Halaman

Sabtu, 2 Januari 2016

Sos Teriyaki Marinated Halal ke?

Takoyaki


Kenal benda bulat2 ni? I cukup suka makan benda ni.Kalau kat Giant jual RM5.00 tak silap.Sebab rasa tak berbaloi, teringin nak buat sendiri.Jadi I pon google lah resepi Takoyaki ni.

Tekak I ni tak berapa suka sangat makanan Korea/jepun .Pernah seorang teman sekelas ajak masuk kedai Sushi ,tak lalu nak order ape2.Cuma makan Takoyaki ni je, Mujurlah ada benda yg boleh gak ditelan.

Tahu tak korang kenapa sebenarnya restoran Sushi tak diiktiraf  Halal oleh JAKIM? Memanglah korang cakap makanan dia tu halal, tapi tahu tak sos2 untuk kegunaan restoran Jepun dan Korea ni kebanyakkannya dibuat dengan ramuan yang diragui HALAL nya.

Macam tu jugalah I terkena.Sebab nak buat TAKOYAKI I terbeli Sos yang tak Halal pulak.Adoii membazir betul.

Sos Teriyaki Marinated, bukan sahaja digunakan untuk masakan TERIYAKI tetapi juga diguna dalam TAKOYAKI.

Sos keluaran syarikat Jepun iaitu KIKOMAN ni, dihasilkan dari campuran arak/tuak. Ya, masyarakat Jepun memang suka menambah sejenis arak dalam kebanyakkan masakannya.Arak yang terhasil daripada peraman beras/nasi ini dicampur dalam sos, dalam makanan, sebagai penambah perisa.

Macam yang kita tahu, arak ni terhasil daripada peraman /tapaian Anggur, Nasi, Barli, dan macam2 lagi.Kalau orang Jepun dia masukkan sikit dalam masakan.

Hmm, nak buat macam mana..dah terbeli.Walaupun terang-terangan dekat botol tu tak ada tulis dia menggunakan arak, tapi kalau tulis "Naturally brewed" maka ia memang ada Alkohol.

Kebanyakan sos Jepun dan Korea memang diragui STATUS HALAL.Susah nak jumpa yang betul2 tak campur tuak/arak ni.Sos masakan Cina pun sama.Jadi, periksa betul2 sebelum beli.Jangan tangkap muat je! tengok nanti membazir macam I.


Kalau makan kat luar lagilah kita tak tahu sos dan ramuan tambahan apa yang digunakan.Bayangkan, ikan, ayam, daging dan sumber lain memanglah Halal,tapi dia letak pulak minyak , sos, penambah perisa yang ntah apa-apa dalam burger korang.Korang pun main telan je? Sekali dalam tu ada minyak babi, arak, campuran lemak haiwan tak halal.euwwwww!!

Kempunan nak letak sos sedap atas Takoyaki buatan sendiri.Huhu kena try buat sos sendirila gamaknya.kikiki.

Kalalu malas ,kena tunggu produk sos makanan Jepun/Korea keluaran Syarikat Malaysia la nampaknya.Bila agak2nya Maggi ke, Knorr ke, Nona nak keluarkan Sos2 untuk masakan Jepun agaknya yer? Nak juga makan makanan Jepun/ Korea yang HALALAN TOIBBAN.TAK PAYAH RAGU2 LAGI PASNI.hmmm?



Teriyaki Marinated sauce Malaysia



27 ulasan:

  1. Yup I agreed with you , Japanese really do put a sake in it and of course It's not halal , but we can change it like take their recipe and make it at home with halal ingredient , that's should be safe tanpa ragu2 :D

    BalasPadam
  2. Fiza mmg suka makan takoyaki.. ada rupenye sos yg halal..

    BalasPadam
  3. Sangat suka makan takoyaki. Banyakkan makanan yg diragui skarang ni? Kena selidik betul2 dulu sbelum makan.

    BalasPadam
  4. Singgah petang....MD belum pernah lagi makan takoyaki ni...kesian kan...hihi

    BalasPadam
  5. Selamat tahun baru!.

    Tak pernah try lagi sos ni..

    BalasPadam
  6. harap2 lepas ni ada banyak lah yg halal punya kan

    BalasPadam
  7. kena la bykkan produk halal kalu gini.
    sebab kita malaysian ni makan semua makanan negara luar, kan.
    sos tu penyedap rasa.
    kena la ada yg halal.

    BalasPadam
  8. Mmg Kat jepun if makan takoyaki x blh boh sos Kat atas sebab mix ngan sake n beef actually...yg u guna Tu bkn sos utk takoyaki ...Kat sini Cuma Ada 1 brand jer yg blh mkn x de ingredients yg meragukan tapi utk sos okonomiyaki but Ai boh ataih takoyaki if Nak makan. Susah nk mkn if Tataw Nak baca kanji etc even beli kt mesia make sure bc ingredients.

    BalasPadam
  9. yupp. harap2 pengeluar sos berjenama halal keluarkan sos2 makanan jepun atau korea pula.

    BalasPadam
  10. Tak pernah lagi makan takoyaki ni. :-)

    BalasPadam
  11. xpelah, dah terbeli. lepas ni hati2 k :)

    BalasPadam
  12. yg penting kena baca ingredients dulu kan..expired date pun kena tengok jugak

    BalasPadam
  13. alamakk.. takot la pulak nak makan. huda suka makan takoyaki, tapi tak boleh nak makan sgt sbb mahal, rasa tak berbaloi. tahan je la..

    BalasPadam
  14. sy beli sekali je sbb nk rasa..

    BalasPadam
  15. alamak......susah lah mcm ni....

    BalasPadam
  16. alamak huhu adik qila suka nau takoyaki ni hmmm
    nasibaik qila kureng hehe

    BalasPadam
  17. alamak huhu adik qila suka nau takoyaki ni hmmm
    nasibaik qila kureng hehe

    BalasPadam
  18. alaaaa no more takoyaki keee ni :( huhu

    BalasPadam
  19. Erkkkkk mujur jugak x mkn sushi. Pernah makan tako ni sekali je tapi xboleh telan huuuu

    BalasPadam
  20. alamak kita suka gak makan ni...

    BalasPadam
  21. hai , ain datang singgah sini dan follow awak
    salam perkenalan :)

    BalasPadam
  22. tak pernah makan pun.. tkut juga sbb takda tanda halal. kalau sushi king layan la. hehe

    BalasPadam
  23. mujur lya x mkn sgt mde2 mcm ni

    BalasPadam
  24. xperasan plak biasa dorng letak sos apa..huuu
    nasibla kurng makan..

    BalasPadam
  25. sos tu x pernah beli..tapi pernah mkn takoyaki waktu ke jepun dulu..sedap

    BalasPadam