Halaman

Khamis, 8 Oktober 2015

8 Chef Wanita Paling ‘Hot’ & Cantik

hot chef

Siapa cakap mostly  the beauty born with no brain? Bukan sahaja cantik malah mereka ini berbakat!! Jom kenali chef2 yang comel ini dengan lebih dekat.Siapa mereka?

Cermat, Kedekut, atau Pelupa??

Hai blogger comel semua.Hahaha.. kali ni I nak tanya sikit , kategori mana satu you all ni? Ahah!! pelik? tapi benar? Okey2 perkara pertama yang  nak minta tolong you all adalah check sikit, peti ais korang tu.. yup, freezer!! but why? Ini I nak cerita sikit.


expired


1) I slalu lupa yang I ada simpan kek/ dessert in my freezer sampaikan satu masa bila check balik, oh
    my!! nak berkulat dah!

2) Kalaukat kitchen tu slalu simpan barang dalam container / tupperware .Lepas tu bekas asal macam
    kotak or wrapper dia yang ada tulis expired date tu I buang.Bila nak guna balik, check2 dah tak
    elok..Expired!!

3) Kadang2 beli coklat, serbuk koko, serbuk pewarna etc untuk baking.Lepas tu bila nak guna, time
   tu jugaklah tengok expired date!! oh my-- dah tamat tempoh!!

4) Simpan buah / sayur dalam freezer sampaikan dah kering & ada yang membusuk!! sebab tersorok,     terlupa, tak nampak, last busuk je :(

5) Beli susu kotak ,lupa nak minum-- expired!!

6) Ini paling kerap!! beli roti Gardenia, konon nak makan, last2 separuh je makan, separuh lagi
    masuk bakul sampai, dah due date---expired!!

APA PENDAPAT you all? Membazirkan?? nak buat macam mana, kadang2 busy sampai terlupa benda2 tu wujud dalam freezer, dalam drawer, dalam cointainer.Kadang2 tak sempat nak masak, kepenatan, balik singgah kedai makan, then sampai rumah tertido...zzzzzz!!Oh MY!! SIAPA ADA PROBLEM macam I ce angkat Kaki!! hihohoh!!

Jom baca lagi benda apa yang kita2 ni selalu lupa nak habiskan sampaikan berbulan2 baru sedar dah EXPIRED??

Rabu, 7 Oktober 2015

Mysterious call

Hi guys!! morning.afternoon, night.Huhuhu.

Did you had ever receive a call from these numbers?

+60320750000
+60327874200
+60320366888
+60390768193

Did you know who's the caller? Hm, I'm getting mad & tension receive call from this unknown numbers starting from 2 days ago till today!! I'm not gonna to answer the call of course! Especially when I check it with google & website!!

tanda tanya


Did you know what did I found? Someone had report it was a SPAM  & various report shown that certain call from this Operator number was made to selling their product like a bank loan, credit card, Insurance etc.

Whatever!

But the most crucial part that I want to ask you is, why should they call me again & again since they know that i'm not gonna answer their call? So , I make a decision I'm not gonna reject the call but I will answer it. Let see what will happen.

I will attack them back and take a revenge for stealing time and peace of my day..beware!

spam

Isnin, 5 Oktober 2015

Menghampakan!! sangat mengecewakan !!!- Polis Evo

POLIS EVO

Nak dijadikan cerita, dah dua tiga kali sejak filem ni keluar, My Hubby ajak tengok. Tapi macam biasalah I, bukannya suka tengok filem Melayu!  Dahlah jalan cerita ntah apa-apa, mengarut, pastu tak ada nilai-macam sampah!!

Tapi, lepas dengar cerita ni meletup, macam tergerak jugaklah nak tengok..Jujur cakap- ini 1st filem Melayu yang I pergi tengok dekat pawagam setelah sekian lama asyik layan Hollywood etc.

Okey, kami pergi berenam okey, dengan adik2 ipar dan anak2 buah.So, 1st of all macam biasalah - apa lah sangat filem Melayu ni? Masuk je pawagam, I pun cebik.Huh? Tengok 1st babak je rasa lain cikit, hu..ada gaya filem Barat lah..Time orang tua misteri tu jahit peta dalam baju coklat yang lusuh dia, ditemani bunyi dendangan muzik klasik dia di dalam kediamannya yang terletak di celah2 lorong gelap tu...misteri.Huhuhu..konon!!

