Halaman

Khamis, 6 Ogos 2015

GRADUAN PENDIDIKAN MENGANGGUR?

Hai...apalah nak jadi dengan sistem pendidikan negara kita ni.Apakah kementerian pendidikan dan pengajian tinggi menubuhkan lambakan universiti awam dan swasta untuk mengaut keuntungan semata?

Jika bukan untuk industri dan tenaga mahir dalam negara maka apa perlunya melahirkan berjuta juta graduan setiap tahun? Apakah dengan pemberian wang pinjaman yang kononnya untuk tujuan melanjutkan pelajaran sudah cukup sebagai jaminan masa depan belia negara?

Nasib graduan pendidikan tak kurang hebatnya.Sudahlah terpaksa melalui ujian dan pelbagai tapisan untuk kemasukan program pengajian pendidikan, terpaksa menjalani pengajian 4 tahun, praktikulum di sekolah, pedagogi pendidikan dan psikologi , ditapis lg untuk lantikan jawatan.temuduga spp .

Betapa banyak tapisan dilaksana namun nasib masih terumbang-ambing tiada hala tuju.Tiada jaminan akan diposting ke sekolah2 malah tak ada kepastian samaada mereka boleh berkhidmat dlm bidang selain pendidikan kerana skrol ijazah yg dimiliki adalah dlm bidang pendidikan.

Kini mereka ini graduan pendidikan Universiti Awam terpaksa mencuba nasib dalam bidang diluar pengajian mereka walau seringkali permohonan jawatan mereka ditolak atas alasan kelayakan tak setara.

Bukan tidak disuakan permohonan dalam bidang lain namun tiada majikan.yang sudi menggaji mereka.Baru-baru ini dikatakan beratus graduan yang ditemuduga spp gagal .

Malah dilaporkan 2000 lebih masih belum ditemuduga Spp dan selebihnya adalah calon cicir.Keseluruhan 3000++ graduan pendidikan Ismp universiti awam ini (tak termasuk u swasta)  mengharapkan Kpm dapat menyelesaikan masalah mereka.

Mereka bertungkus lumus belajar namun hingga kini mengganggur slps tamat pengajian.APa pula jaminan yg dapat diberikan pada bakal graduan Ismp yg akan datang? JUGA LAMBAKAN GRADUAN PENDIDIKAN?

JIKA Bukan di sekolah di mana pula graduan ini (bakal guru) patut ditempatkan? Di Zoo Atau pusat2 jagaan? Atau badan kebajikan? Atau mungkinkan di jabatan pendidikan? Atau  dijalanan?

Kepada adik2 yang hendak menyambung pengajian dalam bidang pendidikan, pikir2kanlah dan renung2kan.jangan sampai menyesal kemudian.

Ingat.setiap keputusan yang diambil pasti ada risiko  dan kesan.




12 ulasan:

  1. saya pljar tahun kedua bg kos pendidikan..mmang skg bljar tinggi pun tak jamin dpt kerja..sy pn tak faham dgn sistem skg.. perlu tapisan yg byk tapi last2 kerja menganggur saja.. tapi masih berharap bila graduate nanti , dpt kerja secepat mungkin..

    BalasPadam
  2. masih menganggur lagi ek graduan pendidikan dari universiti. huhu Hana dari IPG. Masa interview SPP dulu memang ketat. salah sikit out. Yang gagal tunggu lah setahun 2 tahun untuk diinterview semula. sekarang tak pasti macam mana diorang sekarang..

    BalasPadam
  3. I thought pendidikan senang. Susah juga yer nak dapat kerja. Setuju sangat. Memang agak tak puas hati dengan sistem sekarang.

    BalasPadam
  4. betul tu saya renung-renungkan :-)

    BalasPadam
  5. Hmm.kalau bwh kpm terjamin.tp bwh u susah nk ckp

    BalasPadam
  6. sangat menepati apa yg saya rasa sekrg ni kak... huwaaa... sbb sy tgh bljar dekat upsi sekrg ni.... open market pulak tu

    BalasPadam
  7. yup sis.. ramai graduan yg msh blm bkerja skg ni.. tp smua ni kan tgok rezki masing2..

    BalasPadam
  8. Hi, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)

    BalasPadam
  9. wah didn't know abt this..saya ingat nak sambung study dalam bidang pendidikan sebab minat but now I'm kinda sad pulak bila something like this berlaku :/

    BalasPadam
  10. Saya graduan pendidikan yang br habis awal thn nie... Senior blm lg dipanggil interview... Hati nie rasa nk meletup ketakutan... Takut menganggur lama sgt... Kalau senior lambat kita lg lambat... Terkesan dgn kata2 bdk2 lepasan spm... 'bljr tggi2 pn skrg xde@ ssh dpt krj jgk'.... Apa la nasib generasi akan dtg kalau mcm nie

    BalasPadam
  11. Saya graduan pendidikan yang br habis awal thn nie... Senior blm lg dipanggil interview... Hati nie rasa nk meletup ketakutan... Takut menganggur lama sgt... Kalau senior lambat kita lg lambat... Terkesan dgn kata2 bdk2 lepasan spm... 'bljr tggi2 pn skrg xde@ ssh dpt krj jgk'.... Apa la nasib generasi akan dtg kalau mcm nie

    BalasPadam