WHAT?? SaKIt JaNtung!!

 Kali ni memang I terkejut sangat.

Berkunjung ke rumah my mum pada hujung minggu dan dapat berita yang my sis disahkan oleh doktor dari HKL bahawa telah mengalami masalah JANTUNG!

MY SIS BARU 25 tahun okey? Lepas bersalinkan anak sulongnya hari tu beliau ada alami komplikasi.Lepas sesak nafas, sukar bergerak dan lemah badan .Beliau penah masuk ICU dan ditahan selepas pengsan di rumah my mum!

Okey,masa adik beta masuk ICU dulu pun beta dah nangis2 ni pulak dapat tahu dia ada sakit jantung.Tengok pulak muka baby kecik dia..lagilah jadi hiba.Tahan jelah air mata..kalau gugur t nangis pulak baby..

Dibedah kali kedua selepas bersalin Ceasar kerana disahkan ada tisu tertinggal dalm perut selepas Ceaseran.Jadi dapat jangkitan kuman.Lepas bedah, still tak baik.Kondisi makin teruk.Badan lemah, sukar bernafas.Then asyik ulang-alik buat  check up sampai anak sendiri terabai.Nasib baik ada my mum yang tolong jaga.

Teknik bersalin Ceaseran


Last2 lepas deal dengan Pakar, doc suspect ada masalah paru2.sebab batuk tak baik2.Dirujuk ke Institut Respiratori,suspek TB.Ulang-alik diagnosis dan check up, doc kata bukan TB.X-Ray dan check up lagi,tak dapat kesan apa-apa.


X-Ray Dada


Last2 dapat tahu ada masalah jantung! Pakar sahkan Injap Jantung rosak.30% sahaja masih berfungsi dan elok.Seluruh keluarga terkejut! HELLO,KAMI tak pernah ada sejarah keluarga sakit jantung!
Doc kata sejak lahir lagi masalah tu.What?? takkanlah baru dapat kesan sekarang? lepas mengandung dan bersalinkan anak sulong baru dapat tahu ada sakit jantung?

 doktor kata jantungnya bengkak



Arteri pesakit jantung

AND sebab masalah jantung tu, doc sarankan buat pembedahan untuk gantikan injap jantung dia yang rosak tu.Tapi my sis refuse.Dia tak yakin nak letak bendasing dalam badan dia.Lagi2 lak injap gentian ! Dia jadi ragu-ragu n still berfikir.Wajarkah?


Doc pesan, dia tak boleh mengandung lagi.Bimbang masalah jantung akan mengancam nyawanya.Jadi that baby akan jd satu2 nya anak tunggal dia.Except dia pulih daripada sakit tu!
Kalau I suggest dia ikut arahan doc untuk bedah pun, beta tak tahu nasib dia lepas tu.Jadi I serahkan pada dia untuk buat keputusan n fikir masak-masak.


PanggiLaN DariPAdA mAJalAH FitRah

Balik daripada Ujian JPJ -yang keputusannya AMAT mengecewakan, I tertidur dalam kehibaan dan kekusutan yang panjang.

Sehinggalah jam menunjukkan ke angka 4.30 petang,beta terkejar-kejar menunaikan solat fardhu Zohor, dan sempat menyemak e-mail.Email daripada majalah Fitrah menggamit perhatian I.Pihak majalah ingin menyampaikan SAGUHATI kepada I  kerana telah menghantar Puisi untuk diterbitkan dalam keluaran kedua majalah ini.

Dalam banyak perkara buruk yang terjadi pada I hari ini, terselit juga satu perkara baik.Alhamdulillah..



                                                  Inilah majalah Islamik untuk remaja-FITRAH



08/07/2014 yang tidak bernasib baik

Kenapa tajuk macam ni??

Cerita hari ni bermula seawal jam 5pg.5 pagi?? Ya, segalanya terjadi I beta terlajak bangun.Nasib baik jam 5.Kalau jam 7 tak ke haru? Tak bersahurlah jawabnya.Hubby dh tentu2 lena tak sedar benda. Krohhh..
krohh..!

I pun bersungguhlah memanaskan lauk dan membancuh air panas untuk mr hubby.Mr hubby memang tak sah kalau tak pekena air panas.Baik waktu berbuka mahupun waktu bersahur.WAJIB! I selesai memanaskan nasi dan lauk.Kejut mr. hubby, dia pun terpisat-pisat bangun.Sementara I menceduk lauk ke dalam pinggan, (siap sedia untuk bersantap) tiba-tiba mr hubby dapat panggilan telefon.

