MaIN mASak2 >> ReSePi UdAnG TemPoyak DenGaN PeTai~~

 Bahan2 (untuk 2 orang makan)

1/2 Kilogram Udang (ikut selera nak besar ke kecik)
3 Sudu besar Tempoyak
Sesudu besar cili kering pedas  (direbus dan diblend)- beta guna cili giling yang dah siap2 blend simpan dlm peti.Nak guna amik je.senang. Nak pedas lagi letak lebih.
setengah sudu kecil garam.
sesudu besar gula.
Petai (dikopek isi) -ikut suka banyak mana nak letak.Segenggam ke.Tak letak pun tak apa
Sedikit minyak untuk menggoreng.

Cara masak

1) Gaul sebati Tempoyak dan Cili Kering yang telah siap direbus dan blend .
2) Bersihkan Udang, cuci dengan air dan rebus separuh masak dalam kuali.
3) dalam kuali lain, panaskan minyak.
4)Angkat dan tapis udang.Masukkan dalam kuali.Ambil sedikit air rebusan udang dan campur dalam kuali.Campur tempoyak dan cili kering yang telah digaul sebati.
5) Kacau dan masukkan garam dan gula.
6)Masukkan Petai dan sedikit lagi air rebusan udang yang berbaki.
7)Tunggu sehingga kuah mengering dan sedikit pekat .Siap untuk dihidang.



                             Petai tak ada ,so udang tempoyak jer la..

HaLaLkAh ,hArAMKAh?

Okey I Nak cerita ciket.Apa yang you all tahu pasal Halal, Haram?
Hah, kalau sebut halal haram jer, semua mesti cakap>>> makanan.


BURGER APA NI?

Apa, dalam ISLAM  ni Halal dengan Haram untuk MAKANAN saja ke? Pleaselah, think out of the box! janganlah asyik jumud je fikiran tu.Islam tu Universal.So, think as universal as you can!


SENARIO (1)

Tadi baru beberapa minit dapat whatsapps dari group.Penyebaran isu Halal Haram dalam makanan. Kali ni Biskut MUNCY'S pulakkkk!Lebih kurang bunyinya begini:

"TERKINI:JAKIM telah membuat serbuan ke atas kilang Munchy's Bt.Pahat dan menemui stor arak.
Bosnya dengan rasa bangga dan rasa tak bersalah mengatakan arak itu untuk dicampurkan dengan biskut..tlg sebarkan maklumat seislam demi kepentingan sesama kita Hj. Jalil b Raihan
 (JAKIM PUTRAJAYA)  hati-hati semua! berita ini sah! "

Persoalannya betulkah semua ni???

Bercakap pasal Halal Haram makan je dah jadi satu kerunsingan, belom lagi status HALAL,HARAM yang lain2..


HAH TENGOK NI>> INI JAWAPANNYA!


SENARIO (2)

Ada satu lagi senario yang ingin saya bawakkan.Kejadian berlaku di tempat kerja suami I sendiri. Cerita ini juga diceritakan semula oleh suami I  >>

Kawan suami I telah membeli pau.Maka suami I dan rakannya (seorang lagi)  bertanya:

"Mana kau beli pau tu, Z(nama samaran)?"

Rakannya menjawab

"Dekat kedai nun sana!"

 suami saya dan rakannya (seorang lg) saling berpandangan.

"Setahu aku, yang jual pau di sana tu kedai Cina?"

"Memang pun.."

"Bukan kedai tu ada jual Pau B**i ke?"

"Memanglah, tapi Pau B**i  tu dekat bawah, aku beli pau yang atas tu..."

Suami saya dan rakannya(seorang lagi) itu pun tak tahu nak cakap apa, ketawa? marah?

#@$@%@#%&?????????

INILAH Akibat kalau buta Halal & Haram.


Halal ke??


PERSOALANNYA...

1.Boleh ke makan pau yang dikukus bersama dengan Pau B**i tu? Wap2 kukusan tak bercampur? air tak jatuh?

2.Darurat sangat ke sampai kena beli makanan dekat kedai Cina? dah tak ada langsung ke kedai Melayu,Islam? Halalan Toiiban?

3.Ape ke 'cerdik' sangat  kawan laki beta tu?

5.Manalah dia belajar Agama masa kecik2 dulu?


SENARIO (3)

Di sebuah sekolah memandu..

Ada seorang pelajar sedang menunggu giliran untuk ambil lesen memandu.Tiba-tiba dia didatangi kawannya (juga seorang calon yang akan mengambil lesen memandu)- namakan Calon B.

