GRADUAN PENDIDIKAN MENGANGGUR?

Hai...apalah nak jadi dengan sistem pendidikan negara kita ni.Apakah kementerian pendidikan dan pengajian tinggi menubuhkan lambakan universiti awam dan swasta untuk mengaut keuntungan semata?

Jika bukan untuk industri dan tenaga mahir dalam negara maka apa perlunya melahirkan berjuta juta graduan setiap tahun? Apakah dengan pemberian wang pinjaman yang kononnya untuk tujuan melanjutkan pelajaran sudah cukup sebagai jaminan masa depan belia negara?

Nasib graduan pendidikan tak kurang hebatnya.Sudahlah terpaksa melalui ujian dan pelbagai tapisan untuk kemasukan program pengajian pendidikan, terpaksa menjalani pengajian 4 tahun, praktikulum di sekolah, pedagogi pendidikan dan psikologi , ditapis lg untuk lantikan jawatan.temuduga spp .

Betapa banyak tapisan dilaksana namun nasib masih terumbang-ambing tiada hala tuju.Tiada jaminan akan diposting ke sekolah2 malah tak ada kepastian samaada mereka boleh berkhidmat dlm bidang selain pendidikan kerana skrol ijazah yg dimiliki adalah dlm bidang pendidikan.

Kini mereka ini graduan pendidikan Universiti Awam terpaksa mencuba nasib dalam bidang diluar pengajian mereka walau seringkali permohonan jawatan mereka ditolak atas alasan kelayakan tak setara.

Bukan tidak disuakan permohonan dalam bidang lain namun tiada majikan.yang sudi menggaji mereka.Baru-baru ini dikatakan beratus graduan yang ditemuduga spp gagal .

Malah dilaporkan 2000 lebih masih belum ditemuduga Spp dan selebihnya adalah calon cicir.Keseluruhan 3000++ graduan pendidikan Ismp universiti awam ini (tak termasuk u swasta)  mengharapkan Kpm dapat menyelesaikan masalah mereka.

Mereka bertungkus lumus belajar namun hingga kini mengganggur slps tamat pengajian.APa pula jaminan yg dapat diberikan pada bakal graduan Ismp yg akan datang? JUGA LAMBAKAN GRADUAN PENDIDIKAN?

JIKA Bukan di sekolah di mana pula graduan ini (bakal guru) patut ditempatkan? Di Zoo Atau pusat2 jagaan? Atau badan kebajikan? Atau mungkinkan di jabatan pendidikan? Atau  dijalanan?

Kepada adik2 yang hendak menyambung pengajian dalam bidang pendidikan, pikir2kanlah dan renung2kan.jangan sampai menyesal kemudian.

Ingat.setiap keputusan yang diambil pasti ada risiko  dan kesan.




Shopping Online--> indah khabar dari rupa?? (Expectation vs. Reality)

Holla!! Assalamualaikum..

Al-kisah.Nak tanya..korang suka shopping online? Jadi macam mana pengalaman korang? Adakah korang sangat2 berpuas hati tahap 'Super duper happy ' dengan hasil tangkapan Online korang tu?
Cuba korang Rate sikit mana tahap kepuasan hati korang?


Dah 3X TERKENA.Tengok gambar bukan main kebabooom..cun melecun, cantik bergaya. Tapi bila parcel sampai..huh..indah khabar dari rupa.SERIK oiii...lain kuinginkan lain pulak yang datang!!

Kekadang nampak material macam HIGH QUALITY, sepadanlah dengan harga yang dijual, tapi bila parcel di bukak, barang depan mata..macam tak ada kualiti!Oh..TIPAH TERTIPU!!

Sapa penah kena macam ni cuba angkat tangan??? serik kak oiii..serik.Bagi hakak la, baik la akak beli OFFLINE! Tengok, rasa, belek, cuba, amik feel! Rasa berkenan..terus ZAPPPP, AMIK PERGI KAUNTER DAH BAYAR!!! Lagi puas hati..

Kalau beli online, mesti ada yang tak kena, saiz tak padanlah, kain tak kualiti lah, design indah khabar dari rupalah, warna tone larilah, sakitnya tuh di SINI!!!





















           Online                        Bila parcel sampai..
















Online                     Bila parcel sampai..













Online                     Bila parcel sampai..