Tengok2 mr hubby ambil nasik dari rice cooker.I pun ingatkan nasi tu untuk dia.Tup2 dia hilang.Tetiba nasi dan pinggan jugak hilang.I yang keliru terus tanya "Mana nasi?". Dah bagi pada rumah sebelah.(Kakak ipar I). I pun pening.Nasi I letak satu pot je.Jadi, apa yang tinggal untuk Mr Hubby makan?

Dia pun jawab.."Makan apa yang ada saja la.". I tanya balik "Nak makan apa?". Dalam hati, selain hairan dengan Mr Hubby ,I juga x faham.Dia bagi nasi pada orang dan dia tak tahu nak makan apa?

Last2, I bagi nasi I dan lauk pauk yang sudah diceduk kepada mr hubby.Lalu I pun mencari sisa dan saki baki nasi yang tinggal lalu makan...dalam hati beta tertanya2.Bagi nasi pada orang, tak pikir dulu. Mamai lah tu!.

seawal jam 7.50 pagi, cikgu lesen memandu dah menelefon mengingatkan tentang 'test JPJ'  pada hari ini. Mengikut kata cikgu beta, beta sesi 1, sedangkan beta tengok pada jadual macam sesi 2.Dalam ke'konfiusan' itu beta pon terus bersiap-siap dan menunggu cikgu lesen beta datang membawa beta ke pusat latihan memandu.


Tempat Beta ambil lesen memandu


Tepat jam 8 pagi cikgu lesen membawa beta dan 2 orang lagi calon ke pusat latihan memandu. Sejurus tiba, kami diarahkan untuk menyemak jadual ujian memandu dan nombor giliran.Bagi sesi 1 terus masuk ke dalam dewan.Sambil-sambil tu sempat jugak beta tengok orang-orang sesi pertama bersiap sedia untuk ujian.

Tak lama kemudian, kami dipanggil masuk ke dewan.Jadi tak dapatlah beta lihat orang ujian.Air cond dalam dewan menambahkan lagi kegusaran dan kegentaran beta.Tak lama selepas itu sekitar jam 11 pagi, pelajar di arah berbaris mengikut nombor.1-20 dan 21-40.Beta mendapat nombor 21.Dup dap,dup dap jantung tuhan sahaja yang tahu..

Kami diarahkan ke Bukit,bermakna akan menjalankan ujian di litar terlebih dahulu.Seorang demi seorang dipanggil. Kami telah diberi taklimat ringkas tentang apa yang perlu dilakukan dan diingatkan bahawa tester adalah seorang perempuan dan sangat tegas.

Bila tiba giliran beta, macam -macam masalah mula mengintai.Bermula dari handbreak tak mahu turun.Kemudian, sewaktu di atas bukit, tayar kereta sipi-sipi je masuk dalam line kuning dan akhirnya menggelongsor..GAGAL!

Bayangkan perasaan beta tika itu.Selepas berhempas pulas belajar.Selama ini tak ada pula masalah ini, dan kali ini.GAGAL di atas bukit!!!.Musnah semua harapan.Memang down sangat-sangat!

Selepas diarahkan turun oleh tester wanita tersebut.Beta diarahkan ke bahagian jalan raya untuk diuji. Selepas menunggu giliran, sekali lagi malang menimpa.Tester lelaki! dan orangnya sangat tegas.Langsung tak senyum.Beta buat lapan perkara wajib..Cek side mirror, cermin belakang, lampu,hon, gear, handbreak, signal, dan pakai tali pinggang.

Bila nak mula gerak..YA ALLAH! sekali lagi masalah datang.Kereta mengundur??? Selama ini masalah-masalah ni tak pernah wujud pun masa belajar memandu.Tak tahu mengapa kini terjadi.Dua kali mengundur, beta dah fed up dan bertanya pada tester itu "saya dah gagal ke encik?"

Dengan muka serius,tester itu buat tak tahu dan langsung tak ambil pusing soalan itu.Beta pun terus bergerak ke hadapan dan buat macam biasa.Tiba di jalan raya..tak samapai beberapa meter nak ke tempat pusingan balik, beta diarah berhenti dan tukat tempat duduk.Dah GAGAL!!