Pelajar itu sangat gelisah dan resah kerana merasakan persediaan mental dan fizikalnya belum mencukupi untuk mengharungi ujian tersebut.

                                                               LESEN TERBANG?

Pelajar itu bertegur sapa dengan calon B dengan harapan Calon B dapat berkongsi ilmu dengannya dan mengurangkan rasa resah gelisahnya.Jadi dia mula menyapa.

"Baru pertama kali?"

"Tak, ulangan!"

"Gagal bahagian mana?"

"Dua-dua"

"Oh, saya risaulah,saya gagal juga sebelum ni."

"Hmm.."

masing-masing menyepi seketika.Tiba-tiba pelajar itu bertanya kepada calon B

"Macam mana step parking ya, saya lupa."

"Tak tahu."

Pelajar itu mula membuat keputusan.Mungkin calon B pun belum mahir.

"Eh, kita nak buat ikut turutan mana dulu ya?" Pelajar itu bertanya lagi.

"Tak tahu."

Pelajar berfikiran positif.Mungkin dia benar2 tak tahu kerana baru juga mengambil ujiannya semula.

"Jalan raya tu, kita kena..."

"Tak tahu."

JAWAPAN YANG DIBERIKAN SEMUANYA 'TAK TAHU'...
pelajar mengandaikan bahawa calon B budak sombong yang tak mahu berkongsi ilmu.Semua pun dijawabnya tak tahu.

Masuk ke dewan, pelajar memerhatikan calon B.Masih diam berseorangan tanpa bertegur sapa dengan rakan lain.Semua calon lain bertegur sapa dan berbual tetapi tidak calon B.Pelajar semakin yakin bahawa calon B tidak suka bergaul dan sombong!

Selesai Ujian..semua calon hendak balik termasuklah calon B dan pelajar tadi yang pulang dengan cikgu yang sama.Calon B LULUS semua ujian tapi muka masih langsung tiada senyuman.Pelajar itu mula hairan.Kenapa dah LULUS tapi muka tak ada PERASAAN ?



RUPANYA...

selepas menghantar Calon B pulang, pelajar tadi mula mengadu kepada cikgunya tentang UJIAN yang dilaluinya dengan perasaan kesal, marah dan sedih.Selepas puas mengadu, cikgu mula menceritakan bahawa Calon B adalah LULUS --BERBAYAR! patutlah semua jawab tak tahu.takut rahsia bocor,tak boleh cakap banyak kot..jadi duk diam2 jer la..

Pelajar tadi pun berpura-pura bertanya (konon2 berminat untuk tahu lebih lanjut).Maka cikgu  pun menceritakan segalanya.

HAH! ITU DIA SEBENARNYA.

PERSOALANNYA..

1) Apa agaknya HUKUM 'memberi' dan 'menerima' ?

2) HALALKAH duit itu digunakan?

3) Sejauh mana SELAMAT nya mereka2 itu di dunia, dan di SANA nanti?


                                                         SENARIO (4)



Anda seorang PELAJAR??

Pernah tak anda meniru dalam peperiksaan? ujian? tak payah nak propa sangatlah! Mesti ada punyalah paling2 tak sekali dua.KAN?KAN? KAN?

MAI AIIIH..TAKKAN SAMPAI GINI??


Seandainya anda pelajar di sebuah UNIVERSITI (ini selalu saya pikir2 kan.tapi masih belum ketemu jawapan SAHIH)

KATAKAN anda telah meniru dalam peperiksaan semester.Tak kiralah anda bawa toyol ke, sharing and caring (konon) dalam exam ke, kan.. Lepas tu WOW! four flats! 4.00 okey! DEKAN !

Result tu nanti bawak sampai mati.Bawa masa mintak kerja, dapat kerja bagus2 dapat pulak gaji tinggi2.Sebab result yang MENIRU DAN BAWAK TOYOL tu. HALAL tak agak2nya ek? ek?

Sebagai cikgu sekolahlah kan, bukan apa..selalu tengok budak2..kadang2 mak bapak kaya, berkerjaya hebat, gaji tinggi, kereta besar TAPI anak, MASYAALLAH.. kat sekolah.. DEGIL ya amat, MALAS sungguh, NAKAL tak usah cakap lah.hari2 datang nak bertumbuk je kerja padahal baru darjah 3. Dah tunjuk gangster.Tak takut cikgu langsung (Walaupun tak semuanya begitu)

                                                             NAKAL YA  AMAT!

