Halaman

Sabtu, 15 Ogos 2015

ADUHHH!! Sakit..Kafarah ,Karma atau Ujian?

Sejak dua tiga menjak ni semakin menjadi-jadi pulak. Minggu lepas, I di serang sakit gigi..You all tahu aja lah sakit gigi..macam mana azabnya.Sampai ada yang menggambarkan kesakitannya ke-2 selepas sakit bersalin.Ha..mula2  I  pk  I ni sakit gg sebab ada gigi yang rosak.Tapi, setahu  I  dah lama tak kena sakit gg and kali terakhir I BUAT CHECK UP kat klinik gg Doc cakap gg  I  cantik.

So,  I  pun pk2 kenapa  I  sakit gg ek? I tak tahan sangat dah 2 hari tak baik2..nak tidur pun x dapat, rasa macam nak meraung2 je.. pagi tu jugak  I  heret my hubby temankan I  cari Klinik gg. AHAD k..hari Ahad.Klinik Gov memang tak bukaklahkan..Ah, swasta pun swasta lah, janji azab sakit gg I berakhir..


Jeng2..pg klinik gg area SRI GOMBAK.


Klinik Pergigian Rosman


Klinik buka jam 9 pagi.Tapi doktor lak tak ada.Tanya staff kat front desk, dia cakap Doc masuk jam 11!! ADOIILAH haii.. I pun decide balik dulu, then datang balik t sbb we all ada kerja lain ok dari nak melangut tunggu sampai Doc datang.

Tepat jam 11 we all sampai..Tengok patient beratur panjang.Ramainya nak jumpa doctor gg hari AHAD macam ni?

Bila staff tu nampak  I  dia pun cakap lepas ni giliran  I . Hm, lega. tak payah tunggu lama.Sebelum I ada sorang mamat ni datang dengan bini n ank kecik dia, baby k.Mamat ni siap tidur dengan bertampal tuala di Pipi.Demam kot! demam sebab sakit gigi.

Lepas mamat tu masuk, jumpa Doc tu..keluar je..jeng2 jeng2..terus dia senyum panjang sampai ke telinga! Dah baik kot??

Then..tak sampai 5 minit nama I pun dipanggil.Masuk jumpa Doc, doc tanya, sakit gg mana. Iberitahulah yang hujung.Doc pun pelik.

"Eh,tak ada pun? gigi mana yang sakit? semua elok je ni?"

"Yang hujung tu doktor."

Doctor pun memeriksa gigi kat belakang tu..yang ni ke? yang ni?

"Saya cuba ketuk ya?"

"Sakit tak?"

"Tak!"

"Cuba yang ini?"

"Arrrrghh..sakit!" Aku pun terjerit !

"Tapi gigi ni elok je? tak ada yang rosak?"

"Hmm.sakit antara celah gigi ni..bukan gigi yang sakit." Kata doktor tu.Aku pun blurr.Gusi ke?

"Owhh..awak ada gigi graham bongsu..Gigi ni tergantung ni.Tak ada fungsi pun,sebab awak guna gigi graham yang depan ni untuk mengunyah.Gigi hujung ni tak pakai!"

"Ni sebab sakit ni.Gigi hujung ni tak cukup ruang nak tumbuh."

"Kita cabutlah.." Usul Doktor tu.Cabut??

"Kalau cabut, gigi tu sakit balik tak?" Aku pun tanya balik.Janji gg aku tak sakit dah!

Doktor pun terdiam.Tak tahu nak jawab apa ke?

"Cabut je la.." Akhirnya aku pun pasrah.



Doktor pon ambil semua peralatan, cucuk bius, aku pejam mata rapat2.Then, gigi pun dicabut!

3 hari 3 malam aku meraung sakit lepas cabut gigi.Sakit oiii..cabut gigi graham!!

Lepas baik sakit gigi,sakit tekak pulak.Abis hilang suara..Jadi suara itik serati!



                        

18 ulasan:

  1. Aiyooo, seram lak CP baca, CP pulak memang suka pergi klinink swasta lepas menghadapi pengalaman gigi pecah disebabkan klinik kerajaan pastu di betulkan ala kadar jer, sedih.....then bila dah g klinik swasta baru la di betulkan sampai hampir sama dengan gigi asal, semenjak tu trauma la nak g kerajaan......

    BalasPadam
  2. owh yer, hahaha, betul la, tagline bukan kerana nama, hahaha ~ maksudnya chemistry kita ni kuat, hehehe ~

    BalasPadam
  3. saya boleh bayangkan betapa sakitnya..sebab 2 2 geraham bongsu bawah saya dah kene cabut. Satu cabut. Satu minor operation. Pun sebab xcukup ruang nak tumbuh. ='(

    BalasPadam
  4. aaaaa seram pulak rasa ! dah la besok Fatin nak gi klinik kesihatan, jumpa doktor gigi.. huhu. paling tak suka jumpa doktor gigi. sakiitttt :(

    BalasPadam
  5. Serius xpena lagi sakit gg. Tp mcm dh buleh rasa cmne sakit. :((

    BalasPadam
  6. Serius xpena lagi sakit gg. Tp mcm dh buleh rasa cmne sakit. :((

    BalasPadam
  7. aduhh sakitnya. boleh rasa nyerinya sakit gigi geraham tu huuuu

    BalasPadam
  8. saya penah alami. mmg tak boleh makan, cakap tapi series takut jumpak doktor. last2 ambik pil kalsium, sakit gigi hilang sendiri. hoho.. alhamdulillah

    BalasPadam
  9. kehkeh ! sama macam kes mimin. takut. ritu pes time tampal gigi. siap serch google. sakit tak tampal gigi. hahaha

    BalasPadam
  10. benda yang paling menakutkan sememangnya cabut gigi !!!

    BalasPadam
  11. Ketulan atau benjolan pada payudara membimbangkan? IKUTI 10 CARA MENCEGAH KANSER PAYUDARA

    BalasPadam
  12. Kalau saya pulu.. gusi asyik berdarah je.. plik nau memikirnya.last2 mkn vita C trus gigi dan gusi cun melecun! Hihi... sampai la ni tak nak stop mkn vita c.. rasa bagi kulit lebih cantik selain membantu elakkan skurvi lg,. Hihi.. tp pglmn skt gigi bongsu blom pnah lg kne. Cuma drp pglmn kgkwn adalah.. siap operate plak tu.. seram dgr pktaan operate.. -.-'

    BalasPadam
  13. Salam ziarah kunjung balas Nabila,

    Huhuhu pengalaman sakit gigi Nabila menakutkan.. Alhamdulillah saya takde pengalaman camtu sekali.. Last cabut tunggul gigi about 7 years ago.. Skrg jumpa dentist utk scaling & service jer. :-)

    BalasPadam
  14. assalamualaikum...blogwalking sini...yaya dah follow sini. harap sudi follow yaya semula. terima kasih :)
    www.yayacendana.com

    BalasPadam
  15. seram bila cakap pasal sakit gigi..hohohoho

    BalasPadam
  16. sy pun baru lps operation gigi bongsu :)

    BalasPadam
  17. perghh... mmg sakit kowt time gigi bongsu nak tumbuh. tak tido malam berhari2. huhu

    BalasPadam