UTM Sanjungan Bangsa


                                                 KERANA TUHAN UNTUK MANUSIA


Hah, nampak tak tu? Besar tu..Logo dan Moto UTM. Hari ini dapat perkhabaran. adinda beta sudah selamat melahirkan puteri sulong beliau di Hospital Segamat semalam. Bonda beta yang membawa perkhabaran itu melalui telefon.Bayinya dilahirkan secara pembedahan. Kasihan adinda beta.. bersendirian di negeri orang hanya ditemani sang suami tanpa keluarga di sisi. Bonda beta sempat berpesan untuk menziarahi adinda beta yang berada di sana.INSYAALLAH bonda.

Puas kami mencari hotel penginapan semalam, akhirnya dapat juga.Itulah, siapa suruh last minute cari..semua pun sudah penuh.Mujur akhirnya ada juga rezeki kami kalau tidak, tidur dalam kereta sahajalah jawabnya..Bertolak dari hotel jam 7.00 pagi, perut beta tiba-tiba memulas.Entah makan apa semalam. Terus minta Mr Hubby hantar ke stesen minyak,tumpang tandas.

Nak masuk Gate UTM, Punyalah banyak kereta.Dalam hati dah dup,dap,dup dap..beta dah lambat ni. Waktu pendaftaran akhir jam 8 pagi. Sampai sahaja, cari parking, pulakkk penuh.Terpaksa parking jauh.Jenuh beta menapak naik bukit ,jalan penuh berliku, baru sampai Dewan Sultan Iskandar. Mesej member tanya mana tempat mendaftar. Turun tangga, naik tangga, nak cari nombor giliran lagi.Mujurlah ada member tolong tunjukkan.Terima kasihlah.. terus beratur luar dewan.

Sebaik sahaja pintu dewan di buka, graduan beransur-ansur masuk.Beta dah rasa berlengas.Panas eh, tergesa-gesa jalan laju nak kejar pendaftaran tadi. Hah, (part ni Mr Hubby merajuk n marah beta sebab tak pandang dia n kamera). Manalah nak sedar Mr. Hubby amik gambar Beta.Beta tengah sibuk melayan gundah dan kelelahan tadi.

Okey,skip apa yang terjadi dalam dewan. macam biasa. amik degree, persembahan, bla..bla.. bla.TAMAT.Beta terus telepon Mr.Hubby bagitahu dah habis dan tanya beliau di mana?.Rupanya Mr. Hubby pergi tidur di MASJID SULTAN ISKANDAR? SABAR je la..katanya penat drive. Ok lah beta maafkan. Lepas tu, My Hubby tanya, nak amik gambar studio tak?



                                                             OK-Borang gambar konvo

Kononnya, mula-mula tak mahu.Tetiba tukar fikiran.lepas bayar, amik resit, dan nombor giliran. Mak Aiii, ramainya.Lambat lagi nak sampai turn. Mr Hubby ajak pergi makan.Perut pun dah berkeroncong, kami pun pergi makan...




Konvokesyen..Yeahhh!!





Okehh..Baca tajuk pun pasti you all dah tau entry ni pasal apa kan? Nevermind.. apa-apa pun Beta nak ucap terima kasih bebanyak sebab sudi nak singgah n baca entry beta yang tak seberapa ni,kan?.Baiklah. Ceritanya begini..

Beta baru sahaja tamatkan pengajian peringkat Ijazah Sarjana Muda  Beta di UTM (Universiti Teknologi Malaysia)- dulu, member beta suka gelarkan UTM ni -Universiti Tendang Menendang. Ha, nak tahu sebab apa? U ni High class oo. Bukan calang-calang.Boleh dikatakan mahasiswa yang Graduate dari U ni  hebat la jugak..(angkat bakul sendiri ke?) hihi. Sebab dulu-dulu U ni suka sangat tendang (buang pelajar). Tapi ada reasonlah kan? Buang sebab Tak Pass. Bukan saja -saja buang.



                                                           Ni dataran depan PSZ UTMKL


Tapi itu masa Diplomalah. Gelaran tu lekat sampai sekarang pada UTM ni.Kikiki. Sebab nak maintain pointer bukan mudah oo..Bukan calang-calang orang boleh buat . Tu sebab Company suka amik graduan UTM especially dalam Science & Technology fieldlah kan.ENGINEERING is the MAJOR  here.Company besar-besar akan amik graduan UTM especially yang Engineering Field. Sebab apa. The Quality ok? Bukan Quantity..That's the reality.Buat apa hasilkan graduan banyak-banyak tapi tak ada kualiti? apa pointnya kan?



