Halaman

Isnin, 24 November 2014

Eeeiii..muka cantik tapi..??

Haluuu..you all sehat? Thanks sebab sudi singgah ye?  Semua pernah tak tengok iklan ni?

video

(iklan dari :google)


Haha..lawak tul iklan ni! tapi hari ni bukan nak cerita pasal tu.Bukan nak promote product, semua pun bukan.

Nak tanya you all mana lagi penting, cantik luar ke.. cantik dalam? Ke dua2 kena cantik bak kata orang cantik luar & cantik dalam?

Okeyh al-kisah.Mungkin antara pembaca blog ni ada yang pernah duduk di asrama. Pernah ada roomate, kawan baik atau classmate.Pernah tak kan, you all dapat roomate yang muka cantik, pakaian bukan main up to date ,bergaya, anggun, diva de boom! Bam boom Bang! Tapi...??

Bekas makanan seminggu 'peram' tak basuh2.Baju recycle 10,20 kali baru basuh, Cawan, sudu,garfu simpan sampai cukup sebulan..sampai berkulat2.Almari baju..tak payah nak ceritalah..berterabur macam tong sampah.


Sarang tikus

Rumah ke, sarang  tikus ni?


Tu belum masuk bab lain2.Baju dalam bakul bertimbun-timbun sampai tak muat bakul.Al maklumlah stok baju banyak..mengalahkan gudang fabrik pakaian.

Tapi pergi kelas pandai pulak nak wangi2, nak cantik2 nak bergaya.Oh my, my? Berbotol minyak wangi sembur masa nak keluar.Tapi kat dalam rumah sendiri..dah macam bau tempat pembuangan sampah! Nak bernafas pun nyawa-nyawa ikan!

"Eeee..muka cantik tapi PENGOTOR, PEMALAS!"

Ini bukan omong kosong okey? memang kenyataan dalam dunia ni memang ada orang yang macam ni.Kat luar penampilan memang mengalahkan artis terkenal tapi sebaliknya..(pandai2 lah pikir).Biasanya hal2 macam ni hanya orang terdekat, terapat, yang tinggal sebumbung, sebilik, serumah sahaja yang berpeluang mengetahuinya.Hatta selepas berkahwin nanti barulah pasangan mengenai 'sebenar-benarnya' sifat pasangan mereka itu.

Pengalaman zaman belajar dulu, pensyarah I ada bercerita tentang anak didiknya.Seorang yang cemerlang dalam akademik.Pointer memang GEMPAK selalu.Tak pernah mengecewakan. Sayangnya, menurut rakan-rakan sekelasnya.. dia tu PENGOTOR!

Bayangkan rakan sebiliknya cakap, loker punyalah tak pernah kemas.Baju pun selalu recycle balik pakai.Memang rakan sebilik tak 'ngam' langsung.Mana taknye..belajar je 24 jam.Yang lain2 langsung tak ambil peduli.Bilik malas kemas, tak bersapu, bersawang bagai.Macam rumah hantu!


cerminan peribadi


That's why my lecturer pun cakap:

"You all, belajar,belajar jugak tapi janganlah sampai abaikan kebersihan diri, dan sekeliling.Kawan2 tak respect.."

BUKAN semua yang muka cantik tu Pengotor dan malas.Sebab tu I terangkan tadi..nak cantik luar ke, nak cantik dalam ke, atau You all nak cantik kedua2nya.

Itu baru sentuh bab kebersihan diri, persekitaran, dan sikap.Belum sentuh soal peribadi lagi.





"Eee.. muka cantik tapi Mulut PUAKA!"

ini satu lagi.Allah dah jadikan awak tu cantik, tapi mulut tu tak cantik!Bercakap tu biarlah beradab, sopan sikit, jangan asyik mencarut tak tentu pasal.Biarlah cantik luar..cantik dalam!


p/s:

  • Tepuk dada ,tanya selera..cantik macam mana yang you all hendak??
  • Jaga diri hiasi peribadi




3 ulasan:

  1. Kan..semua org nk cantik luar n dalam

    BalasPadam
  2. eeiiiihhhhh.. saya pun mengalaminya.. OMG my housemate ada yg macam ni..ahammbooiii.. stressnya amat..
    http://kucciecee.blogspot.com/

    BalasPadam