Memaparkan catatan dengan label Family. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label Family. Papar semua catatan

Tonton Batman v Superman: Dawn of Justice

Peminat Adi wira Batman mahupun Superman? 

Pasti korang ternanti2 filem terbaru dua adiwira terkenal ini. Batman v Superman: Dawn of Justice 2016 merupakan film aksi superhero yang pastinya menghiburkan  anda dengan imaginasi dan pengalaman yang menakjubkan.Filem Batman vs Superman ini diarahkan oleh Zack Snyder. Bintang utamanya adalah  Henry Cavill sebagai Superman dan Ben Affleck sebagai Batman. Film Batman vs Superman Dawn of Justice ini turut  dibintangi Amy Adams, Laurence Fishburne, Jesse Eisenberg, Gal Gadot, Diane Lane, Jeremy Irons, Holly Hunter, Scoot McNairy dan Jason Momoa. Batman v Superman ditayangkan pada 25 Mac 2016 di Amerika Syarikat.









Film action "Batman v Superman: Dawn of Justice" mengisahkan tentang Superhero separuh dewa yang tiada tandingannya . Konflik antara Batman dan Superman terjadi saat masing2 mempertikaikan tentang siapakah yang lebih diperlukan oleh dunia untuk melindungi seluruh umat manusia.Samaada Batman ataupun Superman?

Ketika Batman dan Superman masing2 bersaing sesame sendiri dan  terjerat dalam konflik antara mereka, timbul ancaman baru di muka bumi.Maka bermulalah saat genting yang penuh aksi dan suspen di dalam file mini.Filem ini mengisahkan konflik antara sang kesatria kegelapan (the dark knight) melawan sang manusia besi (man of steel). 

Dan siapa agaknya perancang kemusnahan dan huru hara tersebut? Mungkinkah  sang Lex Luthor, yang merupakan musuh utama Superman? Atau, Doomsday, yang merupakan manusia super kuat yang telah membunuh Superman seperti diceritakan dalam komik?
Konflik dan pertanyaan di hati penonton pasti bertambah  dengan kewujudan watak  Wonder Woman atau Aquaman di filem Batman vs Superman: Dawn of Justice ini. 


Jom sama2 nantikan kemunculannya!

8 Pekerjaan 'Glamer' ?

SALAM,
HAI,

Terima Kasih sudi jenguk Blog ni.Macam yang kita semua tahu, keputusan SPM, STPM/STAM dah keluar baru2 ni.Masih terpacar kegembiraan wajah adik2 dan anak2 yang beroleh keputusan cemerlang.

Bagi yang tak berapa nak cemerlang tu..janganlah sedih2.Hidup ni bukan sekadar bilangan 'A' atau 'A+' yang ditulis atas kertas.Bukan jugak sekadar 4.00 PNGK, 1st class atau Anugerah Dekan semata2.Perjalanan hidup masih panjang.Masih perlu untuk anda terus berjuang!

Selalu anak2 kita mengimpikan alam pekerjaan yang indah2, setimpal dengan usaha keras yang telah diambil sepanjang bergelar pelajar.Rata-rata lepasan SPM atau STPM masing2 pastinya sudah ada perancangan untuk masa hadapan.


Rata-rata ibubapa turut mengimpikan anak2 mereka menjawat jawatan tinggi dan menyandang pekerjaan yang glamer dipandangan mata masyarakat.Paling tidak pun kalau ada yang bertanya nanti


"Eh Timah, anak kau Si Enon tu kerja apa?"

DAN Kau dengan kembang2 hidung semangkuk menjawab penuh bangga.

"OH, Enon tu? Enon tu Doktor! Si Bedah tu Loyar! Si Along tu pulak Engineer!"

Berikut adalah senarai pekerjaan Glamer yang rata-ratanya diimpikan oleh anak muda dan jugak ibubapa.Meh jenguk2 antara FANTASI Vs. REALITI


                                                                             


                                                                               # DOKTOR

FANTASI

1. Doktor-Kalau tak Pakar Bedah , Doktor gigi ke, Doktor Sakit puan ke, doktor haiwan pun jadilah
    JANJI ---Doktor!  Kau aderr?


REALITI

Ni hah hakikat sebenarnya yang korang kena pikirkan.Bukan masalah korang LAYAK atau TAK LAYAK ataupun CEMERLANG atau KURANG CEMERLANG.

Hatta kalau dapat poiter 1st Class sekalipun , 4.00 PNGK pun, banyak lagi halangan dan dugaan yang perlu dihadapi nanti.Lebih tepat -PERSAINGAN.




Ini adalah keratan entry blog dari sungaiderhaka pada tahun 2013.






Ini di Buletin Utama baru2 ni keluar keluhan Graduan Pergigian.