Pastu muncul plak adengan tembak menembak Shahizey Sam ( I bukan minat sangat dia ni-serius!! sebelum ni rasa mamat ni POYO sesangat!!) TAPI, dalam filem ni rasa dia macho & Bergaya la plak kan? kikiki.Kiranya Shahizey Sam ni Hero dalam filem ni la.POLIS okey? yang penting dalam ni HERO nya diangkat sebagai polis CONTOH!! itu yang penting--BUKAN Samseng, atau Gangster atau TAIKO besar yang hebat!! TENGOK & FAHAM betul2 okey!!!

Ini yang perlu REMAJA2 & ADIK2 akak kat luar tu tengok, IDOLA korang sepatutnya bukannya MAT2 Dadah, Bukan TAIKO besar, Bukan BAPAK2 AYAM, BUKAN GANGSTER & BUKAN SAMSENG!!

Okey tipulah kalau dalam dunia realiti ni tak ada TAIKO besar Gangster n Samseng kan? Tapi tak payahlah nak OVER sangat angkat kehebatan depa tu dalam filem , karang bawak pengaruh buruk lebih lak!!

I puji FILEM POLIS EVO ni.Lengkap dengan nilai persahabatan, kerjasama, kekeluargaan, tanggungjawab, amanah dengan tugas,memang 5 bintang !! Adengan tembak-menembak, bom mengebom, terbakar semua masih boleh diterima akal fikiran- tak adalah berlebih-lebihan dan melampau macam sesetngah filem melayu tu!!
dan yang penting, elemen gurauan dan lawak yang bijak,bersahaja dan santai- bukan dibuat2 dan bukan memperbodohkan penonton berjaya menggeletek hati penonton, spontan!! 

Gurauan sinis rakan sekerja, adengan ejek mengejek adik beradik, sindir-menyindir, semuanya terasa dekat dengan kehidupan realiti.Tak adalah rasa mengarut,terawang-awangan dan rasa janggal sangat! 

I memang suka filem aksi, tapi bukan yang OVER acting dan POLIS EVO memang berjaya tambat hati I.Skripnya bagus, lakonan yang mantap, pelakon yang hebat walaupun sekecil-kecil watak, semuanya berjaya membawakan watak masing2 dengan hebat dan bermutu!!

Dalam filem ni, SHAHIZIEY SAM yang dulu I anggap poyo, tak lagi jadi mamat poyo, ZIZAN RAZAK pun lawaknya nampak bersahaja dan santai, NORA DANISH cakap Terengganu memang comey, dan paling penting gandingan 2 hero filem ni memang menjadi!!

budu

OKEY-Part ni klaka betul masa Zizan campak ikan goreng pada Sam suruh cicah budu.


Oh tak lupa juga, watak Hitam-Orang jahat tu memang Awesome walaupun dalam filem ni mereka tetap tewas di tangan polis!

Pendapat peribadi I, TAK HAIRANLAH kutipan filem ni semakin tinggi sebab ia memang layak mendapatnya.Filem ni memang ada KELAS nya yang tersendiri,Ada kelebihan dan terselit nilai murni, morality, tak melebih-lebih, tidak keterlaluan , dan yang penting masih logik dan dapat diterima akal fikiran I ni.

Macam mana pulak dengan you all?--- Kecewa & hampa sebab ternyata pandangan skeptikal I tentang kehebatan Filem ni jauh tercampak dari realitinya-- > FILEM ni AWESOME, ok?? 


video



Jumaat, 18 September 2015

Wow!! 10 best Ideas on how to decorate your small house!

Hello! hi, bloggers.

Thank you for visiting my blog! Love you all..heheheh!

Today, I would like to discuss about 10 quick ways  to decorate your small house.Yeah, your small apartment  / terrace house! Small spaces can be a challenge to decorate.  The wrong color can make you feel like in a caves, too much furniture can feel chaotic, and the wrong patterns just feel too busy.

Do you know,narrow spaces can appear wider by using paints in a lighter color. When choosing paint, consider not only the wall color but also the color for the trim. To ensure that the narrow hallway does not feel claustrophobic, choose colors for the door trim that recede, rather than stand out against the wall colors. The idea is to visually create a more spacious walkway.


(1) Colors That Create Space

Is it a good idea to use dark color for small room? Dark paint or light paint in a small room? It's a designer's ultimate debate. But these five pros prove that picking a paint color is like choosing a type of ice cream: You can't go wrong as long as you pick what you like!Don't be afraid to bring color into your small bedroom, where you can use it to create a cozy or soothing retreat.