Siap boleh rempuh je cikgu sampai jatuh.(pengalaman sendiri!). KENAPA agak2nya tu ya?MANA Silapnya.RENUNGKAN balik keluarga kita.SEMPURNA tak.MUHASABAH diri balik.Mana silap kita (Termasuk  untuk diri beta sendiri).

Mungkin ada yang pernah buat semua tu, dan tak sedar pensyarah kita tak redha dengan usaha tak berkat kita tu.Kawan2 yang lain tak redha.Tak puas hati dan menyumpah dalam hati.(Eleh dia tu dapat 4.00 sebab tiru, bodek pensyarah, copy paste assigment, tumpang kawan punya assignment)
dan paling penting ALLAH jugak tak Redha dengan Usaha kita.

Jadi, I pun tak pasti sebenarnya apa hukum meniru (SUBHAH) ke? Sapa yang lebih arif tolonglah beri pencerahan sikit..untuk beta ni.



Sebab masa belajar dulu..ada seorang pensyarah saya ni sangat anti dengan budak2 dia yang didapati meniru.Dia ada pengalaman sebenarnya , kawan sekelasnya sebelum buat MASTERS dan PHD, seorang yang kaki tipu, tiru.Dapat anugerah plak pelajar terbaik.PADAHAL bukan usaha yang tulus ,suci, murni dan bersih dari diri sendiri.Jadi dia langsung tak respect kawan dia tu.Dan bila dia jadi pensyarah, dia ANTI dengan pelajar kaki tipu dan kaki tiru.Dia tak halalkan ilmunya pada pelajar2 begitu.

Jadi..tepuk dada dan tanya selera.Sebenarnya, bila kita meniru, menipu..dalam peperiksaan kita telah menipu diri sendiri.Menipu tentang had dan keupayaan diri.Pikir2kan ..renung2kan!

LAINLAH KALAU EXAM TU OPEN BOOK.Boleh bukak buku.Yang kau tak  bukak kenapa. CIPAN lah tu!

Kesimpulan kat sini>> HALAL ,HARAM duit, rezeki, usaha ,titik peluh, makanan  akan bawak sampai mati, effect pada masa depan, masa tua, masa mati, zuriat ,keturunan dan cucu cicit.Jadi jangan hairan kalau ada anak2 yang tak menjadi, ada zuriat yang cacat, ada musibah yang datang.. Mungkin UJIAN mungkin juga BALASAN
kita semua manusia, tak sempurna..


p/s :pintu taubat sentiasa TERBUKA!

Bab Terbaru (Tuhan, jaga dia untukku )

“Abang cari apa tu?” Lisa Adlina hairan melihat abangnya menjengah-jengah ke sekeliling rumah.Entah apa yang di perhatikannya.

Idzhar Effendy cepat-cepat bangun dan mencapai air basuh tangan apabila tersedar Lisa Adlina memerhatikannya.Dia menuang air basuhan itu untuk membersihkan sisa makanan yang terlekat di jari-jemarinya.Seandainya adiknya itu tahu apa yang dicari-cari olehnya, sudah tentu dia akan bertambah-tambah malu.


Lisa Adlina perasan, ada sesuatu yang tidak kena dengan abang tunggalnya itu.Jika tidak, masakan Idzhar Effendy nampak kelam-kabut apabila ditegur tadi? tentu ada sesuatu yang sedang mengganggu fikiran abangnya itu tetapi Lisa Adlina tidak tahu apakah sebenarnya ia?..

Ikuti sambungan dan cerita penuh di SINI

JuMpA paKar SaKit PuaN..

Hai semua..assalamualaikum..

Nak tanya, ada x antara you all yang penah g jumpa pakar sakit puan? Sebenarnya I dah setahun lebih berkahwin.But ..belum ada rezeki anak..Adik I yang sama2 sanding atas pelamin ritu pun dah anak sorang.Kawan2 yang naik pelamin selepas I pun semua dah berisi.Pendek kata..hati terusik, kenapa I belum ada apa2..

cute baby


Tengok kat TB orang senang2 je dera ,buang anak..tau tak orang lain punya susah nak anak..suke2 hati je campak anak merata..tak bersyukur diaorang ni.