Boleh tak kamu2 paham bagaimana hancurnya hati beta?? GAGAL berkali0kali.Nak menangis pun ada.Tapi beta selindungkan. SEDIH sangat2. Sampai je sekolah memandu terus beta mesej cikgu lesen dan juga mr hubby ;beritahu yang beta dah GAGAL.Sangat2 kecewa!!!



                                                Keputusan Ujian JPJ yang menyedihkan..


video

                                         Ni contoh video parking yang Beta download untuk nota


video

Ini pula 3 penjuru..


Jadi, kepada sesiapa yang hendak amik Test JPJ tu, semoga berjaya.Jangan GAGAL macam beta,k??




Institut Respiratori






Hari ini 7/7/2014 bersamaan dengan hari Isnin.

Semalam adinda beta menelefon meminta beta menemaninya ke Hospital katanya.Beta pun telah bersetuju.Beta bergerak dari rumah seawal jam 7 .30 pagi.Biasalah, tumpang mr hubby yang hendak pergi ke tempat kerjanya..Setibanya di perkarangan rumah, beta menelefon adinda beta memberitahu beta menunggu di luar sahaja.

Tepat jam 8 kami bergerak ke Hospital.Sebaik memarkir kereta, kami ke makmal berhampiran. Selepas menyerahkan hasil x-ray untuk diteliti, adinda beta diarahkan berjumpa doktor dan menunggu giliran .

Sejurus dipanggil, doktor menanyakan beberapa perkara.Beta yang kebingungan dan tak tahu apa-apa hanya mendengar.Rupa-rupanya pihak hospital sebelum ini mengarahkan adinda beta membuat check up di istitut perubatan ini kerana dikuatiri menghidap TIBI.

Bagaimana pun menurut doktor bertugas,tiada tanda-tanda positif yang ketara untuk mengesahkan adinda beta dijangkiti TIBI.Tanda-tanda juga tidak ada.Mungkin sedikit batuk berdarah namun menurut doktor tidak bermaksud pembawakan TIBI kerana simptom-simptom lain tak dapat dikesan.

Doktor menyarankan agar adinda beta memmbuat pemeriksaan susulan seperti ujian darah, sampel kahak dihantar untuk dianalisa di makmal.Saranan doktor itu disambut oleh adinda beta dan beta menemaninya ke bahagian makmal.

Setelah menunggu giliran selama beberapa minit, adinda beta diminta menghantar sampel air ludah/kahak kepada pihak makmal.Beta sempat melihat lampiran dan botol yang dibekalkan untuk mengisi sampel.


Menunggu Ujian darah


Ruang menunggu


Kaunter urusan Makmal


Angka giliran dan kit sampel Air ludah


Nampak botol tu??



Kami kembali ke bahagian pendaftaran dan menunggu maklum balas dari jururawat bertugas. Tak lama selepas penyerahan dokumen , adinda beta dibenarkan pulang.



PAnGILan TeLefon & HaRI BerTuAH..


BisMIllahirrAhmaNIrahhIMMM...


Hari Jumaat- 04 Julai 2014.Hari Ini ,macam biasa sesi petang akan masuk pada jam 2.45 pm. Tapi mengenangkan Bulan Ramadhan.Sesi persekolahan bermula pada jam 12.30 pm.Seawal jam 11.58 am Beta telah mendapat satu panggilan daripada SKBBS. Nasib baik beta memang ada simpan nombor telefon sekolah rendah ni.Jadi bila dapat panggilan, beta  serta-merta dah tahu siapakah pemanggilnya.

Panggilan tersebut ternyata daripada salah seorang staf di pejabat sekolah yang meminta Beta untuk datang ke sekolah untuk Urusan permohonan jawatan guru ganti di sekolah terbabit.Pucuk dicita, Ulam mendatang..Beta berbesar hati untuk datang namun...Beta diminta datang pada jam 3 petang???

Beta pun menerangkan perkara sebenar ,di mana beta tidak dapat datang pada waktu tersebut kerana beta bertugas di sesi petang di sekolah menengah.Justeru beta menyarankan agar waktu perjumpaan di tukar pada jam 12.30 tengahari.Mujur Kakak yang menelefon bersetuju dan meminta Beta merujuk kepada Puan Halimah ketika sampai di pejabat.