            Online                     Bila parcel sampai..


Tepuk dada, tanya selera..bagi I, I nak kena tgk, cuba, rasa, pegang material tu dulu barulah puas hati nak beli Hokey?? Taknak beli ONLINE dah..TAK NAKK!!!

kEKADANG BUKAN SALAH PENJUAL TU PUN..SALAH SENDIRI SEBAB..bayangkan kain tu macam sekian-sekian..baju tu bila pakai nampak macam model dalam gambar sekian-sekian, warna tu macthing dengan kulit ,konon macam orang yang sekian-sekian pakai.SALAH SENDIRI.Letak harapan terlalu tinggi.Jadi belilah OFFLINE..dah pegang, tengok, cuba, rasa, gayakan..Puas>>BELI!!!

Korang lak macam mana?
Ada tps berguna untuk shopping online? Ce share cikit kat i ni.










Hati Kasih

hati
“BERAMBUSSS!!” Bentak Cinta.

“Aku cakap berambus, berambus daripada bilik aku!” Suara Cinta makin meninggi.

Kasih hanya terkebil-kebil.Sungguh Kasih tak percaya yang Cinta akan mengamuk sebegitu.

Memang Kasih tahu sangat yang Cinta tak pernah sukakannya.Apatah lagi menyenangi segala tindakan yang dilakukannya.Tapi belum pernah Cinta mengherdiknya sebegitu.

Cinta melabuhkan punggung ke atas katil.Matanya menjegil.Bulat dan merah. Keningnya bercantum rapat ditengah-tengah.Dahinya berkerut-kerut menahan amarah. Memandang wajah Kasih sahaja sudah cukup untuk membuatkan hatinya luka parah. Jiwanya bagaikan terbelah, berdarah dan bernanah.
<KLIK untuk baca lagi>

Persiapan raya Korang??? Opss ..Cam retis!!

Holla!

Tinggal berapa hari je nak habis Ramadhan.Syawal pun dah mula mengintai2 malu.Rasa sayang pulak nak tinggalkan Ramadhan yang indah ni.Mak2 tentu2 dah sibuk nak cari persiapan anak2 kecil.Tak kurang jugak yang single' mingle kat luar tu.Sibuk cari baju raya korang.kan? kan?

Yang mana yang dah berpasangan tentu2 nak sedondon dengan pasangan masing2. Kalau satu family sedondon warna tema pun cute jugak kan? Hmm ni nak wat survey sikit.Agak2 korang punya baju raya tahun ni tema macam mana? patern macam mana? kaler macam mana ye?

Ada yang memilih dress/ jubah. Ada pulak yang lebih selesa dengan baju kurung tradisional mahupun potongan moden. Kalau yang minat kebaya/ kebarung pun cun jugak.

Kalau jejaka jangan tanyalah.Baju melayu tu wajib okey; pakai dengan sampin barulah style! Tapi kalau nak berkunjung rumah ke rumah tak salah mengenakan kemeja dan t-shirt.Maklumlah cuaca kat malaysia tak menentu.Kadang2 panasnya sampai ke petang.Kadang2 hujannya di tengah hari.Tak ke begitu?

Kat bawah ni antara pilihan design dan type baju raya yang mungkin jadi pilihan korang.Ala2 gitu lah kan?kan?














"Its finger Lickin' good!"..which one is your choice?

Ramadhan.It’s that time of year again when we can celebrate it together.
Sharing gratitude and happiness by the arrival  month of mercy.

Enjoy some of the most delicious traditional Malay food, and at some of the finest spots in town.There are Ramadan buffets springing up everywhere, and whether it is traditional, regional or more modern dishes .

How to satisfy your  food's craving this Ramadhan? Bring along your family to enjoy a wide range of mouth watering buffet spread? There's a lots of  hearty hotel Ramadan buffets that will be sure to fill your tummies and satisfy your homely nostalgic pangs.

Which one is your choice? Hotel Ramadan buffets , Bazaar , Restaurants, Fast Food, or Home Cooking? It's good to check your own budget.Look at your financial capability.Inflatable pocket?Occasionally it  doesn't matter to spend your money on foods.But remember, Allah The Almighty Says (what means): " Indeed, the wasteful are brothers of the devils..!"