Jadi suatu hari di sekolah I pun tanya seorang rakan sekerja.Dia dah dua tahun lebih kahwin  but belum jugak datang rezeki.I paham perasaan dia.Sedangkan I yang baru ni pun dah bergelodak jiwa ..inikan pulak dia! Kadang2 tanya pada diri..aku ada masalah ke? tapi dalam my family semua okey. My mum pun sampai 6 orang anak.Sebelah my hubby pun kakak2 ipar semua menjadi.Cucu atok dah 12! Harap jugak la I dapat beri cucu yang ke-13.But hampa!

Sekarang kakak ipar I lak dapat tahta no 13 tu.hihihi..dia dah preggy lg anak ke-5 .dah enam bulan. Alhamdulillah.I jugak yg belum ada apa-apa.Kalau ikutkan sedih..sedih jugakla.I penah tanya my hubby untuk buat check up  dengan I kat pakar sakit puan.Tapi my hubby cakap..biar dulu, biar dulu.. I pun cubalah dengar cakap dia..

Tapi bila fikir balik dengan umur I ni I jd takut pulak.Sempat ke? I taknaklah t orang ckp terlewat. Macam yg semua tahu..perempuan ni makin tua,tahap kesuburan and chances beranak makin kurang..
that's why I risau..  laki tak pe..macam keladi..makin tua makin menjadi.kan?kan?


nilah pokok keladi..kenal tak?


Hm..so I pun tak decide lagi bila actually waktu yang sesuai? rakan sekerja i yang lain , ada pengalaman mcm I.Tapi dia 6 tahun! now dah ada 2 anak lelaki. tapi by IUI technic.Becoz doc kata rahim dia terkebelakang n susah sikit nk mengandung semulajadi. Tu yang I risau.Maybe sumething wrong with me? Hopefully semua baik2 je untuk I.




Apa tu teknik IUI?


Secara ringkasnya (penerangan ni I amik dari blog Dr Hamid Arshat :IUI adalah:)

Suntikan Benih Suami (Artificial Insemination)

Rawatan secara 'artificial insemination' adalah satu kaedah di mana benih suami yang telah bersihkan/ diproses disuntik ke dalam rahim melalui faraj pada waktu isteri sedang subur.  Proses ini juga digelar dengan nama ‘I.U.I.’(intra uterine insemination).



transvaginal scanning (TVS) untuk mengesan telor- 
berapa telor dan sudah matang atau belum, sudah menetas (ovulation) atau belum.


Ntahlah, kadang2 I rasa..knp la nasib I mcm ni..byk je dugaan untuk I.Kadang I pk orang lain senang je dapat apa yang dia nak tapi I..dari dulu susah sangat! Maybe I banyak dosa kot, so doa I susah nak makbul..or maybe memang tuhan nak uji I supaya I jd orang yang lebih tabah n bersabar..

Apapun..I akan cuba sentiasa Positif walaupun rasanya dah banyak air mata I titiskan sepanjang hidup I.Kejap..kalau orang yang selalu bazirkan air mata ni akan dapat masalah kesihatan apa plak? kalau selalu marah n baran senang dapat sakit jantung ( I ada terbaca dalam sebuah entry) tapi kalau selalu sedih lak? >>>Depression kot? tapi I xadalah selalu depress pun.cuma sedih jer.



Ouh..mybe i'm too stupid or what??

Okey dgn rasa penuh sakit hati n sedih sampai menitik-nitik air mata sampai sekarang i taip entry ni.

Al kisah hari ni i amik JPJ test.With new Curriculum Okey? Ada RPK(RUTIN PEMERIKSAAN KENDERAAN), ADA RSM (RUTIN SEBELUM MEMANDU) ada CITO bagai.


Mula I punya sesi 3.Tapi I datang awalah konon nak tengok orag lain buat test. Tetibe I punya session start at 1pm ? Oh My!!!Tak pe lag sabar..

sementara runggu turn hafal la konon step.Then tunggu2 punya tunggu sampai jam 2.30 pm hujan turun..Xapa lg sabar..

Then kena panggil reramai.Buat RPK dulu.3 kete panggil sekali 4 hingga lima orang.Tunggu lagi.. turn i sampai dalam kul 3-4 gitula.I kongsi satu kete buat dua orang RPK.




I Kena start part but kete.Xpela. Ckp punya ckp bebel2 tetibe JPJ tu boleh ckp I bebel sorang2?

Then start pusing tawaf badan kete.Last part paling favourite.ENJIN.I memang dah hapal kaw2 punya part engine.Nasib lah..PASS! JPJ TU SIAP CAKAP..BANYAK NYE KAU BEBEL..DAH P WAT BUKIT..

video

K.LEGA JAPP.THEN BUAT BUKIT!NERVOUS U! PASS!