Rata-rata student UTMKL mesti tahu mana nak cari ni


Lainlah kalau semata nak kenyangkan perut sendiri ,kaut untung bebanyak macam sesetengah IPTS tu.(ini realiti ok?) .Eh, panjang pulak beta melalut.Berbalik pada main point. Dua minggu lepas dapat surat jemputan untuk hadir konvokesyen UTM ,semestinya di Skudai Johor.Beta dengan berbesar hati mengajak family beta menghadirinya.Tapi, apa nak buat.Ada kejutan saat akhir..



                                                   Surat Jemputan menghadiri Konvokesyen.


dua hari sebelum konvokesyen , beta dikhabarkan adinda beta yang sarat mengandung sudah dimasukkan ke Hospital dan akan melahirkan pada bila-bila masa sahaja. Maka, sekalian bunda dan ayahanda beta gusar dan terpaksa menolak untuk menemani beta ke UTM. Mujurlah ada Mr.Hubby tercinta yang sudi menemani.Father and mother in law juga tak dapat hadir kerana ada urusan lain.(terasa sedikit terkilan dan sedih ~ tapi tak apa lah..beta faham).

Maka berangkatlah beta berduaan dengan Mr. Hubby ke UTM Skudai pada hari ini...



Hari Pertama Di SMKBBS

Hai dear...Thanks for coming..hehe.

Hari ni, hari pertama sekolah.Yeh.Sebenarnya, panggilan dari guru penolong kanan sekolah tengahari ni (jam 12) memang sangat2 mengejutkan!. Mana taknya, beta tengah shopping barang dapur, tetiba dapat call suruh datang sekolah.Hari ni, dan waktu ini jugak! Macam dah tak menyempat-nyempat!. Awalnya, beta pikir ayat untuk menolak, yelah...beta baru je tamat kontrak mengajar sehari yang lepas di SMKDE.Baru pikir nak Honeymoon kejap..tup,tup..kena panggil bekerja...

Orang cakap,rezeki jangan ditolak, musuh jangan cari.Betul tak? Jadi, dengan berat hati, beta pun menerima.
Bagai tak cukup tanah,beta berlari ke kaunter bayaran,membuat bayaran dan terus bergerak pulang ke rumah.Nasib badan...Sampai sahaja rumah, jam menunjukkan ke angka satu tengahari.Beta di minta datang sekarang, atau selepas zuhur.

Beta pun buat keputusan untuk bertolak selepas zuhur.Bersiap ala kadar,beta bergerak ke SMKBBS yang terletak tak sampai 100m pon dari rumah mama beta.Memanglah, sebelah rumah je pun!.Alhamdulillah.. rezeki dapat kontrak mengajar di bekas sekolah menengah beta dahulu.

                                                                   
     Lencana Sekolah

Dup,dap,dup dap jantungku sewaktu kaki kanan beta melangkah masuk di pejabat sekolah.Beta di bawa oleh seorang guru ke bilik guru untuk memulakan tugas pertama.Macam tak percaya!. Beta diperkenalkan dengan penyelia petang waktu itu, yang lebih mesra digelarkan Kak Iqah. Hm, nampak tegas, tapi baik hati dan mudah mesra orangnya.

Sebaik sahaja melangkah ke bilik guru.Wah..inilah bilik guru SMKBBS.Lebih kurang macam tu lah perasaan beta.Beta pun ringan-ringankanlah mulut bertanya tentang bekas-bekas guru beta sewaktu di tingkatan 5.Manalah tahu, mereka mungkin masih berkhidmat di sini.BINGO! Rupa-rupanya, guru kelas beta dari tingkatan 5 Maju masih ada di sini.Dia kini menjawat jawatan Guru Kanan Sains dan Matematik. Manakala guru sejarah beta dahulu, kini memegang jawatan Guru Kanan Kemanusiaan.

Guru Sejarah beta dimaklumkan akan bersara beberapa hari sahaja lagi.Kebetulan beta telah menegurnya dan kami berbual ringkas sebelum dia memaklumkan bekas guru kelas beta sewaktu di tingkatan 5 tentang kehadiran beta di sekolah itu. Ternyata dia terkejut dan bertanya tentang rakan-rakan seusia dengan beta.
Kami berbual ala kadar tentang rakan-rakan seangkatan dengan beta dahulu.