For me instead of buying food outside, I prefer to cook.But in case that i'm working and will be back late  this Ramadhan, I prefer to buy some food at the nearest Bazaar.Let's check it up!













So,How about you?

Amazing Malaysia: 10 Fabulous Food you should try!!

Have you ever tried Malaysian food?

Malaysia.Not only famous for its cultural diversity, ethnic and religious affiliations but its uniqueness lies in the food.

Maybe it sound strange, but do you know here in our multiracial community, we have exposure to all sorts of cuisine. If Indian traditionally serving meals on banana leaves , Malay’s food also has its own attraction.


banana leaves rice, daun pisang

Indian cuisine.

gulai lemak

Malay cuisine-prawn cook with coconut milk ,turmeric,chillies (Gulai Lemak Udang)



Malay usually use coconut milk in their food. Meanwhile, Chinese food is usually less spicy, and the Chinese people like to prepare noodles and soup as a main dish.

What's so interesting about this Malaysian cuisine? Let's check it out!! This is the reason why you should try all these food.

1.Nasi Lemak daun pisang (banana leaves)


nasi lemak


2.Roti Canai/Roti Naan/ Tosei



roti canai, roti prata, tosei


3.Char Kuey Teow Udang

char kueh teow sedap

4. Wantan Mee Soup

wonton mee,wanton soup


5.Ikan Bakar (fish)

ikan bakar sedap

6.Sate 

sate


7. Laksa Penang

Laksa Penang,Laksa Kedah


8.Laksam

Laksam


9.Murtabak

Murtabak


10.Nasi Kandar





11.Nasi Kerabu


Nasi Kerabu, nasi biru



12.Nasi Beriyani


Beryani gam, beryani ayam,beryani kambing



13.Nasi Dagang




14. Ayam Percik

ayam percik, percik madu


15.Lemang

Lemang


16.Ketupat

ketupat palas


17.Rendang

rendang ayam, daging


18.Sup Kambing (lamb soup)

lamb soup, sup kambing



19. Otak-otak

otak otak kempas, sata



20.Kueh Teow Kungfu


Kueh teow Kungfu,Kueh teow,KUNGFU


Don't forget to try them all!!



Ha..Tunjuklah 'Konek' hang tu,Aku Gunting kang!!

Okey..korang baca tajuk entri kat atas tu macam Ganas tak? Ke geli2 gitu? Berunsur gangguan seksual?

kisah benar 1 # Al kisah.kalau u all tengok ada jantan miang tetiba tunjuk 'Anu' dia kat korang kan apa pikiran korang terhadap lelaki tersebut? apakah yang u all gelarkan atas tindakkannya itu? Adakah itu gangguan Seksual?

Bagaimana pulak kalau si pelaku tu cumalah budak yang belum akil baligh pun? Nak kata apa kat budak tu? Tak beradab?

Kisahnya, I masih ingat.Masa tu umur I  mungkin dalam sepuluh tahun kot.Masih di sekolah rendah. Ada budak lelaki di kawasan kejiranan kami ni, selalu sangat buat perangai tak senonoh macam tu. Bukan takat pada anak2 ni, pada mak2 ,tok2 ,nenek2 pun dia buat macam tu.Tak senonohkan?

Budak tu kecik lagi pun adalah dalam darjah 3 agaknya.Tapi budak tu memang selekeh n macam tak terurus.Dia selalu merayau2 tak ada tujuan.Bila terserempak dengan orang yang lalu-lalang di kejiranan kami ni, dia selamba tonggeng bontot dan tergelek-gelek.Tunjuk bontot dia yang tak berapa nak 'lawa' tu.

Kalau kat bebudak je lainlah kan,ni selamba je dia mengejek-ejek mama I.I pulak yang bengang dengan budak macam tu! Kadang2 dia berlari2 depan makcik2 sambil londehkan seluar n tayang 'Anu' dia.Haishhh.pikir2 balik..rosak budak tu.

Tu kisah pertama----> Kisah budak bawah umur yang 'miang'.

kisah benar 2 # Kisah kedua bermula di sini.

Macam budak2 lain, I dengan kawan2 suka sangat main masak2, mak-mak.Maklumlah gegirl kan?
Suatu hari, dalam kawasan kejiranan rumah I jugak, waktu tu petang, macam suram2.Orang tak ramai.Mungkin tidur kot.Petang2 kan.Jadi kami2 je la.




