dah hujung2 dekat dengan tarikh tutup dah.

Lepas hantar design poster tu  baru terperasan ada pertandingan menulis esei jugak in BI & BM. Malam sebelum tarikh tutup tu gigihlah menaip esei.

Hahaha.sekali silap antar pulak. Esei BM hantar ke Bahagian Esei BI. Lucu!

Then Lepas antar semua, I pun busy dengan life and work.Sampai terlupa penah hantar penyertaan ni. Sampailah satu masa tetiba dapat call daripada HPM ni, Mengatakan I menang tempat SAGUHATI.
Tak percaya , I pun bukalah website dia.Betul.Memang menang KATEGORI E (Merekabentuk Poster).

Okeylah tu.Penyertaan suka2..

So.. sesiapa sini ada adik2 ke, kawan2 atau you all sendiri especially pelajar U , pelajar sekolah tu, cikgu2 yang rasa nak join, bolehlah cuba nasib.Mana tahu dapat hadiah utama,kan?

Serlahkan bakat terpendam..penyertaan peringkat sekolah pun ada. Untuk maklumat lanjut bolehlah cuba lawati Page : HPM 2016




Tonton Batman v Superman: Dawn of Justice

Peminat Adi wira Batman mahupun Superman? 

Pasti korang ternanti2 filem terbaru dua adiwira terkenal ini. Batman v Superman: Dawn of Justice 2016 merupakan film aksi superhero yang pastinya menghiburkan  anda dengan imaginasi dan pengalaman yang menakjubkan.Filem Batman vs Superman ini diarahkan oleh Zack Snyder. Bintang utamanya adalah  Henry Cavill sebagai Superman dan Ben Affleck sebagai Batman. Film Batman vs Superman Dawn of Justice ini turut  dibintangi Amy Adams, Laurence Fishburne, Jesse Eisenberg, Gal Gadot, Diane Lane, Jeremy Irons, Holly Hunter, Scoot McNairy dan Jason Momoa. Batman v Superman ditayangkan pada 25 Mac 2016 di Amerika Syarikat.









Film action "Batman v Superman: Dawn of Justice" mengisahkan tentang Superhero separuh dewa yang tiada tandingannya . Konflik antara Batman dan Superman terjadi saat masing2 mempertikaikan tentang siapakah yang lebih diperlukan oleh dunia untuk melindungi seluruh umat manusia.Samaada Batman ataupun Superman?

Ketika Batman dan Superman masing2 bersaing sesame sendiri dan  terjerat dalam konflik antara mereka, timbul ancaman baru di muka bumi.Maka bermulalah saat genting yang penuh aksi dan suspen di dalam file mini.Filem ini mengisahkan konflik antara sang kesatria kegelapan (the dark knight) melawan sang manusia besi (man of steel). 

Dan siapa agaknya perancang kemusnahan dan huru hara tersebut? Mungkinkah  sang Lex Luthor, yang merupakan musuh utama Superman? Atau, Doomsday, yang merupakan manusia super kuat yang telah membunuh Superman seperti diceritakan dalam komik?
Konflik dan pertanyaan di hati penonton pasti bertambah  dengan kewujudan watak  Wonder Woman atau Aquaman di filem Batman vs Superman: Dawn of Justice ini. 


Jom sama2 nantikan kemunculannya!

Ujian - Kafarah atau Dugaan?

Salam,
Apa khabar blogger semua? harap sihat walafiat dan ceria bahagia bersama keluarga tercinta.

Hari ni tiba2 hati rasa sayu sangat.
Rasa pilu.

Sebagai seorang manusia  atas muka bumi ini, aku percaya setiap manusia ada bahagiannya masing2. Ada rezekinya sendiri, ada dugaannya sendiri.

Setiap seorang itu dugaan dan ujiannya berbeza2 mengikut tahap kemampuannya.

Allah telah berfirman dengan jelas dalam Al-Qur'an DIA tidak akan sekali-kali menguji hambaNYA diluar kemampuan hamba-hambaNYA.