                                      Sekolah Beta tempat menuntut ilmu satu ketika dahulu



Gelangang badminton di bangunan blok C dan D

Hari Terakhir di SMKDE


Thanks kerana setia mengunjungi my Blog! Pagi-pagi lagi beta dah dapat mesej.

"Pergi sekolah tak hari ni?"

Dari adik ipar beta.Ya,beta dimaklumkan hari terakhir beta di sekolah adalah pada 28 April iaitu hari ini.Tapi beta rasa berat hati nak datang sekolah. Lagi pun, hari ini Isnin kot! Tadi beta dah beritahu dengan Mr.Hubby, beta tak mahu pergi kerja hari ni.Maka beta dengan yakin menaip mesej.

"Tak".

Beta dah putuskan Jumaat lepas adalah hari terakhir beta di sekolah.Beta tak beritahu student-student beta, juga tidak beritahu pada guru-guru lain.Kira senyap-senyaplah ni.Bukan apa, beta ni penyegan orangnya.tak mahulah orang buat farewell party atau sesi maaf-maafan untuk pemergian beta.SEGAN.you all faham kan?



Majalah sekolah 


Beberapa jam lepas beta reply mesej adik ipar beta,beta dapat call daripada pejabat sekolah.Mula macam malas nak angkat.Hm, takut kena paksa datang sekolah.Lastly angkat jugak phone.Rupa-rupanya, kerani sekolah call nak bagitahu dia tersilap rekodkan hari akhir beta kerja adalah Jumaat lepas.Jadi beta tak payah datang sekolah hari ini kecuali kalau nak kemas atau simpan barang.

LEGA! Tapi beta fikirkan mesti kes Cikgu asal dah datang sekolah.Ternyata tekaan beta tepat.Intuisi dan ilham yang Allah bagi pada beta memang tak dapat dinafikan.Selalunya begitulah.Allah kurniakan satu firasat dan gerak hati pada beta untuk mengagak sesuatu kejadian.Macam hari ni.Patutlah berat sangat hati nak datang sekolah.Rupanya khidmatku sudah tidak diperlukan.Eh ceh ceh ceh..Sentap ke?

Tapi, beta teringat pada satu tugas! Beta nak kena hantar khazanah-khazanah yang ada.Apo kebonda eh? ha..kertas-kertas PBS  Math budak-budak nih semua lah.Anak murid sementara den.Bertimbun nih ha.Separuh je den sompat nanda eh.Yang selebihnya terpulanglah pada guru asal eh.Jalankanlah tanggungjawab  tuh eh?.

Cakap bahasa mana plak ni dah? beta nak kena hantar buku tulis budak2.Duit buku PBS yang beta tolong kutipkan, senarai nama dan rekod bla,bal,bal.Jadi, beta pun bersiap untuk ke sekolah.Mr.Hubby tolong hantarkan. Beta menyusup masuk sekolah ikut pagar belakang.Menyusup?macam pesalah pulak dah.
Beta masuk bilik guru dan Jeng,jeng,jeng...tepat sangkaan beta!

Beta terlihat meja 'sementara' beta lain susunannya dan ada pencil case di situ menandakan telah ada orang lain yang duduk di situ.SEKIAN..Beta tersenyum lega.Telah beta laksanakan amanah yang ditinggalkan dengan sebaik-baiknya.


                                                           Pintu gerbang depan sekolah



 Pandangan atas bangunan sekolah blok 
 A & B

My Journey..SMKDE


Lencana SMKDE

Hari ini hari pertama Beta Di SMKDE.Mula-mula rasa janggal sangat.Tak kenal sesiapa.Semuanya nampak asing bagi beta.Oh ya,bercakap pasal hari pertama, nasib baiklah ada sister in law yang sudi hantar dan ambil beta, walaupun hakikatnya sekolah beliau dengan sekolah beta jauh jugak jaraknya.AL-MAKLUMLAH, beta tak ada lesen kereta.Terpaksalah menumpang orang.Kalau tidak jenuh jugaklah nak naik bas ulang-alik.

Rasa bersyukur sangat dapat mengajar di sekolah ni.Walaupun sementara (kontrak 3 bulan je).Berbekalkan ilmu pedagogi, psikologi, teknologi dan berbagai lagi 'logi' serta pengalaman sebagai Guru pelatih semasa praktikal dahulu Beta mengagahkan diri mengharungi cabaran hari pertama di SMKDE.Bagi Beta, cikgu-cikgu di SMKDE ni memang berkaliber dan baik-baik belaka.Bertanggungjawab.

