✿ Face Contouring


Penah Dengar  tak Face Contouring?
Makeup Artist confirm tau natang ni.Hm, Okey orang biasa2 pun perlu tahu benda alah ni. Pernah tak korang rasa, hitung korang pesek, pipi macam tak naik, bibir macam tak seksi? Pernah berangan nak bibir macam angellina Jolie? Hidung mancung  ala-ala Aiswarya Rai? Hai kat sinilah nak apply term ‘Face Contouring nih!’




Okey jom tengok sini.

Warna Cerah  (highlights) berfungsi untuk penekanan / untuk menonjolkan satu2 ciri sementara warna lebih gelap  (shadows) menghasilkan ilusi bayang. Highlights biasanya digunakan pada tulang hidung, the atas dahi, dagu, tulang pipi, bawah mata and atas kening. Sementara pembayang (shadow), digunakan pada anak rambut,rahang, bahagian bawah tulang pipi.Biasanya Contouring face menggunakan pembayang coklat yang hampir dengan warna kulit.Macammana nak guna teknik Contouring nih?

1.Tulang Pipi
Idamkan tulang pipi yang tinggi? Serlahkan pipi anda dengan menyapu warna yang gelap kepada rongga pipi. Tambah Penyerlah (highlight) untuk bahagian atas tulang pipi dan sudahkan dengan pemerah pipi seperti biasa. Tapi Awas..Jangan keterlaluan!!



2. Dagu
Jika anda mempunyai dagu Gemuk dan lebar  yang anda ingin kelihatan langsing, gunakan Penyerlah (highlight) untuk pusat dagu secara langsung di bawah pusat bibir lebih rendah.

Dagu berlapis?
Cuba untuk konturkan  rahang anda  dengan  menyembunyikan dagu berganda .Letakkan bronzer di bawah garis rahang anda untuk menjadikan kawasan tersebut kelihatan kecil .

3. Dahi
Jika anda mempunyai dahi yang  Sangat luas dan merisaukan anda, gunakan light  bronzer  dan ratakan . Silap mata ini membantu untuk hasil kan ruang dahi yang  sedikit bujur dengan mewujudkan bayangan.


4. Hidung
Bentuk hidung sering jadi isu.Ada yang kembang , terlalu besar dan ada juga yang terlalu kecil.Ada yang berpuas hati dengan hidung masing2 tapi ada juga yang rasa wujudnya ketidakseimbangan pada wajah disebabkan hidung mereka. Bagi yang inginkan hidung mancung, cuba bereksperimen dengan  dengan menggunakan warna gelap untuk bahagian luar batang hidung dan satu  lagi warna yang lebih ringan di tengah. Secara alternatif, boleh tinggalkan bahagian depan batang hidung  terdedah dan apply bronzer disepanjang bahagian sepanjang sisi hidung anda.


Bentuk hidung


cuba tengok hidung tu

5. Mata
Mata kecil, mata besar, mata sepet, mata bulat.Setiap orang ada mata yang berbeza. Yang bermata kuyu sepet inginkan mata yang besar.Yang Bermata kecil inginkan mata yang bulat.Gunakan teknik Contouring ini



6.Bibir
Kalau nak bibir nampak penuh, apply penggaris bibr pada seluruh bibir. Sapukan dengan Lipstik terang dan lipgloss.Ikuti dengan highlight diantara puncak bibir atas dan tengah bibir bawah. Dah dapat bibir Angellina Jolie!!





"Please Click On Me To Close This Window ! "

0 comments:

Catat Ulasan