Sesungguhnya kerana ALLAH tahu kita kuat untuk menghadapi ujianNYA maka didatangkan ujian itu terhadap hambaNYA sebagai tanda KASIH dan INGATANNYA terhadap kita.

Pernah tak antara kita mempersoalkan kenapa kita diuji?


  • Ada yang diuji dengan Lambatnya datang Jodoh
  • Ada yang diuji dengan Masalah Keluarga
  • Ada yang diuji dengan Anak-anak
  • Ada yang diuji dengan Pekerjaan dan Rezeki
  • Ada yang diuji dengan ditarik nikmat kesihatannya


Kita sebagai manusia tak lari dari sifat cemburu.

Kadang kita cemburu melihat Rakan kita memiliki rumah mewah, kerjaya hebat.Tapi sebaliknya kita lupa dia juga ada ujiannya yang tersendiri. Biar memiliki harta dan kerjaya, dia masih belum dikurnia pasangan hidup, dan nikmat kesihatannya ditarik pula- penghidap Diabetes.

Kita cemburu melihat Jiran kita,. Punyai Pasangan hidup, senang-lenang dan kaya.Masih punyai ibu dan bapa dan anak-anak yang comel belaka. Tapi.. kita tidak tahu dia sebenarnya punyai masalah keluarga dan hampir bercerai-berai pula.Anak-anak buat perangai juga. Ponteng sekolah dan menjadi liar pula sedangkan telah  diasuh sebaik- sebaiknya, diberi didikan agama.



Ada dikalangan saudara kita, hidupnya bahagia.Punyai ibubapa dan pasangan hidup yang setia. Tapi ujiannya juga berbeza, belajarnya tinggi sampai ke universiti namun masih belum punyai pekerjaan lagi.Isterinya pula meninggalkannya.

Ada sesetengah dari kita pula hidupnya miskin papa kedana.Anaknya ramai pula.Hidup kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Tapi dia tetap bahagia.Anak-anak membesar di depan mata. Masing-masing senang mendengar kata dan rajin menolongnya.

Ada manusia hartanya melimpah ruah sehingga boleh membeli dunia. Kawannya ramai tak terkira. Tapi hidupnya sepi sebab dikelilingi dengan manusia yang penuh pura2. Ayah dan ibu lama sudah tiada. Isteri juga sudah tinggalkannya. Anak pula langsung tak ada. Hidup juga sudah tak lama- bermacam penyakit bersarang dalam dirinya.



Berbalik kepada diri , rasa sakit sekali

Bila dikenang-kenang. Terasa cemburu dengan mereka2 yang beroleh sesuatu dengan begitu senang sahaja.

Terkadang terfikir, eh.. dia tu tutup aurat pun tidak, dedah  sana sini, sembahyang pun tak cukup 5x sehari .tup2 dah jadi pegawai besar. Anak comel2, suami kacak, Kaya pulak tu.

Kita ni tutup aurat, solat 5x ++ bertudung litup ,aurat jaga ,pergaulan jaga, tapi jodoh tak muncul2 juga. Kerja pun takat biasa2 saja.Tak senang mana.Harta pun tak ada.

Pernahkah kita begitu? Jangan tipu- tak sekelumit pun mesti ada rasa begitu.
Normallah.Manusia.


Saya selalu pikir.dan kadang jadi hairan.Mulalah mempersoal itu dan ini.Pada diri.
Baliklah kepada fitrah diri, dan beristighfar kembali.


Allah lebih tahu. Janganlah persoalkan kejadian yang telah terjadi.Pasti ada hikmahnya nanti. Hanya itu ayat untuk menyedapkan hati sendiri.






8 Pekerjaan 'Glamer' ?

SALAM,
HAI,

Terima Kasih sudi jenguk Blog ni.Macam yang kita semua tahu, keputusan SPM, STPM/STAM dah keluar baru2 ni.Masih terpacar kegembiraan wajah adik2 dan anak2 yang beroleh keputusan cemerlang.