Any light shade of color will increase the feeling of space. White is standard but not the best choice because it shows all scuffs and hand prints. Light greens and blues have the most calming effect on people. Take a look on this color pallet:

You can choose color combination in this chart ,mix and match them to create harmony  and sweet looks.
                                                     
                                                                    Sweet color
                                                                   (for Internal)


COLOR SHEME



LIVING ROOM DECO

Living room

DINING ROOM DECO

Dining room 

OLIVE GREEN BEDROOM

Kids bedroom




Sweet color
                                                                        (for External)

EXTERNAL PAINT COLOR SHEME


SMALL HOUSE

Small house external color.


Red is Hot! For those who want to create some  difference, it is not impossible to experiment with this hot color.These warm color can add  sensual attraction and passionate into your cute room but please make sure you use correct decoration and a right way in choosing furniture.

                                                                         

Warm Color
( for Internal)
WARM COLOR SCHEME



MAGENTA BEDROOM

Master Bedroom 

BLUE COLOR BATHROOM

Bathroom

PURPLE KITCHEN

Kitchen



Warm Color
( for External)





Small house 



Mix color
(for Internal)






Master Bedroom


Kitchen.


Living room


Mix color
(for External)




External paint


(2) Clever multifunctional furnishings

Don't place too many pieces of furniture in a small space. A love seat may work better than a full-size sofa depending on the size and shape of the room. Pushing furniture up against the wall makes everything look and feel cramped. Even just few inches in between the wall and your bigger items can make the space look more open and don't forget to make use of hidden storage and multi-purpose items.It's a good thing if you can put some multifunctional furnishings in your room.

If you want to buy a sofa for your living room, use this tips :Instead of a sofa with a skirt or boxy chairs, bigger pieces with exposed legs are perfect for a small space. Show off those legs! 



 Kids bedroom Idea


Master Bedroom idea



(3) Create the illusion of wide space by usage of mirror.

Placing a mirror across from a window is the best way to reflect light and make the room feel larger.They not only reflect images, they reflect light and color.Another trick is to use mirror tiles to mirror an entire wall.Your room will appear to double in size. Good lightening effect through the mirror will reflect the room is bigger than its original size.



Use large mirror in living room.


Mirror in dining room.


Mirror in bathroom trick.



(4)  Lighting techniques.


Lighting is a key element in opening up a space.Take advantage of natural light as much as you can, which will open up your space.By allowing natural light to flow freely inside the room, you will be surprised at how this will open up the interior and make it look larger. Make sure window coverings are sheer, or are pulled back, to bring more light in.


MIRACLE EFFECT

Lighting effect on glass door.


If you do not have a lot of natural light, you can add some creative lighting effects.Lamps will bring in special color and focus attention.Here are some strategies to make your space appear larger with light:



LIGHTING EFFECT


(A) Light the Beyond the Room:

In a narrow hall, think about lighting an object beyond the space, such as a staircase, half-landing or a feature under a staircase, to draw the eye to this area and create a more open feeling.



(B) Light Two Opposing Walls:

Room can appear wider by lighting two opposite walls to make the other two unlit walls appear darker, thus giving the illusion of a broader space.

(C) Uplight the Ceiling and Walls:

Uplighting a room provides a more diffused light and increases the feeling of volume and airiness.  For effective uplighting,  the light source should not be too close to the ceiling but it must be above eye level to avoid glare.Don’t install uplights in a room with low ceilings. A better solution would be recessed floor uplights concealed by a piece of furniture In a sloping ceiling such as a loft, a more diffused uplight works, such as a low-level light with frosted glass.

(D) Light the Corners of a Room:

In small, low spaces, it's recommends putting narrow beam uplights in the corners of the room, either recessed uplights or small portable lights behind an object. Always provide enough sockets in the corner of the rooms for lamps and plug-in lights to uplight corners to add dimension.



(5) Pattern Play


PATTERN PLAY

Stripes pattern in Bathroom


WALL DECORATION

Wall decoration.


WALLPEPER

Creative wall design.



(6) Wall-to-wall storage

Consider adding floor-to-ceiling or wall-to-wall storage. This trick will expand how high your ceilings look, plus it’s a great way to add storage.An added bonus is that high-mounted shelves and storage compartments will make the room appear taller – just make sure they are in light colors so that they don’t provide too much contrast and cut the walls.