 # PEGUAM

FANTASI

2. Peguam- Kalau korang tak ada duit nak bukak firm sendiri, korang pepandailah cari firm yang nak pakai korang! Bukak Legal Firm korang sendiri.Kena 'berwang' lah. bukan 'beruang' ya


REALITI

Hati2 dalam memilih anak guam. Salah pilih, masuk dalam tong dram! Hahaha.
Bukan-- cabaran jadi peguam ni bukan sikit tau? Cabaran mental, fizikal, spiritual sebua kena kuat.
Lagi2 kalau jadi peguam bagi kes2 berprofil tinggi.

Kalau orang ISLAM, menjadi peguam ni ada PRO & KONTRA. Sebagai peguam, kita ada berbagai2 client.Mungkin kita perlu membela orang yang NYATA bersalah.Tapi sebagai tugas, kita tetap perlu menjalankan yang terbaik. 

Padahal dalam ISLAM mengamalkan konsep AMAR MAARUF NAHI MUNGKAR. Takkan nak tolak client kan? nak tak nak tugas peguam adalah membela client tak kira dipihak mana client tu berada.SALAH tak terbukti salah sehingga terbukti kesalahanannya dan BENAR boleh jadi SALAH kalau tak dapat membuktikan KEBENARANNYA.ITULAH tugas berat seorang peguam.

Berbeza dari SUDUT SYARIAH, Peguam yang bertugas di mahkamah Syariah biasanya terlibat dalam kes2 berkaitan Syariah & Perundangan Islam.









Kes pembunuhan Peguam :diikat, dibungkus dalam guni, disimen, ditanam






 # ENGINEER

FANTASI

3. Engineer- Gempaklah masuk kursus Engineering.Terrer giler..Bukan senang nak habis 4-5 tahun  amik Engineering course!


REALITI

Ni aku hairan.Punyalah banyak yang amik kursus Engineering ni.Kalau laki tu aku
percaya ler.Tapi kalau pompuan yang cam ayu2 gitu pi amek kursus Engineering. Pastu dah abes
blajar suh keje tak nak plak dia keje jd Engineer atau bahagian teknikal camtu Dah tu kau pi
belajar    susah2, 4 -5 tahun tu watpe? hmm..Kekadang bukan depa tak nak, tp majikan pun kurang
 percaya kat kerja2 pompuan ni.Lebih senang amik laki.

 Contohlah, graduan Kejuruteraan Awam.Ada ke pompuan sanggup pakai boot berat, kerja tengah
 panas, hari2 tengok Bangla, Indon,bergelumang peluh ,kotor debu tanah bagai? Cairlah makeup
 nanti! Tapi ada jugalah yang kental! Bravo!--->(kengkawan aku ramai jer engineer pompuan)


Arkib UtusanOnline 3Febuari 2011











 #PHARMACIST


FANTASI

4. Pharmacist-Hah, ni kalau tak keje kat spital, kat klinik, keje kat kedai farmasilah! Pakai kot putih
    macam doktor pakai. Macam best je kan sarung kot putih yang macam Lab coat tu?

REALITI

Realitinya..keje farmasi ni bergelumang ubatan dan pil kesihatan.kalo korang cintakan ubat2 n gemar bidang kenalpasti ubat n penyakit boleh try.









 # PENSYARAH



FANTASI


5.Pensyarah-Keje ni memang nampak glamer.Penat pon boleh tahan gakla..Tapi ko kena strugglelah Master PHD bagai. Kena kental beb!

REALITI







Hakikatnya kerjaya pensyarah ni memenatkan.Kena ikut seminar, conferences, jadi penyelia projek pelajar, buat penerbitan jurnal dan penulisan ilmiah dan banyak lagilah.Ko ingat senang goyang kaki je jadi pensyarah??






 # ARKITEK
FANTASI

6.Arkitek-Ni biasa sangat keluar kat TV3. Kat mana? Ala yang dalam Slot TV3 setiap 7-8 pm tu
   la..Nampak macam best je keje Arkitek ni.Bestlah sangatkan? Tak caya tanyalah Azhar Sulaiman!


REALITI





Kerja arkitek ni kalau ada job memanglah masyuk..tapi kalau time ekonomi tak berapa nak elok banyak gak cabarannya..Hm antaranya tak ada projek, jadi tak ada job, dan ada job tapi bayaran rendah dan lain2.





# JURURAWAT


FANTASI

7.Nurse-Hah, ni memanglah sesangat glamer.Tak percaya? Selalu je masuk TV, FB,Twitter, Insta.
   Kalau ada kes kecuaian kat spital, kes salah laku ,kes malas, kes ngumpat, macam2 kes
   lagilah.Mesti VIRAL. Kan? kan?kan?


REALITI

Kebenarannya adalah:


ni berita tahun 2012. Tapi sekarang rasanya banyak hospital & klinik dibuka.Jd dah kurang kes pengangguran ni




ni antara cabaran kerja jururawat ni







 #CIKGU


FANTASI

8.Cikgu -Hah yang ni memang Glamer! kalau kes budak kena denda, mak bapak nak saman cikgu,
   salah laku,Mesti VIRAL.