Kami main depan rumah kawan I ni.Main mak-mak.Tiba-tiba..
datang seorang India.Umur dalam lingkungan 20-an.I ingat lagi.Sebab ni memang peristiwa yang tak dapat I lupa.

Laki india ni datang dekat kami.Dia cakap nak mintak bantuanlah, konon.Nak baiki lampu rosak.Dia suruh salah seorang dari kami bantu dia.Ikut dia.

Peliknya masa tu, kawan2 I ni semua lari masuk rumah masing2.Tinggal mainan masak2 semua.Patung2 kat luar rumah.Bukan tu saja.dengan I sekali diaorang tinggalkan kat situ.Rumah i dahlah jauh sikit.Jadi tak pulaklah I berlari balik rumah.

Rumah diaorang dekat je masa tu.So laju je diaorang cabut.I macam serba salah.Tambah dengan 'innocent'.Budak kan.lurus bendul.Rasa kesian tak ada orang nak tolong orang tu.Jadi I pun lurus bendul ikut dia.Konon nak volunteer.Baik hati sangat!

Sampai kat satu kawasan agak tertutup, tetiba mamat India tadi bukak seluar.Hah! gila ke apa kan? Apa lagi.. I terus cabut lari laju2.Tak ingat dunia.Balik rumah.

Sampai depan pintu rumah, I ketuk pintu laju2, kuat2 macam kena kejar hantu.Takut sangat2 masa tu.Macam-macam dalam pikiran I.Bayangkan. Budak ,sorang2 pulak tu.Jumpa kejadian scary macam tu,mahunya I tak mengigil,siap meleleh air mata sebab terlampau takut.

Mula pikir macam2.Kalau laki tadi kejar I macam mana? Tadi tu entah2 dia nak buat benda tak elok kat I.Nak rogol ke, cabul ke? memang takut gila2 okey? Nasib baik I cepat2 canut lari laju2.

Bila dengar I ketuk pintu bertalu2 macam nak pecah, mama I pun hairan.tambah tengok I menangis n ketakutan macam tu kan?

Bila mama I tanya, I pun bagitahu I takutkan sami India yang rambut gulung2 tebal tu.Mula2 mama I macam tak nak percaya. Dia tanya lagi.Kenapa? Sami buddha pakai kain kuning dengan rambut gulung2 tu memang menakutkan pun bagi kanak2 macam I masa tu.
Tapi dia percaya jugak akhirnya.


cari gambo tok sami rambut gulung tebal tak jumpa.ni pun bolehla.ala2


Sampai sekarang cerita menakutkan ni I simpan sendiri.Ni baru cerita kat orang.Lepas pada tu I jadi fobia dah nak pg tolong orang sorang2.Takut orang tu menyamar nak ambil kesempatan pada budak2 macam kami waktu tu.

Mujur I pikir laju2, terus I cabut lari bila tengok mamat India tu dah londehkan seluar keluarkan 'Anu' dia.Gila! Lelaki gila seks.Budak pun nak jadikan mangsa.Fuh.. time dah sampai dalam rumah tu, lepas nangis puas2 n ilang gigil2 ,rasa bersyukur sangat !!! Allah selamatkan I.

So, pada parent kat luar tu, hati2 n sentiasa awasi anak2.Jangan biar mereka bermain berseorangan. Kalau mereka bermain dengan kawan2.Tolong pesan jangan biarkan kawan ikut orang tak dikenali n jangan tinggalkan kawan sorang2.

Scary betul!!!

Mujurlah terlepas dari mulut 'buaya'.

Budak2 memang senang diperdaya.So, parent kenalah ingatkan diaorang jangan mudah percaya n kesiankan orang tak dikenali.Jangan terlampau baik hati.

Pengajarannya selepas hari tu, memang I tak berani nak ikut orang tak dikenali.Nanti tak pasal2 dapat lagi tengok 'bebird' free. euwww..

lariiii!!
kalau jumpa lagi spesis laki2 macam dua kat atas ni I jerit kuat2:

"Ha..Tunjuklah 'Konek' hang tu,Aku Gunting kang!!" hohoho

p/s: pesan kat anak2 especially pempuan, jangan percaya kat orang tak dikenali.