WALL STORAGE

Kitchen.

MULTI FUNCTION FURNITURE

Living room.



Come on! don't be afraid to use try & error concept .You will be amaze with the result. 


to be continue..

Selasa, 15 September 2015

Gadis Jerebu oppsss..ke Jelebuu??

Hai..Assalamualaikum w.b.t !!

Sihat x? Sekarang cuaca tak berapa baik..jerebu melanda merata-rata..Tak salah I tahun lepas pun kita terkena tempias jerebu dari negara jiran ni.Indonesia dan pembakaran hutannya.Menurut laporan, pihak tak bertanggungjawab telah membakar hutan-hutan di Indonesia untuk tujuan pertanian.Hmm dan akibatnya jerebu sampai ke Malaysia.

Okey, bukan nak bersyarah atau berucap pasal jerebu sangat kat sini.cuma nak cerita kejadian hari ni..Indeks pencemaran udara kat kawasan ni mencecah 200 bacaaannya.Itu pun dapat tahu dari rakan sekerja.Haram jadah tak amik tahu.Sebab tengok semalam masih di tahap yang tak merbahaya.So juz go on je la dengan tugas n aktiviti harian.

HAZE IN MALAYSIA


Pagi ni, I macam biasa siap2 pergi kerja.But tak macam usually, I rasa malas sangat2 nak pergi kerja. I bangun, slow2 iron baju, mandi,solat subuh, dan bersiap ala kadar.Then teringat lak worksheet untuk students tak siap lagi.So, pergi print sekejap.Agak lewat jugak, mencecah jam 7 pagi baru settle semua.Then slowly, walk through the hall, and tarik tombol pintu.

Start enjin kereta, tengok cuaca kelabu semacam je.Bersangka baik and terus drive.Smpai atas jalan raya rasa macam "Eh, kenapa lengang je jalan hari ni?" Jadi pelik plak.I pun pikir mungkin sebab I dah lewat sangat.Selalu jam 6.40 pagi dah gerak dari rumah.So, terus je drive dengan senang hatilah kan. Huhuhu..jalan 'clear' sapa tak happy? tak payah risau pasal heavy traffic, tak bimbang pasal lampu isyarat.

Elok2 sampai depan pagar, tengok ada dua tiga kelibat makhluk terpacak tegak depan tu! Makhluk tu menyerupai wanita!! Biar betul??? Rasa ingin tahu membuak-buak dalam dada.Apa benda dua tiga ekor makhluk tu buat tercegat kat depan pagar tu? Aku salah tengok ke ? Al maklumlah..cuaca berjerebu..Hm, rasa macam tak sedap hati.

Elok melewati pagar dan makhluk2 tu, enjin kereta tiba-tiba mati.Oi mak kau!! terperanjat kejap. Yelah, enjin mati atas bukit, dah nak kena kontrol minyak,stanby gear, turun handbreak bagai.Mujur ke depan, kalau mengundur ke belakang...alamatnya habislah terlanggar makhluk2 itu tadi..
Fuh..selamat!!

Lepas punch kad, berjalan melenggang lenggok ke station kerja dan tiba-tiba kedengaran suatu suara bercakap "Kenapa kau datang hari ni? kan students semua cuti?"

"Hah?"

Terpana.terkesima sekejap.

Suara manusia-manusia yang bercakap itu menggamit rasa ingin tahu.Betul ke atau sekadar khayalan saja? Inginkan kepastian, tanpa segan silu I pun mencelah.

"Betul ke? students tak payah datang hari ni?"

"Aar..tapi kita kena datang macam biasa.Kan dalam whatsapp Bos dah bagitahu."

Blurrr.Whatspss??

Cis! patutlah I malas semacam je nak pergi kerja hari ni tadi.Tapi..apakan daya, students  je cuti.Tenaga pengajar  tak yeeear??

Langkah longlai masuk ke dalam workstation.Tak ada Pnp la, students tak ada?Termenung seketika. Toleh kiri kanan tengok rakan sekerja lain.

Blurrr..

Last2 buka Whatsapp.Hm, tulah..baru nak buka whatsapp..Tadi kat rumah tak sempat nak tengok HP.
Somebody write:

"Asal Jerebu je, institusi pendidikan tutup, students cuti.Habis, kakitangan awam macam mana? staff lain macam mana? Yelah..students je yang ada hidung..yang kita ni tak ada.."