Sejujurnya, Beta taklah peramah sangat dan sebagai orang baru di tempat baru, Beta mengharapkan akan jumpa ramai kawan baru.Harapan yang penuh berbunga-bunga.Ini kali pertama Beta menjadi guru ganti.Walaupun Beta memang mengambil Jurusan pendidikan di UTM, tapi setiap kali cuti semester Beta tak pernah pun terpikir nak cari rezeki dengan jadi guru ganti.Jadi, Beta cuma kerja part time di Supermarket, mall dan sebagainya.

Beta juga tak pernah ada pengalaman mengajar di sekolah menengah harian kerana sebelum ini beta praktikal di Sekolah Berasrama penuh di Johor. Banyak bezanya pelajar sekolah berasrama penuh dengan sekolah harian biasa.Semua pun sedia maklum.Jadi, beta nekad. Beta akan harungi apa sahaja selepas ini dengan tabah dan redha.



                                                                      My Workstation


                                                                         Sudut PPDA


                                                               Bangunan Blok A sekolah



                                                                 Tingkatan 2Alpha5


Kadang-kadang beta tak boleh tipu.Beta rindukan saat mengajar di sekolah berasrama penuh dahulu.Benar. Beta rasa ia adalah pengalaman terindah dalam hidup beta.Guru-gurunya penuh dedikasi, rajin dan baik hati. Beza tinggal di asrama dan menjadi pembantu warden.Beta berkenalan dengan sahabat yang baik.Solihah namanya dan Kak Zana, guru kaunseling yang turut menjadi warden di sana.Beta bersyukur di beri peluang merasai detik indah itu.

Solihahlah yang rajin menemani beta, menolong beta, memberi nasihat dan sebagainya.Beliau juga guru baru di sekolah itu.Terasa rindu kepada warga sekolah tersebut dan semua pelajarnya..Berbalik kepada SMKDE.Beta baru hendak mengenalinya. Beta harap pengalaman baru di sini adalah antara yang terindah, sebagaimana di sekolah lama.

MeRdeKa!!


Yess!! dah Abis Final Exam.Ini bererti tamatlah sudah perjalanan beta dalam menuntut Ilmu di peringkat Sarjana Muda.Ada rezeki nanti, beta sambung Master dan PHD pula. (Angan-angan melambung tinggi..fuhh).Hari ni paper terakhir Numerical Method. Hah,kau ada??.Lega betul lepas jawab soalan tadi. Terasa ringan samuanya.Otak beta juga dah ringan.Hihi..


Inilah MATLAB Programming untuk subjek Numerical Method I.




Ni lah sample soklan Numerical Method .


Tak sabarnya nak jumpa Mr. Hubby tercinta.Semestinya jugak jumpa parents dan parents in law di KL sana. JB-KL empat tahun setengah aku mengharunginya. Alhamdulillah.. KL.Tunggu beta datang!

Esok Maulidur Rasul.Mr.Hubby kata nak datang ambil.Barang beta banyak oo.empat tahun peram.Nasib parents dah datang Ahad lepas ambil separuh dalam MPV.Kalau tak.Mana nak muat kereta Mr. Hubby nak sumbat semua tu.Ingat apa? sotong sumbat?

Ramai students yang dah balik.Mana taknye.Ini minggu terakhir peperiksaan yang berlangsung selama 3 minggu.Buat apa nak bertapa lama-lama dalam UTM ni kalau dah abis exam kan? So UTM agak lengang. Tak dapatlah Mr. Hubby nak cuci mata lebih -lebih tengok aweks UTM.kiki.Jahat beta.Rutin beta hari ini macam biasa.Lepak di kolej, sekali sekala menjenguk ke bilik member, makan di kafe.Bosan pulak.

                                     Yang pernah belajar di UTM mesti kenal Kafe ni kan2X?

Surat-surat dan permohonan kerja semua beta dah hantar siap-siap.Beta tak mahu mengganggur lepas tamat belajar.Jadi, beta buat persiapan awal.Send permohonan kerja dan resume kepada tempat-tempat yang beta jangkakan ada potensi untuk ambil beta bekerja.Al-maklumlah, beta pun bukannya muda lagi..Jadi persiapan itu PASTI.


Owh..Rumet beta? Dah balik awal-awal lagi.Beliau orang Melaka.Lagi pun exam beliau habis awal berbanding beta..Jadi, dah balik kampunglah..Privacy sikit beta nak gayut telefon lama-lama dengan Mr. Hubby.