Bagi yang tak berapa nak cemerlang tu..janganlah sedih2.Hidup ni bukan sekadar bilangan 'A' atau 'A+' yang ditulis atas kertas.Bukan jugak sekadar 4.00 PNGK, 1st class atau Anugerah Dekan semata2.Perjalanan hidup masih panjang.Masih perlu untuk anda terus berjuang!

Selalu anak2 kita mengimpikan alam pekerjaan yang indah2, setimpal dengan usaha keras yang telah diambil sepanjang bergelar pelajar.Rata-rata lepasan SPM atau STPM masing2 pastinya sudah ada perancangan untuk masa hadapan.


Rata-rata ibubapa turut mengimpikan anak2 mereka menjawat jawatan tinggi dan menyandang pekerjaan yang glamer dipandangan mata masyarakat.Paling tidak pun kalau ada yang bertanya nanti


"Eh Timah, anak kau Si Enon tu kerja apa?"

DAN Kau dengan kembang2 hidung semangkuk menjawab penuh bangga.

"OH, Enon tu? Enon tu Doktor! Si Bedah tu Loyar! Si Along tu pulak Engineer!"

Berikut adalah senarai pekerjaan Glamer yang rata-ratanya diimpikan oleh anak muda dan jugak ibubapa.Meh jenguk2 antara FANTASI Vs. REALITI


                                                                             


                                                                               # DOKTOR

FANTASI

1. Doktor-Kalau tak Pakar Bedah , Doktor gigi ke, Doktor Sakit puan ke, doktor haiwan pun jadilah
    JANJI ---Doktor!  Kau aderr?


REALITI

Ni hah hakikat sebenarnya yang korang kena pikirkan.Bukan masalah korang LAYAK atau TAK LAYAK ataupun CEMERLANG atau KURANG CEMERLANG.

Hatta kalau dapat poiter 1st Class sekalipun , 4.00 PNGK pun, banyak lagi halangan dan dugaan yang perlu dihadapi nanti.Lebih tepat -PERSAINGAN.




Ini adalah keratan entry blog dari sungaiderhaka pada tahun 2013.






Ini di Buletin Utama baru2 ni keluar keluhan Graduan Pergigian.







 # PEGUAM

FANTASI

2. Peguam- Kalau korang tak ada duit nak bukak firm sendiri, korang pepandailah cari firm yang nak pakai korang! Bukak Legal Firm korang sendiri.Kena 'berwang' lah. bukan 'beruang' ya


REALITI

Hati2 dalam memilih anak guam. Salah pilih, masuk dalam tong dram! Hahaha.
Bukan-- cabaran jadi peguam ni bukan sikit tau? Cabaran mental, fizikal, spiritual sebua kena kuat.
Lagi2 kalau jadi peguam bagi kes2 berprofil tinggi.

Kalau orang ISLAM, menjadi peguam ni ada PRO & KONTRA. Sebagai peguam, kita ada berbagai2 client.Mungkin kita perlu membela orang yang NYATA bersalah.Tapi sebagai tugas, kita tetap perlu menjalankan yang terbaik. 

Padahal dalam ISLAM mengamalkan konsep AMAR MAARUF NAHI MUNGKAR. Takkan nak tolak client kan? nak tak nak tugas peguam adalah membela client tak kira dipihak mana client tu berada.SALAH tak terbukti salah sehingga terbukti kesalahanannya dan BENAR boleh jadi SALAH kalau tak dapat membuktikan KEBENARANNYA.ITULAH tugas berat seorang peguam.

Berbeza dari SUDUT SYARIAH, Peguam yang bertugas di mahkamah Syariah biasanya terlibat dalam kes2 berkaitan Syariah & Perundangan Islam.