Diam.Hmmm.


P/S: Baru I tau, makhluk2 yang menunggu pagar pagi tadi adalah untuk 'menghalau' students2 yang datang tu supaya balik ke rumah masing2.Ouhhh ..Gadis Jerebu.
Huhuhu
KEEP HEALTY


Selasa, 1 September 2015

TTC JOURNEY

Hai All Bloggers.Thanks sudi singgah...

Bulan lepas, genap perkahwinan I berusia 2 tahun.Bohonglah kalau I tak ada apa2 perasaan bila tengok kawan2 lain & sedara mara terdekat yang kawin lagi lewat dari I tup2 dah beranak.Of course lah naluri tu bergelodak je especially time raya bila orang bertanya "Dah ada ke?" ..dan dengan tersenyum pasrah, menjawab belum sampai rezeki lagi.

Actually memang I dan hubby dah cuba pelbagai cara untuk dapatkan zuriat.Nampaknya belum sampai masa lagi untuk kami menerima cahaya mata.Now, I nekad nak mulakan journey TTC dan mendapatkan consultancy serta bantuan Pakar Sakit Puan,

Asalnya selama 2 tahu ni I dan hubby nak try cara alami.Kira nak cuba hamil secara semulajadi.Tapi nak masuk 2 tahun masih tak berhasil kami pun cuba amik supplement dan pelbagai makanan tambahan macam makanan sunnah, Shakelee , Asid Folic, GLA, dlln.Tapi masih belum kunjung tiba juga zuriat kami.

Today, lepas balik kerja I terus drive ke Klinik Kesihatan terdekat yang I tahu.Dalam bangunan UTC, So I pikir senang sikit nak cari.I pun ke KLINIK KESIHATAN SENTUL.Oleh sebab tak pernah berurusan di Klinik ni, I pun kena mendaftar dulu.Nurse pon tanya nak jumpa doctor kenapa? Tak tahu nak terangkan macam mana.Lagipun ramai orang beratur belakang I masa tu. I pun jawab nak berurusan hal sakit puan dan dalaman wanita.

Lepas tu kena tunggu dalam 40 minit sebelum nombor giliran I naik.Lepas bayar seringgit dapatlah kad kuning, kad rekod  rawatan.


ni resit pendaftaran.


Selepas berurusan di kaunter, Kerani Kaunter sekali lagi bertanya,nak jumpa doktor sebab apa? Jawapan yang sama, hal sakit puan.Jadi I di suruh ke kaunter no.6 dan bertanya pada nurse terbabit.
Selepas ke kaunter 6, dengan alasan yang sama, berjumpa doktor sakit puan, (saya difahamkan doktor berkenaan di bilik itu adalah doktor wanita) saya diminta tunggu lagi, ikut giliran.

Sebaik nombor giliran tiba, saya masuk.Doktor berbangsa Cina yang saiz badannya lebih kurang sama saiz saya.Doktornya agak ramah, dan lemah lembut,Sejurus menerangkan masalah saya dan tujuan berjumpanya, dia bertanyakan beberapa soalan berkaitan Kitaran haid, hubungan suami isteri dan kekerapan, tahap kesihatan suami dan sejak bila saya didatangi haid, berapa lama jangkamasa haid.Selepas menjawab pertanyaan doktor, doktor turut bertanya samaada suami merokok.

Kemudian doktor meminta saya memeriksa tekanan darah.Saya diminta ke bilik B diluar biliknya.Jadi saya pun ke bilik berkenaan.Kena menunggu lagi! Selepas mengambil tekanan darah, nurse berkata tekanan darah saya normal.Saya diminta ke bilik tadi semula.

Doktor menyediakan surat rujukan untuk membolehkan saya meneruskan pemeriksaan dan rawatan lanjut di Unit O & G dihospital kerajaan.Selepas doktor menulis diskripsi ubat-ubatan yang dibekalkan untuk saya dia meminta saya ke kaunter ubat dan datang semula nanti untuk mengambil surat rujukan saya tadi.

                                                                       
 Surat Rujukan untuk Rawatan di Unit O& G


Selepas mengambil ubat, saya terpaksa menunggu lagi sehingga nama saya dipanggil.Nurse menyerahkan surat rujukan dan meminta saya ke unit O & G di hospital terdekat.



Asid Folic yang dibekalkan doktor.


Doakan perjalanan TTC saya selepas ini dipermudahkan...AMINNN