REALITI

hahahaa...Inilah realitinya.Lepas SPM ramai nak jadi cikgu tapi kebenarannya ialah ramai cikgu yang masih menganggur tak dapat penempatan di sekolah Rendah mahupun di sekolah Menengah kerajaan.










Kerjaya cikgu ni dah terlalu pack sebab lebihan guru.Itu pun yang tak posting lagi berlambak2.Lainla kalo korang nak jadi cikgu skolah swasta.Dialu-alukan!





                                                                        

True Friend

Being single? Do You Have a Fear of Commitment ? Do you feel lonely? Oh come on, Get rid of your fear to be lonely by having a true relationship – your best friends~!

Do You have pet's at home?

Yes
No
In consideration to having pets

Best Friends means different things to different people. Some insist that you can have only one best friend. Others assert that they have best friends for different aspects of their personalities. Whatever the precise definition, your best friend is the person who gets you. They understand who you are and what you are saying. The greatest distance cannot separate best friends. You will always feel a kinship with them, and be able to instantly continue the friendship even after not talking for many years.

Having a pet as a best is a great idea!

An apple a day may or may not actually keep the doctor away, but what about an animal a day? Pets help lower blood pressure and lessen anxiety. They boost our immunity.It's can help you to gain you confident in relationship.


 Aren't they cute?


cute cat

cute bird

rabbit

cute rabbit

yellow bird

ikan emas

http://nabila86.sharethisstory.net/my-951174-8502





Rugi Tak Baca!:



Kampung Vs City: Which Lifestyle Fits You The Best?


Membesar sebagai anak kampung tentu berbeza berbanding membesar di bandar. Siapa setuju? Lihat sahaja permainan tradisi dulu2.Siapa antara kita membesar seiring dengan permainan ini?- percayalah pasti zaman kanak2 kita rasa lebih berharga!



lompat tali

congkak

gasing

permainan guli

baling tin

ting ting


Rindu zaman kanak2?Teringat waktu berkubang di dalam sungai, panjat pokok, main masak2 dan pondok2? 




                                       Paling best mestilah masakan kampung.sapa setuju?




jom try quiz? Mana satu yang lebih best untuk kamu?

klik2




Rugi Tak Baca!:


Asyiknya..victoria's secret

Hai..salam semua.thank you sbb dtg jenguk blog kita.
Semalam. Waktu my hubby balik kerja tetiba je dia balik dengan bau haruman perempuan!!

Bila kita tanya dia cakap
" ada awek sembur kat badan abg.."

Kita ni pon think positive la.o..mesti awek yg jual perfume tu bg tester kat dia kan? Kan?

Then tetiba kita tengok n bau...bau tu dekat dada dia?
Kita pon tanya.

"Apesal lak awek tu nak sembur kat perut abg lak?" Kan.mcm musykil sket la kan..

Dia sengih je.kita pon curious lah kan.apa awek tu pg buat kat perut laki kita lak.ntah2 dia peluk awek? Kiki

Dia pon wat xlayan n sibuk layan hp dia. Buat2 bz n xdgr kita tanya.

Kita pon tanya byk kali.
Dia buat bodo je.

Malas nak layan.kita pon wat bodo je kat dia.
Tetibe dia cakap..

Pg tengok kat luar tu. Ada perfume. Kita pon pelik.hmm perfume?

Jalan gak gi kat ruang tamu.cari2 tak jumpa.

" tak ada pon bang"

" ada tepi almari tu"

Hm..nampaklah beg warna pink kat bawah ni hah.jeng3x


Victoria's secret malaysia,body mist,victoria



Victoria secret, cherry blossom,love spell

Pure seduction,victoria's secret

Sebenarnya kita jenis tak pakai perfume.pakai losyen je yg ada bau wangi. Hubby pon tahu.

So dia hadiahkan victoria's secret body mist ni.ok la.. bau dia best. Kita suka yang purple n merah ni.tp yg merah ni ada bau masam2 ckit- biasalah..plum kan? bau dia tetap awesome!!- tu yang namanya pun pure seduction..awwww!! yg purple bau sweet cherry blossom-love spell gituewww..lepas ni abeslah asben kena love poison!! kiki

Bukan apa..kita kalau pakai perfume kita sendirik yg pening dengan baunya.rsa cam kuat sangat
Tp kalau losyen or body mist ni okla.bau soft je.tak menusuk hidung n tak la rasa lemas sangat dengan bau wangian yang kuat..



Tetiba  kata kat my hubby: " emmm ...wangilah.kalau ada perfume dia lg best"

Then my hubby pon ckp "la..kata xreti pakai perfume.kalau tau tadi beli perfume"

Hehehe.....
pasni nak carik satu set.




Rugi Tak Baca!: