Gadis Jerebu oppsss..ke Jelebuu??

Hai..Assalamualaikum w.b.t !!

Sihat x? Sekarang cuaca tak berapa baik..jerebu melanda merata-rata..Tak salah I tahun lepas pun kita terkena tempias jerebu dari negara jiran ni.Indonesia dan pembakaran hutannya.Menurut laporan, pihak tak bertanggungjawab telah membakar hutan-hutan di Indonesia untuk tujuan pertanian.Hmm dan akibatnya jerebu sampai ke Malaysia.

Okey, bukan nak bersyarah atau berucap pasal jerebu sangat kat sini.cuma nak cerita kejadian hari ni..Indeks pencemaran udara kat kawasan ni mencecah 200 bacaaannya.Itu pun dapat tahu dari rakan sekerja.Haram jadah tak amik tahu.Sebab tengok semalam masih di tahap yang tak merbahaya.So juz go on je la dengan tugas n aktiviti harian.

HAZE IN MALAYSIA


Pagi ni, I macam biasa siap2 pergi kerja.But tak macam usually, I rasa malas sangat2 nak pergi kerja. I bangun, slow2 iron baju, mandi,solat subuh, dan bersiap ala kadar.Then teringat lak worksheet untuk students tak siap lagi.So, pergi print sekejap.Agak lewat jugak, mencecah jam 7 pagi baru settle semua.Then slowly, walk through the hall, and tarik tombol pintu.

Start enjin kereta, tengok cuaca kelabu semacam je.Bersangka baik and terus drive.Smpai atas jalan raya rasa macam "Eh, kenapa lengang je jalan hari ni?" Jadi pelik plak.I pun pikir mungkin sebab I dah lewat sangat.Selalu jam 6.40 pagi dah gerak dari rumah.So, terus je drive dengan senang hatilah kan. Huhuhu..jalan 'clear' sapa tak happy? tak payah risau pasal heavy traffic, tak bimbang pasal lampu isyarat.

Elok2 sampai depan pagar, tengok ada dua tiga kelibat makhluk terpacak tegak depan tu! Makhluk tu menyerupai wanita!! Biar betul??? Rasa ingin tahu membuak-buak dalam dada.Apa benda dua tiga ekor makhluk tu buat tercegat kat depan pagar tu? Aku salah tengok ke ? Al maklumlah..cuaca berjerebu..Hm, rasa macam tak sedap hati.

Elok melewati pagar dan makhluk2 tu, enjin kereta tiba-tiba mati.Oi mak kau!! terperanjat kejap. Yelah, enjin mati atas bukit, dah nak kena kontrol minyak,stanby gear, turun handbreak bagai.Mujur ke depan, kalau mengundur ke belakang...alamatnya habislah terlanggar makhluk2 itu tadi..
Fuh..selamat!!

Lepas punch kad, berjalan melenggang lenggok ke station kerja dan tiba-tiba kedengaran suatu suara bercakap "Kenapa kau datang hari ni? kan students semua cuti?"

"Hah?"

Terpana.terkesima sekejap.

Suara manusia-manusia yang bercakap itu menggamit rasa ingin tahu.Betul ke atau sekadar khayalan saja? Inginkan kepastian, tanpa segan silu I pun mencelah.

"Betul ke? students tak payah datang hari ni?"

"Aar..tapi kita kena datang macam biasa.Kan dalam whatsapp Bos dah bagitahu."

Blurrr.Whatspss??

Cis! patutlah I malas semacam je nak pergi kerja hari ni tadi.Tapi..apakan daya, students  je cuti.Tenaga pengajar  tak yeeear??

Langkah longlai masuk ke dalam workstation.Tak ada Pnp la, students tak ada?Termenung seketika. Toleh kiri kanan tengok rakan sekerja lain.

Blurrr..

Last2 buka Whatsapp.Hm, tulah..baru nak buka whatsapp..Tadi kat rumah tak sempat nak tengok HP.
Somebody write:

"Asal Jerebu je, institusi pendidikan tutup, students cuti.Habis, kakitangan awam macam mana? staff lain macam mana? Yelah..students je yang ada hidung..yang kita ni tak ada.."

Diam.Hmmm.


P/S: Baru I tau, makhluk2 yang menunggu pagar pagi tadi adalah untuk 'menghalau' students2 yang datang tu supaya balik ke rumah masing2.Ouhhh ..Gadis Jerebu.
Huhuhu
KEEP HEALTY


0 comments:

Catat Ulasan