Sejurus tiba, beta bertanya kepada pengawal yang bertugas di manakah kedudukan pejabat sekolah.Pengawal wanita itu menyerahkan pas pelawat dan menunjukkan bangunan pejabat terbabit.Awalnya, beta tersesat di bangunan yang menempatkan kelas-kelas pelajar.Beta mencari jalan pintas yang menyambungkan kelas dengan bangunan pejabat tetapi gagal.Rupanya bangunan tersebut memang tidak bersambungan antara satu sama lain.

Beta terus masuk ke pejabat.Berdiri di kaunter dan menyebut nama Puan Halimah.Seorang wanita dalam lingkungan 40-an muncul dengan membawa borang  dan dokumen-dokumen berkaitan permohonan jawatan Beta.Dia kemudiannya meminta Beta mengisi dua salinan borang tersebut.Beta akur dan mengisinya di kaunter.



                                                         Contoh borang yang perlu Beta isi


Sepanjang proses itu, banyak pulak yang ditanyakan Kakak itu.Macam tukang temuduga pulak.Ada ke patut tanya, duduk di mana,dengan siapa, tetiba masuk soalan:kenapa kau tak sambung belajar? -gila apa kakak ni. Umur Beta  ni nak sambung blajar lagi? MASTER? ke PHD? Siap cakap , KPLI dan DPLI dah tak ada sekarang? ADA AKU KESAH?? LAGI Beta SUKA ADALAH!!!

Rupanya kakak tu tak tahu tahap pendidikan Beta .Dia pun tanya Beta, belajar apa?BAGUS! Biar sini Beta bagitahu terang-terang.Beta pemegang DIPLOMA SAINS KOMPUTER MULTIMEDIA dan, Beta ada  IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DAN KOMPUTER SERTA PENDIDIKAN (MATEMATIK). BETA ULANGI-PENDIDIKAN MATEMATIK.



Ini degree copy Beta-Hokehh?


Kalau tidak, buat apalah Beta susah-susah nak cari kerja di Sekolah,kan? Baik Beta pegi pejabat Peguam ke, Hospital ke, Jabatan Kerjaraya ke, Jabatan Perdana Menteri ke, atau mana-mana Pasaraya.Kalau kelayakkan Beta adalah dalam bidang Kejuruteraan, atau Arkitek, atau Doktor atau Guaman, atau takat SPM je, tentulah beta tak pergi berurusan di pejabat sekolah ,betul tak??- GERAM pun ada.

Kebetulan masa tu, cikgu-cikgu sekolah rendah dah mula membanjiri pejabat untuk Punch Card.Yelah, masa balik dah ni.Mulalah cikgu-cikgi yang lain tu pandang-pandang, curik-curik dengar perbualan kakak pejabat tu dengan Beta.Suara beta memang terang dan jelas.Hah, lantaklah korang nak dengar ke, apa ke.

Lepas tu kakak tu masih tak puas hati.Dia tanya lagi pada Beta.Mengajar apa di sekolah menengah? Sambil membelek-belek resume Beta.Matematik dan Matematik Tambahan? Soalnya.

"Takla.Bahasa Melayu dan Pendidikan Moral".Jawab Beta.

Kalau ikutkan, memang Beta pernah mengajar Matematik dan Matematik Tambahan.Di Sek Men Sains Johor dan Sek Men Keb Darul Ehsan,Selayang.Tapi terkini, beta mengajar BM dan Moral.Kakak itu pun bertanya lagi.

"Kenapa awak mintak sini".

Beta yang mula rimas diasak pelbagai persoalan,-(sedangkan Guru Besar tak menyoal Beta sebegitu.) mula disapa perasaan meluat dan menjawab sambil lewa.

"Saya belum dipostingkan ke sekolah lagi kak.".Sambil tersengih.(Buat-buat tersengih padahal sakit hati). Kalau Beta dah di posting kan oleh KPM, tak adalah Beta mengemis minta kerja dari satu sekolah ke satu lain sekolah macam ni! Dan Cikgu-cikgi yang berada di situ pun mulalah menjeling-jeling.Beta rasa mereka paham apa yang beta cakapkan.Mereka ,kan juga seorang guru? Hanya seorang guru yang memahami seorang guru!

dan Kakak itu pun terus terdiam..