Kes pembunuhan Peguam :diikat, dibungkus dalam guni, disimen, ditanam






 # ENGINEER

FANTASI

3. Engineer- Gempaklah masuk kursus Engineering.Terrer giler..Bukan senang nak habis 4-5 tahun  amik Engineering course!


REALITI

Ni aku hairan.Punyalah banyak yang amik kursus Engineering ni.Kalau laki tu aku
percaya ler.Tapi kalau pompuan yang cam ayu2 gitu pi amek kursus Engineering. Pastu dah abes
blajar suh keje tak nak plak dia keje jd Engineer atau bahagian teknikal camtu Dah tu kau pi
belajar    susah2, 4 -5 tahun tu watpe? hmm..Kekadang bukan depa tak nak, tp majikan pun kurang
 percaya kat kerja2 pompuan ni.Lebih senang amik laki.

 Contohlah, graduan Kejuruteraan Awam.Ada ke pompuan sanggup pakai boot berat, kerja tengah
 panas, hari2 tengok Bangla, Indon,bergelumang peluh ,kotor debu tanah bagai? Cairlah makeup
 nanti! Tapi ada jugalah yang kental! Bravo!--->(kengkawan aku ramai jer engineer pompuan)


Arkib UtusanOnline 3Febuari 2011











 #PHARMACIST


FANTASI

4. Pharmacist-Hah, ni kalau tak keje kat spital, kat klinik, keje kat kedai farmasilah! Pakai kot putih
    macam doktor pakai. Macam best je kan sarung kot putih yang macam Lab coat tu?

REALITI

Realitinya..keje farmasi ni bergelumang ubatan dan pil kesihatan.kalo korang cintakan ubat2 n gemar bidang kenalpasti ubat n penyakit boleh try.









 # PENSYARAH



FANTASI


5.Pensyarah-Keje ni memang nampak glamer.Penat pon boleh tahan gakla..Tapi ko kena strugglelah Master PHD bagai. Kena kental beb!

REALITI







Hakikatnya kerjaya pensyarah ni memenatkan.Kena ikut seminar, conferences, jadi penyelia projek pelajar, buat penerbitan jurnal dan penulisan ilmiah dan banyak lagilah.Ko ingat senang goyang kaki je jadi pensyarah??






 # ARKITEK
FANTASI

6.Arkitek-Ni biasa sangat keluar kat TV3. Kat mana? Ala yang dalam Slot TV3 setiap 7-8 pm tu
   la..Nampak macam best je keje Arkitek ni.Bestlah sangatkan? Tak caya tanyalah Azhar Sulaiman!


REALITI





Kerja arkitek ni kalau ada job memanglah masyuk..tapi kalau time ekonomi tak berapa nak elok banyak gak cabarannya..Hm antaranya tak ada projek, jadi tak ada job, dan ada job tapi bayaran rendah dan lain2.





# JURURAWAT


FANTASI

7.Nurse-Hah, ni memanglah sesangat glamer.Tak percaya? Selalu je masuk TV, FB,Twitter, Insta.
   Kalau ada kes kecuaian kat spital, kes salah laku ,kes malas, kes ngumpat, macam2 kes
   lagilah.Mesti VIRAL. Kan? kan?kan?


REALITI

Kebenarannya adalah:


ni berita tahun 2012. Tapi sekarang rasanya banyak hospital & klinik dibuka.Jd dah kurang kes pengangguran ni




ni antara cabaran kerja jururawat ni







 #CIKGU


FANTASI

8.Cikgu -Hah yang ni memang Glamer! kalau kes budak kena denda, mak bapak nak saman cikgu,
   salah laku,Mesti VIRAL.

REALITI

hahahaa...Inilah realitinya.Lepas SPM ramai nak jadi cikgu tapi kebenarannya ialah ramai cikgu yang masih menganggur tak dapat penempatan di sekolah Rendah mahupun di sekolah Menengah kerajaan.










Kerjaya cikgu ni dah terlalu pack sebab lebihan guru.Itu pun yang tak posting lagi berlambak2.Lainla kalo korang nak jadi cikgu skolah swasta.Dialu-alukan!





                                                                        
href="http://nabila86.sharethisstory.net/my-951174-11452">