ALHAMDULILLAH..

Tiba part parking! mak ai..bala datang.hujan renyai turun.I kena wat parking entry yang x penah hayat belajar! selalu wat parking p5 dengan p4 je.Tetibe dia suh masuk parking p2 ? what? mana jalan nak corner? mana nak pusing? I Blurrr! Tak penah wat kottt.

Try jew lar..GAGAL! dan2.. naik kat JPJ meleleh air mata i..kecewa, sedih bagi kiki..dan masuk je dewan..hujan pun turun dengan lebat-selebatnya..macam nak join nangis sama dengan i jer..

nasib la, x dapat wat 3 point turn , SELEKOH X,SELEKOH Z

                                                                      3 poin turn

                                                                             selekoh z




selekoh S

Okey..nasihat i pada sesapa yang nak hamik lesen D (KERETA) -- sekarang dah apply kurikulum baru okey.Ada byk elemen di tambah n ada part2 yang sudah ditukar ujiannya.Jadi..prepare ur self.Kena kuat semangat.Jangan jadi mcm i ni lemah semangat!

JemPut BaCa KarYa sAya..

Hai you all..Bloggers semua.. (*_*)


Hari ni I nak pelawa you semua jenguk2 lah tulisan beta yang tak seberapa.Kalau rajin..bolehlah tinggalkan komen yang membina.Mana tau..you all boleh bantu beta untuk baiki mutu penulisan beta yang tek seberapa ni..

Kalau you all terhibur dengan penulisan I, okeylah.Kalau rasa kurang garam,kurang asam ke ,kurang pedass ke, kurang hot n spicy atau kurang gula..bolehlah pinjamkan jari-jemari you all tu untuk komen n bagi idea apa yang patut..

I berbesar hati terima kunjungan n komen dari you all yang rajin n baik hati ni..(Macam ayat bodek aje..?)

Kalau you all nak baca dalam blog Ipun boleh.Alternatif lain..silalah ke link yang I sediakan kat bawah ni.Jangan lupa tinggalkan komen you all taw? TQ my DEAR..

TUHAN, JAGAKAN DIA..


AKU bukan manusia
yang mengimpikan kesempurnaan,
Tapi seseorang yang boleh menyempurnakan
ketidaksempurnaan,
menjadi pelengkap kepada kekurangan,
kerana manusia saling memerlukan..
saling melengkapkan.

MY SECRET HOBBY!

OKEY..TQ for coming!

Kali ni nak cerita pasal hobi rahsia I.Kenapa rahsia? Sebenarnya, I ada satu tabiat..I suka menulis.Sebab I memang rajin baca buku dan minat pada sasatera.WHAT? MATH Student love literature? Macam pelik tak? Jangan pelik okey..ada je Minah or Mamat Sains yang suka bahasa berbunga-bunga dan penulisan kreatif.Common la, jangan pelik!

Seingat I,, I mula berjinak-jinak dalam sastera sejak muda remaja lagi.Seawal  belasan tahun.Apa puncanya? Suatu hari, I balik ke rumah nenek di Pahang.Terdapat koleksi buku-buku sastera klasik di dalam sebuah almari yang disimpan di rumah nenek.Tangan I yang gatal dan tak boleh duduk diam mula menyelongkar.Satu-persatu buku sastera lama tu beta baca dan hayati.I Puas!

I terus membaca dan membaca.I terbuai dalam gaya bahasa yang digunakan, pengolahan cerita ,dan penggunaan laras bahasa yang agak klasik pada pandangan I.Namun tetap indah dan lekat di hati I.



Lepas tu pulak,nak dijadikan cerita..di sekolah ada kawan baik I ni suka sangat baca novel.Kerana dia jugaklah I berjinak-jinak dengan Novel...

KeNaPa SecRet??

I suka menulis tapi tak pernah beritahu sesiapa pun yang beta suka menulis dan pernah hantar karya I ke Majalah seperti Dewan Siswa.Sehinggalah suatu masa, karya I telah disiarkan dalam majalah.Sejak itu, beta rajin menghantar karya ke majalah.Biasanya dalam bentuk cerpen sahaja.Minat I semakin berkembang dan I mula menulis cerpen dan novel.Sayangnya satu pun manuskrip novel tak pernah I hantar untuk diterbitkan.