Iklan 'sayang' di TV2


Pernah tonton TV2? Cuba angkat tangan sikit, berapa orang yang rajin menghadap TV1, atau TV2 zaman sekarang nih? Kecualilah yang duduk kampung2 , hujung dunia tu, lain ceritalahkan? Siaran tak sampai.Ni tengah bandar , duk tengok TV free.Maksudnya sini siaran tak berbayarlah..

Zaman sekarang ni kan banyak stesen TV swasta.So boleh kira dengan jari je dah, berapa ramai yang hok dok x da ASTRO.Macam beta ni, manalah mampu nak pakai ASTRO.Beta tengok TV tak berbayar je. Beta bukan selalu tengok TV pun, apatah lagi Mr. Hubby.Kami sibuk bekerja. Lagipun, tinggal berdua saja. Masa lapang pun cuma hujung minggu.Kadang-kadang hujung minggu pun tak lapang.Penuh aktiviti.Jadi bila masanya nak menghadap TV,kan?

Hari ni, lepas saja beta panaskan Nasi Lemak, dan Mee Sup, beta hidang siap2 depan Mr. Hubby yang sedang duduk depan TV.Tengah enak menghirup Kopinya.Sedang terbuai dengan rancangan yang ditayangkan, tiba-tiba..muncul babak seorang anak perempuan yang tidak habis makan mee sup yang di masak ibunya.Babak ini di meja makan.Si ibu berusia dalam lingkungan 50-an manakala anaknya lingkungan 30-an.Si ibu bertanya.


"Mengapa tak habiskan mee ,tu?".

Si anak pun menjawab.

"Dah kenyang mak,nantilah saya habiskan..".Jawab anaknya endah tak endah.

Babak kedua memaparkan Si anak ni  membuang mee yang tidak habis di makan tadi iaitu mee yang di masak ibunya ke dalam tong sampah secara sembunyi-sembunyi.Tanpa di sedari, perlakuannya itu dilihat oleh si ibu tua.Si ibu terasa hati dan berlalu pergi.

Babak ketiga menunjukkan anak kepada si perempuan tadi, iaitu cucu kepada Si ibu tua, hendak membuang bungkusan plastik makanan ringan dan terlihat mee yang dibuang oleh ibunya di dalam tong sampah. Dia bertanya kepada ibunya.

"Mama, mengapa buang mee tu, SAYANG...".Jawab anaknya.

Tersentak dengan perkataan yang terkeluar dari bibir anaknya itu, terus dia teringat kenangan lama bersama dengan Si ibu tua tadi .

Di suatu masa di halaman rumah sang ibu sedang menyapu. Anaknya menyerahkan ais krim Malaysia sambil berkata.

"Mak, buang ye.Dah tak nak?"

Si ibu berhenti menyapu dan mengambil ais krim itu dari anaknya lalu memakannya sambil berkata.

"Kenapa buang? SAYANG..".

Terusik dengan kenangan itu, sila anak tadi yang kini dewasa dan mempunyai anak sendiri mula terjaga, dan sedar diri. Cepat- cepat dia mendekati ibunya tadi yang terasa hati dengan kerenah anaknya.

Di halaman rumah, sekitar taman, anak itu mendekati Si ibu tua.

Dia duduk di sisi ibunya sambil menghulur kek.

"Makan mak".pelawanya sambil menyudu kek ke mulut ibu tua.

Ibu tua tersenyum sambil mengunyah kek.

"SAYANGGG.." Ucap Si ibu tua.

"SAYANGGGG, mak!". Ucap anaknya sambil meletak kepala di bahu ibu tua.

Beta tertarik dan tersentuh dengan IKLAN yang dibawakan.Langsung tidak bersifat komersial, ataupun agenda tersembunyi.Mesej yang disampaikan cukup jelas,dengan pembawakan bersahaja.SAYANGI ORANG TUA ANDA.Ya, ringkas tapi padat. Pada pandangan beta pula iklan ini walaupun berfokus  kasih sayang ibu anak, dari watak cucu, anak hinggalah ke watak ibu tua, namun sempat diselitnya mesej kecil di situ.

Jangan membazir makanan.Melalui pembawakan yang sama, dan mesej hampir sama, SAYANG pada makanan/rezeki. Jangan dibazirkan.Melalui watak anak itu ingin membuang sisa ais krim Malaysianya, Mee sup , dan kek tadi.Beta puji TV1 dan TV2 kerana iklan yang diselitkan penuh nilai murni dan moral berbanding iklan komersial yang memenuhi siaran TV berbayar lain.

Sayangnya, anak muda sekarang jarang sekali menonton TV1 dan TV2.Mereka lebih terpengaruh dengan siaran berbayar.Justeru, kepada siapakah iklan nilai murni dan penuh bermoral seperti ini ditujukan. Melainkan golongan muda di kampung2 dan kebanyakannya orang tua, sahaja yang sering menonton siaran TV tak berbayar.

Mungkin juga kurangnya peringatan-peringatan seperti ini di media terbuka ,menyebabkan  gejala sosial dan kerosakan akhlak golongan muda semakin menjadi-jadi.Tak lain tak bukan budaya BOHSIA,BOHJAN, REMPIT, PERGAULAN BEBAS, DAN BUDAYA BARAT ,TERKINJA ,TERLOMPAT-LOMPAT juga diagungkan.Maklumlah, siaran berbayarkan,bayar sahaja, semua pun dapat...(geleng2 kepala 3x)

Banyak lagi iklan bagus2 dan rancangan bermanfaat di TV1 dan TV2 antaranya, Osman Baku. Mengetengahkan penggunaan bahasa baku, Bahasa Melayu yang betul.Al maklumlah...budak-budak sekarang suka guna bahasa ENTAH APA-APA BENDA NTAH.BM pon FAIL.Apatah lagi BI?? Bahasa SMS, Shortform berlebih-lebih.Bagi beta, tak salah nak gua, tapi berpada-pada, tengok jugaklah pada tempatnya.Takkanlah nak tulis karangan BM pun nak shortform beria.Tak pun guna bahasa ntah apa2.Bahasa 'CENDAWAN'. Tau apa Bahasa Cendawan x?

video

                                                                      Osman Baku TV2


Beta penah tegur anak-anak murid di kelas kerana bercakap bahasa ntah apa-apa ni.Muda-mudi sekarang memang camtulah..Kalau nak dilihat seseorang, boleh kelaskan mereka ikut bahasa yang digunakan.
Kalau seorang :

Ilmuan / Cendekiawan:

"Saya minum  1.3 liter  air  dan berjalan 43km ke rumah dari kedai  ."

"Mengikut perkiraan saya, daya 12kN dengan kecondongan sudut 45 darjah boleh dikenakan untuk menggerakkan beban itu"

Dermawan/hartawan, 

"Keuntungan syarikat pada tahun ini akan saya agihkan sebahagiannya untuk derma anak-anak yatim dan surau sekitar kawasan syarikat".

"Oo..anak syarikat saya di Singapura itu di bawah seliaan anak saudara saya, anak Datuk Haron.".


Sasterawan:

"Mentari sebesar nyiru dalam rembang petang yang semakin panjang , seolah mengigit-gigit kulitku".


Haa...'WAN' yang lain-lain tu korang bolehlah pikir sendiri ek?? Tata~


Anak BuaH Yang ComeL


Terima kasih sudi jenguk entry kali ni.Hari ini beta baru ada kesempatan nak melawat anak buah yang comel.Mana tidaknya, Mr Hubby sibuk dengan kerjanya dan beta sendiri pun sibuk.Setelah adinda beta berhempas-pulas, dan mengharungi dugaan, dari Hospital Segamat, kemudian ke Hospital Kuala Lumpur, barulah beta dapat melihat sendiri anak buah beta dan adinda beta.

Nur Fatiha Humairah nama diberi.Putih kulitnya.Kecik dan comel sahaja.Tatkala dia menangis minta ditukarkan lampinnya,sempat aku mengelus lembut pipinya.Terbayang kesusahan dan cabaran yang dialami mamanya sewaktu melahirkan. Rasa tenang sahaja melihat wajah mulus bayi kecil ini.Teras ingin sekali memiliki bayi secomelnya.Doakanlah.INSYAALLAH..

Kadang-kadang geli hati melihatnya. seolah sebiji kacang soya.Mungkin dia fikirkan dia masih di dalam perut ibunya.Mata kecilnya, bibir mugilnya, menggamit naluri keibuan.Kata bonda, dia mirip adindaku sewaktu kecil.Kata bonda lagi, dia macam bakal model kerana badannya yang tinggi seperti bapanya.Ada-ada sahaja bondaku ini..



                                                                       Comelkan , dia?



                                                                            Tidur..



                                                            Macam kacang Soya..kiki